ROBOR a ajuns la o valoare ridicată, după 12 ani. Ratele românilor vor crește considerabil

robor 2022
Robor 2022

Potrivit informațiilor publicate de Banca Națională a României, indicele ROBOR a avut cea mai mare creștere din ultimii 12 ani. În mjilocul crizei prețurilor, românii vor avea de suferit și mai mult, din cauza ratelor.

În ultima perioadă, ROBOR a depășit multe bilanțuri, având creșteri uriașe.

La ce prag a ajuns ROBOR

 

cresc ratele
Cresc ratele românilor[Sursa foto: Freepik]

Citeste si: Vor fi tăiate aceste pensii începând cu 20 iulie! Cine sunt cei afectați

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei, cu dobândă variabilă, a ajuns luni, la 8,01% pe an. În urmă cu scurt timp, experții au estimat că ROBOR va crește la 7,97% pe an. La începutul anului 2022, indicele ROBOR la 3 luni avea valoarea de 3,02% pe an. De la începutul anului, acesta s-a majorat cu peste 100%. De asemenea, indicele la 6 luni,  care se calculează pentru dobânzile la creditele ipotecare cu dobândă variabilă, a crescut la 8,13% pe an, de la 8,08% pe an.

Mai mult, ROBOR la 12 luni a atins valoarea de 8,24% pe an, de la  8,19% pe an, cât era la finalul săptămânii trecute. Se pare că este prima data, în ultimii 12 ani, când țara noastră se confruntă cu astfel de creșteri ale valorii ROBOR.

Ce valoare are indicele de referinţă pentru creditele  consumatorilor

cat e roborul
La ce valoare a ajuns roborul[Sursa foto: Freepik]

Citeste si: Noi legi de la 1 august. Ce schimbări vor suferi românii

IRCC, (Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor), reglementat de OUG 19/2019, a atins valoarea de 2,65% pe an. Potrivit datelor emise de BNR astăzi, acest indice este calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice, ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul I 2022. Așadar, indicele este mai ridicat față de cel publicat în urmă cu 3 luni, care avea valoarea de1,86%.

În urmă cu câțiva ani, în anul 2019, s-au produs modificări la nivelul ratelor.

În acel an, a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 19/2019. Aceasta făcea referire la o lege care modifica modul în care este calculată rata, pentru creditele în lei, cu dobânda variabilă. Așadar, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), care este calculat trimestrial. Mai mult, acest indice se calculează exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

Citeste si: Noi modificări la bancomate. Ce se va schimba din 24 august 2022



Citește și:

Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie

Se măresc taxele și impozitele de la 1 august. Ce modificări sunt în Codul Fiscal

Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Ți se face pielea de găină! Mama Teodorei Marcu, distrusă de durere la aproape 3 săptămâni de când și-a pierdut fiica. Ipostaza sfâșietoare în care a fost surprinsă femeia

AICI trebuie să te cazezi dacă ajungi în Craiova! Locuri spectaculoase pentru o experiență de neuitat în inima Olteniei. Cât costă o noapte într-o locație de vis pentru un sejur de excepție

„Nu mai este soțul meu, este doar tatăl copiilor!" Ce a declarat Gabriela Cristea despre relația cu Tavi Clonda

Celebrii actori Pınar Deniz și Kaan Yıldırım, prima apariție alături de fiul lor! Iată cel mai frumos și emoționant tablou de familie

VIDEO Rezultate BAC 2025: La ce oră se publică notele pe edu.ro?


Video
Clipul zilei pe kfetele.ro
Cookies