Regizorul Radu Penciulescu, primul director al Teatrului Mic, a murit


Regizorul Radu Penciulescu, primul director al Teatrului Mic, a murit

Regizorul şi pedagogul Radu Penciulescu, primul director al Teatrului Mic, a murit la Stockholm, la vârsta de 88 de ani. Anunţul a fost făcut vineri seară de Institutul Cultural Român pe Facebook.


In articol:

Cine a fost Radu Penciulescu

Născut în 1930, Radu Penciulescu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1956, unde a fost coleg cu Lucian Pintilie, Sanda Manu, Mihai Dimiu, Valeriu Moisescu. După absolvire, în 1955, a fost regizor angajat la Oradea şi a lucrat la Craiova, unde director tocmai devenise Vlad Mugur.

În 1964, a înfiinţat Teatrul Mic şi i-a devenit primul director (post din care şi-a dat demisia în 1969), perioadă în care a fost şi profesor la Institutul de Teatru, unde existau două clase de regie, una a lui Penciulescu, cealaltă a lui David Esrig, potrivit News.ro.

Citeste si: Doliu într-o familie celebră din România! A murit Lorena Mureșan

A montat spectacole de referinţă precum „Doi pe un balansoar" (cu Leopoldina Bălănuţă şi Victor Rebengiuc), „Richard II", „Tango", „Dansul sergentului Musgrave", „Regele Lear" la Teatrul Naţional Bucureşti (TNB), „Woyzeck" la Piatra Neamţ, „Vicarul" la „Bulandra".

Actorul Victor Rebengiuc a jucat în toate spectacolele montate de Penciulescu, până la plecarea acestuia din ţară: „Doi pe un balansoar” (1964), „Richard al II-lea” (1966), „Tango” (1967), la Teatrul Mic, şi „Vicarul” (1972), la Bulandra. În 1964, regizorul înfiinţa Teatrul Mic, un spaţiu îndrăzneţ prin repertoriul susţinut în perioada comunistă. Rebengiuc a fost printre primii actori invitaţi să joace aici, alături de George Constantin, Olga Tudorache sau Leopoldina Bălănuţă.

Citeste si: HOROSCOP Cassandra pentru săptămâna 25-31 martie 2019. Taurii se implică în activitățile tinerilor, Leii își trezesc ambiția

„Doi pe un balansoar” a deschis prima stagiune a teatrului, cu două personaje care „îşi vorbeau“ dragostea. Poldi (Leopoldina Bălănuţă) şi Rebengiuc au stilizat piesa până când a devenit un dans ciudat, un blues cu tonuri puţine, repetitive, pure, după cum descria Radu Penciulescu spectacolul care a avut nu mai puţin de 800 de reprezentaţii.

Penciulescu şi Rebengiuc au deschis astfel, mână în mână, o perioadă fastă a teatrului românesc: repertoriul se lărgise, se jucau piese străine, nu numai sovietice, erau puşi în scenă autori moderni la vremea respectivă.

„Penciulescu nu ştia să-ţi arate cum să joci, aşa cum fac Ciulei sau Pintilie, ci făcea un traseu psihologic al rolului care te poartă pe tine, ca actor spre punctul ţintă. Lui Penciulescu, care rămâne un mare pedagog, câţiva regizori din România îi datorează cariera. În Suedia, la Malmö, unde a predat actoria, el era sufletul acelei şcoli de teatru, mentorul ei”, mărturisea Rebengiuc.

Radu Penciulescu a fost atras de teatrul de idei, de teatrul-documentar, fiind considerat unul dintre regizorii cei mai titraţi ai generaţiei sale. În 1973, a plecat din ţară, stabilindu-se în Suedia, unde a ocupat postul de profesor la secţia de regie a Şcolii Superioare de Teatru din Malmö până la pensionare.

Citește continuarea AICI.


Abonează-te pe

Citește și:

Doliu într-o familie celebră din România! A murit Lorena Mureșan

O veste tristă despre Celine Dion! La doar 40 de kilograme, organismul ei aproape că a cedat

Regizorul Radu Penciulescu a murit! Fondatorul Teatrului Mic s-a stins din viață la 88 de ani

Nume de băieţi şi fete vechi româneşti. Aşa se numeau copiii secolele trecute

CITEŞTE: Horoscop zilnic 18 ianuarie 2022. O zodie trebuie să-și gestioneze mai bine bugetul!

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Lifestyle

CITEȘTE: Cu ce se mânâncă GRANOLA

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri