RUSALII 2018. Obicei unic in Romania de RUSALII: Ce este udatul nevestelor?


RUSALII 2018. Obicei unic in Romania de RUSALII: Ce este udatul nevestelor?

Rusaliile sunt prăznuite în fiecare an la 50 de zile de la sărbătoarea Sfintelor Paşti. Rusaliile vor fi sărbătorite, în 2017, în zilele de 4 şi 5 iunie (duminică şi luni).

Mii de români participă an de an, în a doua zi de Rusalii, la obiceiul "Udatul nevestelor" în râul Gurghiu, un obicei unic în România, pe care localnicii îl păstrează cu sfinţenie din moşi strămoşi.

"Udatul nevestelor" este un obicei dedicat tinerelor soţii, care s-au căsătorit în ultimul an, după Rusaliile de anul trecut până acum, şi are ca scop fertilitatea şi norocul femeii. După ce soţii bat palma cu dansatorii pentru a nu le fi udate foarte tare soţiile, iar soţiilor lor li se udă doar pantofii, alaiul revine în zona de lângă pod şi continuă jocul.

Obiceiul care este în fruntea tradiţiilor populare din Hodac este 'Udatul nevestelor'. De când datează aceste obicei nimeni nu poate spune, dar cu certitudine datează de sute de ani în Hodac. Şi asta numai dacă ne gândim că această comună a fost atestată documentar de aproape 460 de ani, pentru că hodăceanul ştia să îşi păstreze obiceiurile. Obiceiul se ţine la 'Podu' ăl mare'', exact la intrarea în comună — înainte era un pod mare, din lemn, acoperit cu şindrilă—, iar la acesta participă tot satul, dar şi oameni din zonă.

Fetele căsătorite de la Rusaliile de anul trecut, până la Rusaliile de anul acesta sunt jucate de alţi bărbaţi decât soţii lor.

În fruntea jocului se află prima femeie care s-a căsătorit, iar bărbaţii, în ritm de dans, le conduc la râu, iar la semnul bărbatului de la prima pereche, care strigă tare 'În apă cu ele, mă', nevestele tinere sunt luate în braţe şi băgate cu picioarele în apă.

Soţii lor intervin prompt şi nu lasă ca ele să fie udate, făcând un târg cu bărbatul care le joacă nevasta. Târgul constă în băutură. La încheierea târgului, femeile sunt udate pe pantof. Se spune că dacă vor fi udate ele vor fi naşte copii frumoşi şi sănătoşi", au declarat organizatorii manifestării de anul trecut.

Citeste mai multe aici.


Abonează-te pe

Citește și:

Bursucu si Ana-Maria Barnoschi dau startul noului sezon “Roata Norocului”

Iulia Vântur, declarație ȘOC despre Salman Khan! Exclude total orice colaborare

Ce a spus Nella, sotia lui Ionut, dupa ce Vladimir Draghia s-a oferit sa le faca nunta: "Sunteti niste oameni..."

Nella, sotia lui Ionut s-a fotografiat cu un Faimos! Cine este favoritul ei de la Exatlon, din echipa adversa: "Un om deosebit"

Catalin Cazacu si Claudia Pavel, impreuna la un eveniment!

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete

Alexia Eram și Mario Fresh se pregătesc de nuntă? Cum ar arăta ziua nunții în viziunea fiicei Andreei Esca

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri