Sindromul piciorului diabetic – aceasta este boala care nu “se simte”! Iata cum iti dai seama ca o ai!


Sindromul piciorului diabetic sau ulcerul diabetic este o afectiune a diabeticilor, care se manifesta prin ranile provocate la punctele de presiune din talpa.

Pacientul, nu simte, durere sau discomfort cand acestea se fac, insa netratate ele pot duce la amputarea piciorului.

Hiperglicemia cronica ( nivel ridicat de glucoza in sange ) conduce la probleme pe termen lung ale organismului,  inclusiv la incetarea functionarii diferitelor organe si tesuturi .

Persoanele cu diabet au un risc crescut de leziuni ale nervilor ( neuropatie ) si de cele mai multe ori prezinta probleme de circulatie a sangelui in picioare ( ischemie ). Leziunile nervilor conduc la o capacitate redusa de a simti durerea , de aceea ranile trec de multe ori neobservate . Atat neuropatia cat si ischemia pot duce la ulcere ale piciorului. Infectia acestor rani poate conduce in cele din urma la amputarea membrului afectat.

“Diabetul este o boala parsiva, nu doare, nu curge sange, nu se intampla absolut nimic, dar pe interior distruge absolut orice organ. Nu exista organ care sa nu fie afectat de hiperglicemie si unul dintre cele mai afectate organe este piciorul. Din punctul de vedere al ranilor de la picior, pacientul cu diabet este un pacient cu nevoi speciale si care are nevoie de ajutor. Un pacient cu diabet are cu 25% un risc mai mare sa faca ulcere”, spune medicul specialist, specialitatea Diabet Zaharat, Nutritie, Boli Metabolice, Policlinica „Regina Maria” Cluj Napoca

Tratament
-    chirurgie (amputare)
-    antibiotice in functie de simptomele pacientului
-    unguente
Afla mai multe pe: www.doctorulzilei.ro


Clipul zilei pe KFETELE.RO:
DISTRIBUIE
acest articol


Exatlon

Ionuț Jaguarul a vorbit despre Nella la ceva timp de la despărțire! ”Fosta mea soție era geloasă!” Ce a făcut femeia în primele două săptămâni ale ”războinicului” la Exatlon! EXCLUSIV

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...


Parteneri

Pentru tine

Din Lifestyle

Parteneri