Se închid toate școlile în București? Alexandru Rafila: „Cred că ar trebui să fim puțin mai flexibili”


Ce spune profesorul Alexandru Rafila despre numărul cazurilor de coronavirus din România, dar și despre închiderea școlilor.

Alexandru Rafila a declarat joi seara că, potrivit studiilor de seroprevalență a infecției Sars-CoV-2, între numărul diagnosticat de cazuri și numărul celor care au trecut prin boala Covid-19 există un raport de 1 la 10.

Prin urmare, la 4.000 de cazuri diagnotiscate, în realitate se îmbolnăvesc în România 40.000 de oameni, a adăugat Rafila.

„Absolut. Dar eu am spus un lucru, adică declaraţia trebuie să fie completă.

Este o situaţie care se întâlneşte în toate ţările. Deci nu este o situaţie particulară pentru România. Întotdeauna numărul de cazuri şi sunt studiile acelea de seroprevalenţă care arată ce proporţie de populaţie a trecut prin boală, arată că între numărul de cazuri diagnosticat şi numărul de persoane care au trecut prin boală există un raport de 1 la 10. Deci înseamnă, dacă vreţi o ştire pe care să o daţi în acest moment, înseamnă că într-o zi în care noi avem 4.000
de cazuri diagnosticate, în realitate în România se îmbolnăvesc 40.000 de persoane”, a afirmat Alexandru Rafila, întrebat într-o conferinţă de presă joi dacă îşi menţine declaraţia potrivit căreia numărul real de cazuri ar fi de 10 sau 20 de ori mai mare decât cel raporat în statisticile oficiale.

Alexandru Rafila
Alexandru Rafila despre inchiderea scolilor[Sursa foto: Hepta]

Când a venit vorba despre ce se va întâmpla cu școlile în Capitală, Rafila este de părere că autoritățile nu ar trebui să se raporteze numai la cifre, susținând că nu este nicio diferență între gradele 2.9

și 3.1 la mie, iar românii ar trebui să fie mai flexibili atunci când vine vorba despre acest subiect.

„Sunt niște parametri, o cifră, 3 la mie, incidența cumulată în ultimele 14 zile, dacă suntem sub 3 la mie păstrăm școlile în scenariul verde sau galben, dacă depășim trecem în scenariul roșu. Să știți că nu e nicio diferență între 2,9 și 3,1. Cred că ar trebui să fim puțin flexibili”, a zis Alexandru Rafila.

Profesorul a mai oferit două exemple pentru a ajunta autoritățile să ia cele mai bune decizii în această situație. Astfel, dacă mai mult de 95% dintre elevi locuiesc în preajma unităților de învățământ, atunci școlile nu ar trebui să se închidă. În schimb, dacă peste 40% dintre elevi se deplasează la școală cu mijloacele de transport în comun, situația se schimbă radical.

„Dacă, de exemplu, 95% din elevii unei școli locuiesc în prejma școlii și se deplsasează pe jos la școală, eu acea școală nu aș închide-o. Dacă școlile însă sunt la distanță, 30-40% din elevi vin cu mijloace de transport în comun, aglomerează traficul, atunci acolo probabil e bine să închizi școala două săptămâni, să reduci transmiterea în comunitate.”, a adăugat medicul.


Abonează-te pe

Citește și:

În ce condiţii se poate închide Bucureştiul, de fapt? Scenariul pregătit de Guvern pentru Capitală

Se anunță o despărțire ȘOC în showbiz! ”Ne certăm în fiecare zi!”

Vaccinul împotriva COVID: cine va avea prioritate?

Medicul infecţionist Emanoil Ceaușu: „La noi, se detectează un singur bolnav de Covid din şase”

Motivul pentru care mor pacienții din ATI. Doctorul Cristian Baicu spune adevărul

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Horoscop

24 OCTOMBRIE 2021: Horoscop zilnic duminică. O zodie se confruntă cu probleme la locul de muncă!

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Informatiile zilei
Parteneri