STUDIU: Trufele negre si marijuana genereaza efecte euforice similare


Trufele negre si marijuana genereaza efecte similare, afirma oamenii de stiinta italieni, potrivit carora o anumita substanta - denumita "molecula fericirii" - din aceste delicatese culinare creeaza un efect euforic asupra oamenilor si animalelor.

 

Mirosul trufelor negre este de multe ori descris prin termeni precum "teluric", "intepator", "euforic" si chiar "sexy". Aceste delicatese, care se vând cu preturi cuprinse intre 1.350 si 4.700 de dolari pe kilogram, ii fac pe câinii si porcii antrenati pentru a le gasi sa fie cuprinsi de frenezie, relateaza dailymail.co.uk.
Cercetatorii din Italia au descoperit ca o "molecula a fericirii", similara cu un compus din marijuana, tetrahidrocanabinol (THC), ar putea fi vinovata de puterile "vrajite" ale trufelor negre, scrie MEDIAFAX.
Noua molecula, care face parte din clasa anandamidelor, se comporta la fel ca ingredientul cu efecte psihotropice din marijuana, determinând eliberarea substantelor chimice din creier care induc starea de buna dispozitie.
Mauro Maccarrone, autorul studiul, profesor la Università Campus Bio-Medico din Roma, spune ca anandamidele determina, de asemenea, in organismul uman, sinteza de melanina.
Oamenii de stiinta a denumit compusul descoperit recent prin sintagma "molecula a fericirii" având in vedere felul in care aceasta influenteaza starea de dispozitie, memoria, apetitul si depresia. Prezenta ei in trufele negre determina culoarea intunecata a plantei.
Savantii au descoperit ca aceste ingrediente culinare extrem de apreciate nu sunt insa inzestrate cu receptorii obisnuiti de care se ataseaza anandamidele, fapt care inseamna ca nuanta intunecata a plantelor nu le aduce acestora niciun avantaj chimic.
În schimb, se crede ca trufele negre au evoluat pentru a prezenta aceasta structura chimica pentru a incuraja animalele - in general câini si porci - sa le detecteze cu ajutorul mirosului.
Desi pare o contradictie, intrucât nicio planta nu si-a dezvoltat o strategie de inmultire ce vizeaza distrugerea ei de catre animale, sporii minusculi ai acestor ciuperci au sanse mai mari sa se raspândeasca pe un teritoriu mai vast daca animalele, intoxicate cu anandamine, manânca trufele negre, in loc sa le lase in pace.
Oamenii de stiinta vor sa analizeze in lunile urmatoare daca trufele albe, rosii si cele din varietatea Bianchetto si-au dezvoltat acelasi profil chimic.

Mirosul trufelor negre este de multe ori descris prin termeni precum "teluric", "intepator", "euforic" si chiar "sexy". Aceste delicatese, care se vând cu preturi cuprinse intre 1.350 si 4.700 de dolari pe kilogram, ii fac pe câinii si porcii antrenati pentru a le gasi sa fie cuprinsi de frenezie, relateaza dailymail.co.uk.

Cercetatorii din Italia au descoperit ca o "molecula a fericirii", similara cu un compus din marijuana, tetrahidrocanabinol (THC), ar putea fi vinovata de puterile "vrajite" ale trufelor negre, scrie MEDIAFAX.

Noua molecula, care face parte din clasa anandamidelor, se comporta la fel ca ingredientul cu efecte psihotropice din marijuana, determinând eliberarea substantelor chimice din creier care induc starea de buna dispozitie.

Mauro Maccarrone, autorul studiul, profesor la Università Campus Bio-Medico din Roma, spune ca anandamidele determina, de asemenea, in organismul uman, sinteza de melanina.

Oamenii de stiinta a denumit compusul descoperit recent prin sintagma "molecula a fericirii" având in vedere felul in care aceasta influenteaza starea de dispozitie, memoria, apetitul si depresia. Prezenta ei in trufele negre determina culoarea intunecata a plantei.

Savantii au descoperit ca aceste ingrediente culinare extrem de apreciate nu sunt insa inzestrate cu receptorii obisnuiti de care se ataseaza anandamidele, fapt care inseamna ca nuanta intunecata a plantelor nu le aduce acestora niciun avantaj chimic.

În schimb, se crede ca trufele negre au evoluat pentru a prezenta aceasta structura chimica pentru a incuraja animalele - in general câini si porci - sa le detecteze cu ajutorul mirosului.

Desi pare o contradictie, intrucât nicio planta nu si-a dezvoltat o strategie de inmultire ce vizeaza distrugerea ei de catre animale, sporii minusculi ai acestor ciuperci au sanse mai mari sa se raspândeasca pe un teritoriu mai vast daca animalele, intoxicate cu anandamine, manânca trufele negre, in loc sa le lase in pace.

Oamenii de stiinta vor sa analizeze in lunile urmatoare daca trufele albe, rosii si cele din varietatea Bianchetto si-au dezvoltat acelasi profil chimic.

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:

DISTRIBUIE
acest articol


Specialisti

Cât de multă cafea putem bea zilnic? Nutriționistul Gianluca Mech ne spune când ne poate afecta sănătatea!

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...


Parteneri

Pentru tine

Din Lifestyle

Parteneri