Sarbatoare mare azi! E cruce in CALENDAR! Pe cine sarbatorim!

Sarbatoare mare azi! E cruce in CALENDAR! Pe cine sarbatorim!

Crestinii sarbatoresc azi trei sfinti care si-au adus aportul de-a lungul timpului in propovaduirea credintei.

Calendar crestin ortodox. Printre sfintii marcati in calendarul crestin-ortodox se numara si Sfantul Pahomie. El s-a nascut in Tebaida de Jos (Egipt) si a trait in timpul imparatului Constantin cel Mare.
Că soldat, a luptat în armată împăratului Constantin, în faimoasa bătălie împotriva lui Maxenţiu.

În vremea aceea era păgân. Primeşte Botezul şi se retrage în pustia Tebaidei, alături de pustnicul Palamon. După zece ani de nevoinţe ajunge în Tabenisi, unde un înger i s-a înfăţişat înainte îmbrăcat în rasă de schimonah şi i-a dăruit o tăbliţa pe care se află înscrisă pravilă unei mânăstiri cu viaţă de

obşte. Acest înger i-a poruncit să întemeieze o astfel de mânăstire chiar în Tabenisi. Zideşte multe chilii, şi prin lucrarea Sfântului Duh ele vor ajunge să fie locuite de monahi.

Numărul monahilor sporeşte, încât Pahomie este nevoit să mai întemeieze alte şase mânăstiri. Numărul ucenicilor lui a ajuns  aproape la şapte mii. Dacă Sfântul Antonie cel Mare este socotit a fi întemeietorul vieţii pustniceşti, Sfântul Pahomie este considerat întemeietorul vieţii mănăstireşti de obşte.

A trecut la cele veşnice în anul 348, la vârsta de 74 de ani. A fost îngropat în mănăstirea ctitorită chiar de el.

Mătăniile (plecăciune până la pământ sau îngenunchere şi ridicare însoţită de semnul Sfintei Cruci şi de o rugăciune) sunt atribuite Sfântului Pahomie cel Mare.

Calendar Creştin Ortodox 15 mai. Ce sfinţi mai sărbătorim astăzi

-Sfântului Cuvios Ahile, episcopul Larisei;
-Sfântului Cuvios Varvar, izvorâtorul de mir.

sursa: crestinortodox.roCitește și:

Sarbatoare mare astazi! Ce praznuiesc crestinii ortodocsi si ce rugaciune e bine sa spui

Sarbatoare mare astazi! Ce rugaciune trebuie sa spui ca sa fii fericita toata viata!

ego.ro Ce trebuie să faci dacă friptura a ieșit prea tare. Trucul de mare ajutor pentru orice gospodină

wowbiz.ro Ce a putut să spună Marcel Pavel despre soția lui Ștefan Bănică Jr. Nimeni nu se aștepta

radioimpuls.ro Informații tulburătoare în cazul sfârșitului tragic al Laurei Roșca. Psihologii criminaliști consideră că DJ Lalla și-a regizat "ieșirea din scenă" în maniera artistică în care trăia: "Era forma ei de a-și manifesta revolta"

kanald2.ro Câți ani are, de fapt, iubita lui Marius Elisei! Inițial a spus că e cu 10 ani mai mare: „Am făcut o greșeală”

kanald.ro Laurențiu, decizie fără precedent în Casa iubirii! Tânărul își va îndrepta atenția către o altă fată! „Am văzut în tine în ultimele zile o sensibilitate aparte!” Aflați cum va reacționa Lorena, marți, 3 octombrie, de la 10:00 și 16:30

stirilekanald.ro EXCLUSIV: Cine este Bogdan Macra, supranumit ”capul mafiei gunoaielor”? Firma din Oradea pe care o conduce, cel mai mare jucător pe piața deșeurilor din vestul țării


Parteneri
Cookies