Povestea pisicii „CC”, primul animal de companie clonat vreodată

În 2001, oamenii de ştiinţă au reuşit să creeze prima clonă genetică a unei pisici. Animalul, botezat CC, era viguros la naştere şi a dus o viaţă sănătoasă şi normală.

Această pisică, adusă pe lume prin cezariană pe 22 decembrie 2001, este primul animal de companie clonat vreodată. În mod surprinzător şi contrar tuturor aşteptărilor, CC nu arăta la fel ca pisica a cărei clonă era.

Astfel, Felis domesticus se alătură celorlalte specii (oi, şoareci, vaci, capre, porci şi multe altele) care au fost clonate printr-o tehnică numită „transfer nuclear”.

Tehnică implică transferarea de ADN de la o celulă donatoare la un ovul al cărui nucleu a fost îndepărtat. Mark Westhusin şi echipa sa de cercetătoride la Universitatea din Texas au realizat 188 de astfel de proceduri de transfer de ADN, folosind segmente de ADN din celulele epiteliale ale unui mascul adult.

Au rezultat 82 de embrioni clonaţi, care au fost transferaţi la şapte femele-gazdă. Una dintre femele a rămas însărcinată, însă fetusul nu s-a dezvoltat pe deplin.

Succesul a venit după ce cercetătorii şi-au modificat strategia, folosind un tip diferit de celulă, provenit de la o femelă adultă, care avea pe blană un model în trei culori.

Citeste continuarea aici.

viewscnt

Pentru tine

Parteneri