Sansele de supravietuire ale copiilor conceputi in vitro au crescut in ultimii ani


Sansele de supravietuire ale copiilor conceputi in vitro au crescut in ultimii ani

Sansele de supravietuire si starea de sanatate generala ale copiilor conceputi prin fecundare in vitro s-au imbunatatit in ultimii ani, gratie noilor tehnici utilizate, potrivit unui studiu scandinav care a fost publicat in revista Human Reproduction, transmite AFP.

Cercetatorii au ajuns la aceasta concluzie studiind aproximativ 92.000 de copii nascuti gratie tehnicilor de reproducere asistata intre 1988 si 2007, in tarile scandinave (Danemarca, Finlanda, Suedia si Norvegia). Circa 14.500 dintre acesti copii aveau frati gemeni.

Savantii le-au comparat starea de sanatate din primul an de viata cu cea a copiilor conceputi si nascuti pe cale naturala.

"Am observat o diminuare remarcabila a riscului de nastere prematura sau grav prematura", a declarat Anna-Karina Aaris Henningsen, de la Universitatea din Copenhaga.

Cercetatoarea a mai spus ca numarul de copii conceputi prin FIV care aveau o greutate mica la nastere- sub 2,5 kilograme- sau foarte mica- sub 1,5 kilograme- s-a diminuat, la fel ca si numarul de bebelusi nascuti morti sau care au decedat in primul an de viata.

Pentru copiii conceputi prin FIV provenind dintr-o singura sarcina, procentul nasterilor premature a trecut de la 13%, in perioada 1988-1992, la 8%, in 2007, comparativ cu 5% in cazul copiilor conceputi natural, pe intreaga perioada a studiului.

Potrivit lui Henningsen, implantarea in uter a unui singur embrion o data si nu a mai multora, cum era de obicei cazul la sfarsitul anilor 1990, explica in mare parte ameliorarea observata.

Implantarea mai multor embrioni creste sansele unei nasteri, dar si pe cele de a aduce pe lume prematur gemeni sau tripleti.

In perioada 1998-2002, procentul de gemeni in randul copiilor conceputi prin FIV a ramas stabil, situandu-se in jurul a 23%, inainte de a scadea in anii 2000 (11,6% in 2007).


Sursa: www.descopera.ro

Abonează-te pe

Citește și:

DESCOPERĂ: Ce înseamnă când visezi un copil mic

Am aflat motivul real pentru care Dan Negru și-a dat demisia! Incredibil ce salariu avea

DESCOPERĂ: Cine este chef SORIN BONTEA. Biografie: data nașterii, studii, căsătorie, copii

CITEȘTE: Originea numelui tău de familie. Lista celor mai populare nume pe zone

DESCOPERĂ: Machiajul de iarnă. Ce se poartă în 2021-2022

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Lifestyle

CITEȘTE: Ce înseamnă când visezi FLUTURI

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri