Hepatita C este o infectie virala ce se poate transmite prin sange infectat. Multe persoane au fost infectate cu virus C prin transfuzii, inainte ca acest tip de virus sa fie identificat, in anul 1989.
Specialistii spun ca, spre exemplu, dintr-un total de 100 de persoane infectate, aproximativ 25 la suta vor reusi sa se vindece fara a necesita terapie in primele 6 luni de la contactarea infectiei. Totusi, o majoritate de 75 la suta vor dezvolta forma cronica a infectiei si vor avea nevoie de terapie medicamentoasa.
Din pacate, o parte dintre cei care dezvolta forma cronica a infectiei cu virus C nu vor afla la timp de existenta infectiei si vor inregistra leziuni hepatice majore inainte de a fi diagnosticati.
Aproape 80 la suta dintre persoanele infectate nu prezinta simptomatologie. In unele cazuri, totusi, se pot inregistra urmatoarele manifestari: ingalbenirea pielii, oboseala, dureri abdominale, greata, lipsa poftei de mancare, urina inchisa la culoare, scrie 9am.ro.
Faza acuta de boala este rareori evidenta prin simptome cum ar fi oboseala, lipsa poftei de mincare, greturi, varsaturi, dureri musculare sau dureri de cap.