Salata verde, alimentul minune al primaverii !

Salata verde, alimentul minune al primaverii !

Salata verde este una dintre primele legume care apar primavara si care, prin continutul ei, revigoreaza, stimuleaza pofta de mancare si curata organismul la iesirea din iarna.

Salata (Lactuca sativa) este o planta legumicola anuala sau bienala, din familia Asteraceelor. Provine din Egipt, unde a fost cultivata pentru prima data in urma cu peste 3.000 de ani. A fost preluata de greci si de romani si raspandita apoi in toata Europa. Salata verde se cultiva la noi in tara de peste o mie de ani. Exista aproximativ sase soiuri de salata verde.

Frunzele de salata verde sunt o sursa excelenta de substante nutritive, continand vitaminele A, C, B1, B2, K, E si minerale, precum potasiu, fier, cupru, fosfor si molibden.

Salata verde se consuma, ca atare, in sandvisuri sau sub forma de salata in amestec cu alte legume sau verdeturi.

Prin fierbere, vitaminele sunt distruse aproape complet.

Frunzele de salata gazduiesc numerosi fitonutrienti necesari pentru un metabolism optim. Nivelul considerabil mare de vitamina C, E, B6 si acid folic, nutrienti-cheie, mentin un sistem imunitar sanatos si reduc riscul de obezitate, de boli cardiace si de alte boli cronice.

Substantele care dau frunzelor de salata gustul amarui au proprietati miraculoase, mai ales atunci cand salata este consumata constant, in cantitati mai mari. Salata verde ne ofera antioxidanti puternici anticancerigeni.

Zeaxantina ce se gaseste in salata verde este un important carotenoid ce asigura protectie impotriva degerenescentei maculare datorate varstei, prin filtrarea luminii excesive la nivelul ochilor.

Prin potasiul continut, o componenta importanta a celulelor si fluidelor corpului, ajuta la controlul ritmului cardiac si al tensiunii arteriale. Betacarotenul din salata verde face din aceasta un real ajutor in prevenirea si reducerea riscului de a avea boli de inima, dar si cancer, accidente vasculare sau cataracta.

Prezenta lectucarimului in salata verde imbunatateste calitatea somnului si ne ajuta sa ne odihnim, salata fiind astfel indicata si la mesele de seara. Sarurile de zinc din componenta salatei ne ajuta sa combatem stresul. In plus, salata verde poate trata durerile de cap.


Citeste continuarea pe: www.doctorulzilei.ro



Citește și:

Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie

Cadou neașteptat, cerut de Gabriela Cristea, soțului său, Tavi Clonda! Întreaga situație a fost făcută publică chiar de către artist: "Păi nu îl avea ea pe soțul ei?"

Faci sport și nu slăbești? Iată ce se întâmplă!

Veștile de care românii se temeau! Legea tocmai a fost publicată în Monitorul Oficial. Taxele și impozitele vor exploda începând cu ianuarie 2026

Două cazuri diferite, dar cu un final tragic: "Ne-a străfulgerat pe toţi". Marco a fost găsit mort după un majorat, iar Andreea Cuciuc a murit după Balul Bobocilor. ASEMĂNĂRILE dintre cele două situații sunt îngrijorătoare și dureroase

Alina Sorescu, copleșită de emoții, în cadrul emisiunii „În Oglindă”. Cine a salvat-o după divorț: „Acum mă simt în acel punct”

Andreea Mantea, anunț surprinzător în legătură cu Marea Finală. Ce se întâmplă cu premiul: ,,Pentru prima dată în istoria “Casa iubirii”

Un microbuz cu români, implicat într-un accident mortal pe autostrada A4 din Germania