Rețetă de găluște cu prune. Arată senzațional în farfurie

Rețetă de găluște cu prune. Arată senzațional în farfurie
Rețetă de găluște cu prune. Arată senzațional în farfurie

Găluștele cu prune reprezintă un desert ușor de făcut și în plus, arată senzațional. Iată cea mai bună rețetă, pentru ca gomboții să vă iasă exact ca la bunica acasă.

Gomboții cu prune ne aduc aminte, cu siguranță, de copilărie. Bunicile și mamele noastre preparau acest desert ori de câte ori aveau ocazia. Le puteți pregăti și dumneavoastră celor dragi celebrele găluște cu prune, după o rețetă tradițională. 

Găluștele cu prune, un desert care nu se demodează

Citeste si: Ce condimente se dau la carnea de pui şi la carnea de porc. Trucurile pe care orice gospodină trebuie să le ştie

Citeste si: Cum să faci sosul olandez fără să îl tai! Cea mai simplă reţetă apreciată de bucătari

Găluștele cu prune sau gomboții cu prune, așa cum mai este cunoscut acest desert, se prepară imediat și este la fel de rafinat ca oricare altă prăjitură de la cofetărie. 

Este o rețetă veche, care s-a transmis din generație în generație, dar cu toate acestea, gomboții nu se vor demoda niciodată.

Vor fi savurați oricând cu plăcere, indiferent de vârsta pe care o avem. 

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

În anumite zone ale țării, cum ar fi în Ardeal sau în Banat, acest desert este foarte apreciat. Găluștele cu prune au origine germano- austriacă și se prepară chiar și în zilele noastre în foarte multe țări, bineînțeles sub alte denumiri. 

De exemplu, în Ungaria, acest desert poartă numele de gomboc sau knedli, în Cehia se numește knedle, la fel ca și în Bosnia, Croația, Polonia sau Serbia. Italienii îl știu sub denumirea de canederli. 

Un aspect important al acestui desert îl reprezintă prunele. Acestea trebuie să foarte bine coapte și cât mai mici. De asemenea, este ideal să folosiți cartofi albi, făinoși, pe care să îi fierbeți neapărat cu tot cu coajă. 

Ingrediente pentru găluștele cu prune:

  • 10-20 de prune
  • 800 g cartofi fierți în coajă
  • 250- 300 g făină
  • două ouă
  • o linguriță rasă de sare
  • 250 g pesmet
  • 100 g unt
  • 100 g zahăr tos
  • zahar pudră vanilat
  • scorțișoară măcinată

Cum se prepară găluștele cu prune

Citeste si: 4 feluri de mâncăruri sănătoase pe care să le faci din soia. Sunt nelipsite în timpul postului

Citeste si: Cum se fierbe slănina înainte să fie afumată. Rețeta perfectă pentru un gust suprem

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe: Ce este interzis cu desăvârșire să faci pe data de 23 aprilie, altfel riști să îl mânii pe Sfânt- kanald.ro

Citește și: Comoara romană ascunsă, găsită înainte de Paște în Giurgiu! Este una dintre cele mai mari descoperiri din istoria recentă- stirilekanald.ro

Puneți cartofii la fiert, în coajă. În apa în care fierbeți cartofii, adăugați și un praf de sare. După ce se fierb, îi scurgeți foarte bine de apă și apoi îi decojiți. După aceea, îi pisați ca pentru piure. 

Peste cartofi puneți ouăle întregi, sare și aproximativ 200 de grame de făină. Frământați foarte bine compoziția și în cazul în care aceasta este lipicioasă, mai puneți puțină făină.

Aluatul trebuie să fie moale, dar să nu se lipească de mâini. 

Modelați găluștele cu mâna udă, ca să vă fie mai ușor. În mijlocul fiecărei găluște puneți câte o prună. Continuați așa până terminați tot aluatul. Apoi, puneți o oală cu apă și cu puțină sare la fiert. Când vedeți că apa începe să clocotească, puneți găluștele în ea. 

Găluștele cu prune vor fi gata, în momentul în care se vor ridica singure la suprafață. Acest procedeu durează aproximativ 15 minute. Nu puneți capac la oală și lăsați focul mic. 

Cât timp fierb găluștele, apucați-vă să pregătiți pesmetul. Topiți untul și apoi turnați pesmetul peste el. Amestecați foarte bine, până se prăjește. După ce vedeți că s-a rumenit, adăugați și zahărul tos. Acesta se va carameliza puțin. 

În momentul în care găluștele s-au fiert, le scoateți din apă cu o spumieră și le puneți în tigaia cu pesmet. Aveți grijă să le tăvăliți pe toate părțile prin pesmet. După aceea, le scoateți pe o farfurie și le pudrați cu zahăr amestecat cu scorțișoară.



Citește și:

Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie

Ce se întâmplă dacă pui oțet pe o felie de pâine. Acest truc are efecte incredibile

Camelia Mitoșeru, mesaj pentru femeile care NU gătesc de Paște! Așa ceva...

Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive

Ce nu a vrut Vaticanul să știe despre Papa Francisc? Ce s-a întâmplat cu adevărat în ultimele sale zile

Singurele 2 ZILE în care ai voie să speli în Săptămâna Mare!

Când vor fi livrate pensiile în luna mai 2025: Data exactă

Adevărul despre moartea Papei Francisc! Breaking news


Video
Clipul zilei pe kfetele.ro
Cookies