Gogoșile fac parte din categoria dulciurilor de casă, destul de des consumate. Însă știați cum le puteți face cât mai pufoase cu puțință?
Aflați din rândurile următoare o rețetă numai bună de preparat gogoși pufoase cu iaurt și praf de copt. În plus, descoperiți și care este secretul pentru ca aluatul să nu se mai lipească de lingură, atunci când formați gogoșile, pentru a le pregăti de prăjit.
Cum să faci gogoși cu iaurt și praf de copt
Ingrediente
Veți avea nevoie de următoarele ingrediente : 3 ouă, 300 g iaurt, 350 g făină, o linguriță cu vârf de praf de copt, 2-3 linguri cu vârf de zahăr, esență de vanilie (coajă de lămâie sau portocală, rom, scorțișoară sau altă aromă), un praf de sare (3 degete) și ulei.
Mod de preparare
Tot ce trebuie să faceți este să începeți prin a pune ouăle într-un bol, alături de sare și zahăr. Toate acestea se bat puțin, pentru a se dizolva parțial zahărul. Apoi se adaugă iaurtul și aromele alese și se bat împreună, pentru a se omogeniza.
Următorul pas este reprezentat de amestecarea prafului se copt în făina, pentru ca totul să se toarne într-un bol separat.
Cu ajutorul unui tel sau a unui robot, se omogenizează bine și se lasă să se odihnească, timp de aproximativ 10 minute.Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
În acest timp, se toarnă uleiul într-o tigaie, pentru a se încinge. În momentul în care uleiul s-a încins, veți lua aluatul cu 2 linguri pe care le-ați înmuiat în ulei sau cu o lingură specială de înghețată și le veți turna în uleiul încins.
Apoi nu mai trebuie să vă faceți griji pentru acestea, pentru că se vor întoarce singure de pe o parte pe alta, vor crește și se vor rumeni așa cum trebuie, pe toate părțile. În momentul în care acestea au prins o nuanță aurie, atunci le veți putea scoate pe șervețele absorbante și le veți lăsa câteva minute, pentru ca surplusul de ulei să se scurgă. Apoi fie le veți da prin zahăr pudră, fie le veți înmuia în miere de albine.
Rețeta de gogoși cu iaurt și praf de copt este gata și se pot servi simple sau alături de un pahar cu sana, lapte bătut, kefir, iaurt, ceai sau cafea. Poftă bună!
Citeste si: Cu ce se mănâncă șerbetul
Secretul ca aluatul să nu se lipească de lingură
Un prim pas care ține de prepararea unui aluat potrivit pentru gogoși, este legat de punerea făinii într-un bol mare, pentru a se forma un vulcan, în care adăugați laptele și drojdia.
Citește și: De ce s-a sinucis Andrei, tânărul din Vaslui care s-a spânzurat în pădure- stirilekanald.ro
- Puteți dizolva drojdia în lapte cald și puteți adăuga direct amestecul.
După ați făcut acest lucru, veți topi untul în cuptorul cu microunde și-l veți amesteca cu amestecul de făina, dar și restul ingredientelor (ouăle, zahărul și vanilia). Apoi veți frământa totul, aproximativ 20-30 de minute, până când veți obține o textură elastică. Astfel, veți obține un aluat care nu se va lipi de mâini sau de lingură, dar va rămâne și oarecum lipicios în același timp.
- În cazul în care aluatul este încă prea lipicios, mai puteți adăuga puțină făină. Pe de altă parte, dacă observați că este prea uscat, puteți turna puțin lapte sau apă.
Când aluatul de gogoși nu se mai lipește de mâini, atunci putem trece la pasul următor. Începeți prin a forma o minge din aluat și lăsați-o într-un bol, timp de o oră, pentru a se odihni și pentru a-și dubla volumul. Se recomandă chiar să acoperiți bolul cu o cârpă curată sau cu o folie de plastic. După acest interval de timp, puteți începe să întindeți aluatul cu sucitorul, până când va ajunge la aproximativ un centimetru grosime.
- Pentru ca gogoșile pe care le faceți să fie prăjite mai pufoase, puteți lăsa aproximativ 2 centimetri grosime, iar pentru gogoșile coapte doar un centimetru grosime.
După ce ați întins aluatul, veți tăia gogoșile la grosimea dorită și le puteți așeza pe o tavă, pe care ați tapetat-o cu hârtie de copt.
- Puteți folosi o unealtă specială pentru a tăia gogoșile sau orice alt obiect rotund pe care îl aveți în casă, precum un pahar.
Citeste si: Secrete pentru un COZONAC pufos