Sărbătoare mare astăzi! Ce să nu faci sub nicio formă! Este păcat!


Sărbătoare mare astăzi! Ce să nu faci sub nicio formă! Este păcat!


In articol:

Sfântul Nifon, patriarhul Constantinopolului care a venit în Țara Românească pentru a reorganiza biserica ortodoxă de la noi, este cinstit pe 11 august.

Sfântul Ierarh Nifon s-a născut în ținutul Peloponez din sudul Greciei, în perioadă 1434-1440, potrivit Creștinortodox.ro. El a primit la botez numele Nicolae. Este tuns în călugărie de vestitul pustinc Antonie, moment în care primește numele Nifon.

În anul 1483 este chemat la slujirea arhierească, în scaunul de Mitropolit al Tesalonicului, iar după numai trei ani, ajunge patriarh al Constantinopolului în locul lui Simeon, trecut la cele veșnice.

Sultanul Baiazid al II-lea l-a îndepărtat din scaun în anul 1488. Sfântul Nifon ajunge în Mănăstirea Sfântului Ioan Prodromul (Botezătorul) din insula orașului Sozopolis (Bulgaria de azi).

Aici a ridicat un schit și a petrecut până în anul 1496 când a fost chemat din nou la conducerea Patriarhiei Ecumenice.

 

După numai doi ani și câteva luni, este din nou exilat de turci în Adrianopol. Aici îl va cunoaște pe domnitorul Radu cel Mare al Țării Românești (1495-1508). Radu cel Mare îl va aduce în 1504 în Țara Românească pentru a conduce și reorganiza Biserica.

O însoțire nelegiuită la Curtea Domnească a lui Radu cel Mare, între soră acestuia și un boier moldovean căsătorit, a făcut că Sfântul Nifon să se retragă la Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte, apoi la Mănăstirea Dionisiu, unde își va da duhul pe 11 august 1508.

Când Neagoe Basarab ajunge domnitor, aduce moaștele Sfântului Nifon în Țara Românească, spre curățirea și ștergerea greșelii lui Radu Vodă.

Gavriil Protul notează în lucrarea despre viața Sfântului Nifon. Aratandu-i-se domnitorului in chip minunat aceasta impacare, a poruncit ca moastele sfantului Nifon sa fie asezate intr-un sicriu de argint, poleit cu aur si pietre scumpe si inapoiate Manastirii Dionisiu.

Monahii acestei manastiri in semn de multumire, i-au daruit lui Neagoe Basarab capul si mana dreapta a Sfantului Nifon. Moastele au fost depuse in Manastirea Curtea de Arges, iar in anul 1949 au fost mutate in Biserica „Sf. Dumitru", Catedrala Mitropoliei Craiovei, unde se afla si in prezent.

Cine a fost SFÂNTUL NIFON 

Sfântul Nifon a venit pe lume în sânul unei familii bune, în sudul Greciei de azi, în anul 1435. A primit o educație aleasă, iar el s-a refugiat în studiul învățăturilor credinței creștine. Deși, după botez, a primit numele Nicolae, a primit numele Nifon, în momentul în care s-a călugărit. În 1483, a fost uns Mitropolit al Tesalonicului. După doar trei ani, a devenit Patriarhul Constantinopolului. Numai că, în 1488, sultanul Baiazid l-a înlăturat de la conducerea Bisericii, iar Nifon s-a retras la un schit, pe o insulă aflată pe teriotirul Bulgariei de azi. În 1496, a revenit la conducerea Patriarhiei, iar după doi ani a fost din nou exilat. Aflându-se la Adrianopol, l-a cunoscut domnitorul Radu cel Mare al Țării Românești care, în 1504, l-a adus la noi în țară, la conducerea și reorganizarea Bisericii. Dar Sfântul Nifon nu a putut accepta ceea ce se întâmpla la Curtea Domnească, între sora lui Radu cel Mare și unul dintre boieri, însurat. Este motivul pentru care s-a retras la Mânăstirea Vatoped, de pe Muntele Athos, unde s-a și stins din viață, 11 august 1508.

Blestemul sfânt lovește

Legendele spun că despărţirea de Radu cel Mare nu ar fi fost tocmai blândă, Sfântul Nifon scuturându-și, la plecare, până și încălțările, pentru a nu lua cu el nici măcar un firișor de praf din locul în care fărădelegea adulterului era trecută cu vederea. În plus Sfântul ar fi aruncat un mare blestem asupra domnitorului. Iar Radu cel Mare s-a stins din viață după 7 ani de chinuri groaznice, timp în care și țara, și Biserica erau în dezordine. Fără să știe, Sfântul Nifon a construit o adevărată punte între Radu cel Mare şi Neagoe Basarab, următorul aflat la domnie. Înscăunat, Neagoe Basarab a adus moaștele Sfântului Nifon în Țara Românească, pentru a spăla păcatele predecesorului său. Astfel, blestemul s-a șters, iar moaștele Sfântului au fost așezate în sicriu de argint, poleit cu aur și nestemate. Capul și mâna sa dreaptă sălășluiesc și azi la Catedrala Mitropoliei din Craiova. O părticică se află și la Mânăstirea Dealu.

Ce să nu faci de Sfântul Nifon

Ca la orice sărbătoare mare din calendarul creștin ortodox, astăzi nu se spală, nu se coase, nu se fac treburi casnice.

 


Abonează-te pe

Citește și:

Cine a inventat Google. „Povestea este practic un argument în favoarea cercetării pure. Nu am început să lucrăm gândindu-ne la un motor de căutare”

Bănel Nicoliță suferă ca un câine! Ce a pățit după ce și-a abandonat familia

Cine a inventat pastele. „Dacă le combinăm la o masă și cu ce trebuie, pastele devin un aliment chiar sănătos”

Cine a inventat papanașii. „A salvat generații întregi de gospodine de la coacerea miezului problematic”

Cine este Simona Gherghe. „Chinul copilăriei mele a durat vreo trei ani”

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete
“Felicităăăări!!! Casă de piatră!!!” Ramona Olaru a fost cerută în căsătorie de Cătălin Cazacu
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri