Premiera medicala in Romania: o femeie gravida diagnosticata cu cancer a fost operata fara a pune in pericol viata fatului


O femeie de 29 de ani, insarcinata si diagnosticata cu cancer de col uterin, a fost supusa unei interventii chirugicale .

Realizata in premiera, in Romania, fara sa fie pusa in pericol viata fatului si nici functia reproductiva a femeii.

Operatia care a salvat doua vieti a reprezentat un tratament conservator al cancerului de col uterin in timpul sarcinii si a fost efectuata pro bono de doctorul Petre Bratila, la Spitalul Euroclinic, in Capitala.

"Este o interventie in premiera. Prin operatia de tratament conservator al cancerului de col uterin oferim femeilor sansa nu numai de a conserva functia reproductiva, dar si de a pastra o sarcina in evolutie, care poate fi dusa cu succes la termen", a explicat Bratila.

El a mai spus ca, desi relativ rar, un astfel de caz, cum este cel al Dianei, in care o femeie insarcinata este diagnosticata cu o forma invaziva de cancer de col uterin, reprezinta o provocare si o situatie extrem de complexa, atat pentru ginecolog, cat si pentru mama.

"Este foarte important pentru o astfel de pacienta sa nu ia decizia de a intrerupe sarcina, doar pentru ca nu ar exista vreun tratament. In anumite situatii, exista o solutie atat pentru mama, cat si pentru copilul nenascut. Tehnica pe care am folosit-o se numste trachelectomie sau procedura de tratament conservator al cancerului de col uterin si este indicata doar in cazuri atent selectionate: in formele incipiente de boala, in care cancerul este localizat strict la nivelul colului uterin (stadiile IA si IB) si in care ganglionii pelvici nu sunt invadati de celulele canceroase", a precizat dr. Bratila.

Medicul a mai spus ca operatia a fost foarte dificila, atat din punctul de vedere al anesteziei, cat si al procedurii in sine, deoarece pe masa de operatie erau doi pacienti simultan: mama si fatul.

"In saptamana 13 de sarcina, fatul are aproximativ 6 - 7 cm de la crestet la sezut, fiind de marimea unei mandarine. Aceasta operatie confirma ca acest cancer de col uterin in stadiu incipient poate fi tratat si in timpul sarcinii", a precizat profesorul Petre Bratila.

La fiecare cinci ore, o femeie moare in Romania de cancer de col uterin, o boala ce poate fi prevenita. Peste 3.400 de cazuri de cancer de col uterin sunt depistate, in fiecare an, in Romania, incidenta fiind cea mai ridicata din Europa Centrala si de Est, conform unui raport intocmit in 2013 de Centrul International pentru Informare HPV.
Sursa: www.descopera.ro


Clipul zilei pe KANALD.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete

Nicoleta Voicu, primele declarații după împăcarea cu Gheorghe Turda: „Încă suntem confuzi...”

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri