Primul ajutor în cazul tăieturilor sau loviturilor la cap, în cazul copiilor


Descoperă în articolul de mai jos cum se acordă primul ajutor la copii, cum se acordă primul ajutor în cazul tăieturilor sau a loviturilor la cap.


In articol:

Pentru cei mai mulți dintre părinți, accidentările copiilor sunt motive serioase de stres și de panică, iar acordarea primului ajutor este esențială înainte de a apela la un medic specializat.

Atunci când vine vorba despre tăieturi sau lovituri la cap, este esențial  ca părinții să intervină la timp și să acorde primul ajutor.

Medicul Ilinca Tranulis, medic pediatru și specialist în lactație, a explicat în cadrul unui interviu TV cum trebuie acordat primul ajutor în cazul tăieturilor sau a loviturilor la cap.

Astfel, specialistul a amintit faptul că un copil trebuie lăsat să și cadă la vârstă mică, pentru a învăța cum să se ferească apoi de lovituri și căzături.

În plus, după o lovitură puternică și după vizita la medicul neurochirurgie, se recomandă supravegherea permanentă a copilului și chiar trezirea acestuia în timpul nopții, pentru a vedea dacă răspunde la stimuli.

Citește și: Cele mai bune alimente antiinflamatorii

Primul ajutor la copii

Cum se oferă primul ajutor la copii

[Sursa foto: PixaBay]

Lovitura la cap prim ajutor

Toți bebelușii cad din pat la un moment dat. De obicei, cam până în șase luni se întâmplă. Totuși, aș vrea să amintesc ceva ce se întâmplă mai devreme, la vârstă mai mică. Este vorba despre fontanela anterioară, acea despărțitură între oasele craniului, care este un pic adâncită, acoperită cu piele și de care părinții se sperie foarte tare să nu pună mâna acolo, să nu spele copilul prea viguros să se întâmple

ceva. Este un spațiu normal, nu se întâmplă absolut nimic, vă puteți comporta absolut normal cu acea zonă. Nu iese nimic pe acolo, nu se sparge, nu nimic.

Citește și: Efectele mâncărurilor de tip fast-food asupra sănătății copiilor

 

Primul ajutor in cazul loviturilor

Primul ajutor in cazul taieturilor la copii

[Sursa foto: Unsplash]

Apoi, trebuie să avem întotdeauna grijă unde poziționăm copilul, oricât de mic ar fi și dacă nu se rostogolește nu îl lăsăm nesupravegheat pe o suprafață înaltă, pe masa de înfășat, pe marginea canapelei sau a patului, pentru că poate să ne facă o surpriză. De obicei, copiii ne fac surprize, le place să se rostogolească. În aceste momente de neatenție, auzim un buf și apoi un plâns. Vinovăția este cea mai mare în situația asta, părinții se simt foarte vinovați că ceva s-a întâmplat cu copilul, Din fericire, dacă este vorba despre o înălțime nomală, 50 – 60 de cm, cel mai probabil este doar sperietură pentru copil, nu pățește nimic.

Oasele craniului sunt foarte mobile și atunci nu se întâmplă nimic cu creierul copilului. Este important să îl auzim că plânge imediat după ce a căzut. Îl luăm în brațe, ne uităm la el, îl verificăm puțin și îl ajutăm să se liniștească. Apoi verificăm din nou capul, toate zonele și cel mai probabil, dacă a căzut cu partea laterală sau cu spatele, nu se întâmplă nimic. Dacă a dat cumva cu năsucul, cu gura, atunci s-ar putea să vedem că sângerează puțin, că s-a rănit la buze sau la dințișori dacă e mai mare și are dinți. În situația aceasta, poate ar trebui verificat.

 

Mai târziu, când încep să meargă în patru labe sau să se ridice în picioare, accidentările s-ar putea să devină puțin mai frecvente. Zona feței și a capului este puternic vascularizată și probabil dacă se face edem, umflătura este impresionantă. Noi ar fi bine să vedem cum s-a întâmplat căzătura ca să știm ce avem de făcut.

 

Primul lucru este să vedem că reacționează copilul imediat și, în afară de plânsul de durere, se comportă normal. Apoi, verificăm din nou să vedem pe unde îl doare. Dacă știm că lovitura s-a produs printr-o căzătură de la o înălțime la mai mult de un metru sau a fost lovit de un obiect greu cu o viteză, ca un leagăn sau o rachetă de tenis, acestea sunt lovituri foarte periculoase, chiar dacă aparent nu se întâmplă nimic. Cel mai sigur mergem la un consult și cel mai probabil vom fi trimiși la un specialist de neurochirurgie pediatrică, unde ne vor spune cu siguranță dacă este totul în regulă, mergeți acasă.

 

Sunt situații în care părinților li se spune ca timp de 24 – 48 de ore să urmărească copilul, să vadă cum se comportă. Dacă apar dezechilibre în mersul copilului, vărsături, o somnolență accentuată sau, din contră, agitație, dacă începe copilul să se comporte atipic sau să aibă niște mișcări ciudate, din nou la spital, cât mai repede, chiar dacă am fost și ni s-a spus că pare în regulă.

 

Deci este important după o căzătură de la înălțime sau după un traumatism serios să urmărim copilul. Asta poate să însemne chiar să îl trezim noaptea din somn, să îl verificăm că reacționează la stimulii noștri, va protesta, dar este semn bun, dar ne asumăm, căci riscul este major. Preferăm o noapte – două de nesomn decât să ne trezim de dimineață cu un copil posibil în comă. Și atunci, după aceste traumatisme majore, îl verificăm.

 

Dacă abia învață să stea în funduleț și cade pe spate, chiar cu capul de gresie sau de parchet sau merge în picioare și se accidentează, din fericire, cad de la înălțime mică și doar se sperie, nu prea pățesc mare lucru. Și este  extrem de important să îi lăsăm să și cadă, Căzutul corect se învață, ei vor învăța să pună mâinile, să se ferească, să își ferească zonele importante ale corpului, iar dacă nu îi vom învăța acum, vor învăța la 3-4 ani, când deja sunt mai înalți și aleargă cu viteză mai mare și accidentările pot fi mult mai periculoase”, a dezvăluit medicul pediatru despre căzăturile copiilor.

Citește și: Conjunctivita la copii: simptome și cum trebuie tratată

Primul ajutor în cazul tăieturilor

Cât despre tăieturi, acestea trebuie tratate cu mare atenție de către părinți. Medicul recomandă o vizită la camera de gardă, la medicul de chirurgie plastică ori la chirurgul generalist, dacă este nevoie de cusături. Pentru a opri sângerarea, părintele trebuie să curețe rana cu apă curată și să mențină presiune pe rană cu o cârpă curată, până vine ambulanța sau până ajungeți la camera de gardă.

Lovitura la cap prim ajutor

Cum se acorda primul ajutor in cazul loviturii la cap

[Sursa foto: Unsplash]

„Tăieturile la față sunt destul de delicate, ele ar trebui văzute de un medic, mai ales dacă este vorba de tăieturi pe zone care au os dedesubt, aici crapă pielea puternic și noi s-ar putea să vedem doar o liniuță mică roșie, să zicem că este o zgârietură, dar, de fapt, să fie o rană mult mai adâncă. Asta poate să verifice orice medic, dar dacă este nevoie de cusut, se merge la medicul de chirurgie plastică sau la chirurgul generalist.

Citește și: Cum gestionăm relația dintre frați

 

Prima măsură pe care o luăm este să curățăm rana cu apă. Dacă sângerează, tare, să aplicăm presiune cu o cârpă cât mai curată și să ținem presiune mult acolo. Dacă țâșnește sânge, cel mai probabil este atinsă o arteră, mai puțin se poate întâmpla asta la față că nu avem artere așa viguroase. Ținem presiune cel puțin 15 minute, are timp sângele să aducă celule și să formeze un cheag, timp în care putem deja să mergem spre o cameră de gardă”, a mai dezvăluit medicul specialist.


Abonează-te pe

Citește și:

Sfaturi pentru cum să petreci timp de calitate alături de copil

Adda, surprinsă de mărturisirile făcute de fiul său. Micuțul i-a spus artistei că este bătrână. Reacția surprinzătoare a Addei

Soția lui Bordea, mărturisiri dureroase: 'Când ai prefera să mori. Când nu ai motiv să...'

Cum să îi învățăm pe cei mici să fie generoși

Ecografiile în timpul sarcinii: Când este bine să le faci

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete
„Am făcut tot ce a ținut de mine ca să fim bine.” Ce s-a întâmplat în familia Simonei Gherghe
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Specialisti
Parteneri