S-a descoperit un nou tratament pentru SIDA. O noua substanta pentru dezvoltarea unui tratament cu efect prelungit


Cercetatorii americani au produs o substanta anti-SIDA care s-a dovedit eficienta timp de mai multe luni pe maimute.

Aceasta descoperire ar putea duce in viitorul apropiat la dezvoltarea unui tratament cu efect prelungit impotriva HIV, virusul care declanseaza aceasta maladie.

"Am dezvoltat un inhibitor foarte puternic si cu spectru larg de actiune" care actioneaza asupra HIV-1, principalul tip de virus care declanseaza SIDA prezent in lume, a declarat profesorul Michael Farzan, coordonatorul acestui studiu, publicat in revista Nature.

Substanta in cauza reprezinta rezultatul mai multor ani de cercetari stiintifice coordonate de The Scripps Research Institute - un centru de cercetare din Florida - si finantat de National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID).

Acest compus, denumit "eCD4-Ig", ofera "o protectie foarte puternica" impotriva HIV, a explicat profesorul Farzan, care isi sprijina concluzia pe un experiment realizat pe maimute.

Experimentul, efectuat pe macaci, a aratat ca substanta, injectata o singura data, era capabila sa protejeze aceste animale impotriva echivalentului HIV la maimute pe o durata de cel putin opt luni.

Pentru a asigura acest efect prelungit, eCD4-Ig a fost asociat cu un virus de tip adeno-asociat (AAV), inofensiv, dar capabil sa penetreze in celule si sa le determine sa produca foarte repede o proteina cu efect protector capabila sa produca un efect anti-SIDA pe termen indelungat.

Dupa ce au fost tratati cu acea combinatie de medicamente, macacii au fost expusi in fata unor doze din ce in ce mai puternice cu versiunea simiana a virusului care declanseza SIDA (SHIV-AD8). Niciunul dintre animalele injectate nu a dezvoltat o infectie, spre deosebire de maimutele netratate cu eCD4-Ig, folosite ca grup-tinta.

Datele publicate miercuri in revista Nature arata o protectie eficienta timp de cel putin 34 de saptamani, in ciuda dozelor de SHIV-AD8 de patru ori mai mari decat cele de care ar fi fost nevoie pentru a le infecta pe maimutele din grupul-tinta.

Rezultatele experimentului vor fi prezentate la conferinta anuala CROI despre retrovirusuri si infectii oportuniste, care va fi organizata in orasul american Seattle, intre 23 si 26 februarie.

Tratamentele antiretrovirale actuale sunt foarte eficiente in ceea ce priveste reducerea sarcinii virale (cantitatea de virus prezent in sange) la persoanele infectate. Insa ele sunt incapabile sa eradicheze definitiv HIV si medicamentele trebuie luate toata viata.

Strategia urmarita de echipa profesorului Farzan prezinta avantajul de a oferi o protectie durabila contra SIDA fara obligatia administrarii zilnice de antiretrovirale si fara a produce efecte secundare.
Sursa: www.dcnews.ro


Clipul zilei pe KANALD.RO:

DISTRIBUIE
acest articol


Vedete

S-a logodit! Concurenta de la Survivor România a primit inelul de logodnă

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...


Parteneri

Pentru tine

Din Lifestyle

Parteneri