Redeschiderea școlilor în România. Alexandru Rafila de la OMS: „Riscul crește”


Ce spune Alexandru Rafila despre redeschiderea școlilor în România. Care sunt cele mai mari riscuri pentru elevi.


In articol:

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a vorbit despre redeschiderea școlilor în septembrie. Specialistul este de părere că școala trebuie să înceapă în condiții cât mai apropiate de cele care au fost înainte de pandemie, dar cu respectarea măsurilor de igienă și distanțare.

Cât despre temerea multor părinți, Alexandru Rafila a dezvăluit că elevii se pot îmbolnăvi și cu noul coronavirus așa cum se pot îmbolnăvi și de gripă ori răceală, însă se va încerca reducerea riscului de transmitere pe cât de mult posibil.

„Școala, într-un fel sau altul, trebuie să reînceapă. Trebuie să avem măcar speranța unei activități apropiate de normal, copiii au nevoie să interacționeze unii cu alții, cu profesorii, pentru că prelungirea excesivă a învățământului la distanță nu cred că e sustenabilă. Trebuie să punem în balanță și protecția față de această infecție, dar și dezvoltarea lor normală, ca viitori membri ai societății care se pot integra, care pot duce mai departe această țară”, a spus Rafila la Digi24.

Despre temerile părinților

Alexandrul Rafila susține, totodată, despre temerile exprimate de mulți părinți, că, dacă merg la școală, copiii se pot îmbolnăvi.

„Temerile sunt normale. Părinții trebuie să știe în primul rând că discutăm despre o boală transmisibilă, ar evitarea în totalitate a transmiterii acestei boli nu este posibilă.

Citeste si: Începerea anului școlar 2020. Guvernul a stabilit prin ordonanță de urgență regulile

Așa cum copiii răcesc, fac gripă, tot așa se pot îmbolnăvi și cu noul coronavirus. Problema este cum facem să minimalizăm acest risc. Și cum facem, dacă se întâmplă ca într-o clasă să apară un caz, ca restul școlii să-și continue activitatea normal”, a spus Rafila.

El a dat exemplul altor țări care au luat măsuri pentru redeschiderea școlilor și care au mers pe principiul claselor care nu ar trebui să depășească 15 elevi.

„Grupuri mai mici înseamnă și risc mai mic de răspândire a infecției. Una este să ai un caz într-o clasă cu 15 elevi și alta e să ai un caz într-o clasă cu 40 de elevi. Riscul crește. Distanțarea fizică cred că este importantă. Utilizarea măștii este una dintre soluții. Sunt țări în care utilizarea măștii este impusă în pauze sau la activitățile din exterior, unde copiii interacționează unii cu celialți. Sunt mai multe variante, ar trebui să ne gândim foarte serios care dintre acestea permit defășurarea unei activități apropiate de normal și minimizează riscurile”, a spus Rafila.


Redeschiderea școlilor din toamnă. Bunicii, un exemplu pentru copii

Redeschiderea școlilor în România
Copil surprins in timp ce foloseste dezinfectant[Sursa foto: PixaBay]Medicul adaugă că părinții și bunicii trebuie să dea un exemplu copiilor în ceea ce privește respectarea regulilor.

„Copiii, dacă văd că părinții poartă mască, implicit consideră că este o normă socială sau încep să înțeleagă că au și ei o responsabilitate.

Citeste si: Alexandru Rafila: Măștile pe care le vor purta elevii la școală trebuie să fie mai mici

„Dacă un copil pe care noi vrem să-l lămurim, să spunem, să poarte masca la școală observă că părinții sau bunicii sau persoane cu care interacționează în mod obișnuit nu poartă mască în spații închise, o să se întrebe: eu de ce să port mască la școală? Și atunci noi, adulții, suntem până la urmă cei care vom determina comportamentul preventiv și vom proteja copiii”, a mai spus el. 


Abonează-te pe

Citește și:

De ce purtăm, de fapt, masca de protecție! Un cunoscut epidemiolog rupe tăcerea

Banii le aduc fericirea! Ce a primit Andra de la Măruță, unele femei doar visează!

Nelu Tătaru, mesaj îngrijorător după recordul de infectări cu Covid-19: „Sperăm să nu ajungem în scenariul Italiei”

Nelu Tătaru a emis cel mai sumbru pronostic! 2800 de cazuri pe zi, dar „putem ajunge și la mai multe!”

Horoscopul săptămânal 27 iunie - 3 iulie 2022 cu astrologul Ana Maria Ticea. O zodie ajunge în pragul despărţirii!

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Lifestyle

La ce temperatură se bea vinul roșu

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Informatiile zilei
Parteneri