Studiu: Muzica imbunatateste gustul preparatelor culinare

Studiu: Muzica imbunatateste gustul preparatelor culinare
Studiu: Muzica imbunatateste gustul preparatelor culinare

Muzica formatiei Kraftwerk imbunatateste gustul carnatilor bavarezi, iar un acord de Puccini poate da un plus de savoare pastelor italienesti.

 

In loc de a folosi sarea si piperul pentru a da gust preparatelor culinare, Profesorul Charles Spence de la Universitatea din Oxford, un pionier in psihologia experimentala, propune asezonarea sonica a mancarurilor cu specific international. Acesta a ajuns la concluzia ca opera, flamenco sau chiar muzica techno germana pot imbunatati perceptia gustului.
La testele senzoriale desfasurate in Sony Multi-Room Sonic Wonderland au participat 50 de membri din sase tari europene. Experimentele au urmarit confirmarea teoriei asezonarii sonice a preparatelor culinare cu muzica locala. Participantii au confirmat faptul ca mancarea frantuzeasca are un gust mai bun atunci cand pe fundalul sonor ruleaza un cantec francez la acordeon, in timp ce muzica lui Puccini a imbunatatit gustul pastelor italienesti Experimentele au evidentiat rezultate similare in cazul preparatelor nemtesti, spaniole si grecesti.
Cercetarile au mai evidentiat urmatoarele aspecte:
·  Muzica clasica ne poate da senzatia ca vinul pe care il bem este mai
scump
·  Muzica lenta poate duce la un gust mai persistent, in timp ce muzica alerta duce la o scurtare a experientei gustative
·  Cu cat va place mai mult muzica, cu atat mai mult veti aprecia gustul preparatelor pe care le incercati – acesta este un exemplu de transfer senzorial, care presupune transferul perceptiei despre muzica asupra perceptiei despre mancare si bautura
·  Asocierea adecvata a instrumentelor muzicale cu tipul alimentelor consumate – cercetarea sugereaza faptul ca sunetul pianului se potriveste cu
fructe dulci, precum mure, caise sau zmeura
·  Chiar si simplele zgomote ale factorilor externi pot influenta experienta gustativa. „Multe experiente senzoriale din jurul preparatelor culinare si a bauturilor au un astfel de efect. Alimentele crocante, cremoase sau carbogazoase pe care le indragim sunt asociate de cele mai multe ori cu sunete specifice”, explica Profesorul Universitar Charles Spence.

In loc de a folosi sarea si piperul pentru a da gust preparatelor culinare, Profesorul Charles Spence de la Universitatea din Oxford, un pionier in psihologia experimentala, propune asezonarea sonica a mancarurilor cu specific international.

Acesta a ajuns la concluzia ca opera, flamenco sau chiar muzica techno germana pot imbunatati perceptia gustului.

La testele senzoriale desfasurate in Sony Multi-Room Sonic Wonderland au participat 50 de membri din sase tari europene. Experimentele au urmarit confirmarea teoriei asezonarii sonice a preparatelor culinare cu muzica locala. Participantii au confirmat faptul ca mancarea frantuzeasca are un gust mai bun atunci cand pe fundalul sonor ruleaza un cantec francez la acordeon, in timp ce muzica lui Puccini a imbunatatit gustul pastelor italienesti Experimentele au evidentiat rezultate similare in cazul preparatelor nemtesti, spaniole si grecesti.



Cercetarile au mai evidentiat urmatoarele aspecte:

·  Muzica clasica ne poate da senzatia ca vinul pe care il bem este mai scump

·  Muzica lenta poate duce la un gust mai persistent, in timp ce muzica alerta duce la o scurtare a experientei gustative

·  Cu cat va place mai mult muzica, cu atat mai mult veti aprecia gustul preparatelor pe care le incercati – acesta este un exemplu de transfer senzorial, care presupune transferul perceptiei despre muzica asupra perceptiei despre mancare si bautura

·  Asocierea adecvata a instrumentelor

muzicale cu tipul alimentelor consumate – cercetarea sugereaza faptul ca sunetul pianului se potriveste cu fructe dulci, precum mure, caise sau zmeura

·  Chiar si simplele zgomote ale factorilor externi pot influenta experienta gustativa. „Multe experiente senzoriale din jurul preparatelor culinare si a bauturilor au un astfel de efect. Alimentele crocante, cremoase sau carbogazoase pe care le indragim sunt asociate de cele mai multe ori cu sunete specifice”, explica Profesorul Universitar Charles Spence.

Citește și: Este cod roșu de viscol! Rafale de peste 120 km/h și vizibilitate zero în zonele montane- kanald.ro

Citește și: Crimă șocantă de Crăciun! Un bărbat de 36 de ani, ucis într-un scandal cu peste 20 de persoane. Victima a fost lovită în zona capului de 4 persoane, inclusiv un minor de 14 ani, pe care nu îi cunoștea- stirilekanald.ro

 



Citește și:

Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie

Mesajul postat de Oana Lis la aflarea veștii că actrița Brigitte Bardot s-a stins din viață. Ce a făcut Viorel Lis când s-a întâlnit cu ea: „N-a rezistat la așa legendă de femeie.”

TEST: Cât de darnic ești? Răspunde doar la aceste întrebări!

Boala cu care a fost diagnosticat Ion Drăgan. Artistul ar fi trecut prin mai multe operații dificile

CINE ESTE PERSOANA care face dezvăluiri sfâșietoare despre Ion Drăgan? Au vorbit cu puțin timp înainte ca artistul să moară... iar acum rupe tăcerea: "Mi-a mărturisit că...". Ca să nu existe loc de interpretări, momentul CONVERSAȚIEI a fost făcut public

Chef Orlando Zaharia, fotografie prețioasă din locul special sufletului său. Unde a ajuns și ce amintiri i-au venit în minte: "Locul cel mai frumos de pe Pământ."

Veronica, pe cale să ia o decizie radicală în relația cu Ahmed: „O să pun punct”. Incredibil ce se va întâmpla în „Casa iubirii”, în ediția de sâmbătă, 27 decembrie, de la 16:00 și 19:00, la Kanal D

A murit cunoscutul om de afaceri gălățean, Corneliu Istrate


Video
Clipul zilei pe kfetele.ro
Cookies