Povestea coniacului - băutura supranumită și „Apa Vieții”


Coniacul face parte din categoria băuturilor fine, câștigându-și acest loc de-a lungul istoriei sale îndelungate, care începe în secolul al treilea.


In articol:

Atunci, triburile galice au primit permisiunea de a cultiva viță de vie și a produce vin, după ce acest drept le dusese luat cu două secole mai devreme de împăratul Domnitian. Podgoriile se extind apoi atât pe teritoriul Franței, cât și în Anglia și Germania, grație viticultorilor francezi.

 

Contribuția olandezilor la apariția coniacului

După războiul de 100 de ani, Franța era un mare exportator de vin, iar printre clienți se aflau și negustorii olandezi, care cumpărau vin din provinciile Champagne și Borderies. Vinul era trimis în Olanda la bordul vaselor maritime, însă din cauza perioadei îndelungate petrecute pe mare, acesta suferea modificări. Prin urmare, negustorii olandezi au început să îl distileze, iar la destinație băutura era diluată cu apă.

 

Taxele pe vin încurajează negustorii să încerce metode noi

Și în Franța, surplusul de vin începe să fie distilat după model olandez, iar când taxele pe vin au crescut la un nivel greu de suportat, negustorii s-au văzut nevoiți să caute soluții alternative. Astfel, au început să folosească distilarea dublă pentru a scădea cantitățile și, implicit, taxele aferente, însă au constatat ulterior că băutura transportată în butoaie de stejar își modifică gustul. Acest gust nu era deloc rău și astfel, producătorii devin tot mai preocupați de noul sortiment de băutură.

A fost nevoie de sute de ani pentru ca gustul coniacului să devină unul tot mai rafinat, și astfel băutura a fost supranumită Licoarea Zeilor sau Apa Vieții.

 

Originea denumirii

Primul sortiment din această băutură a fost creat în regiunea Cognac, devenită de-a lungul timpului principalul centru de producție. Regiunea a dat și numele băuturii, și chiar dacă multe sortimente sunt denumite generic „coniac”, adevărata băutură căreia i se poate atribui pe deplin această denumire, este cea produsă în regiunea Cognac. Cele mai cunoscute distilerii din zonă sunt Otard, Camus, Martel, Remy Martin și  Hennessy.

 

Ce caracteristici are un coniac veritabil

Coniacul este un brandy obținut prin distilarea vinului, care se lasă la învechit o perioadă de cel puțin doi ani, însă sortimentele cele mai rafinate sunt lăsate la maturat cel puțin 10 ani. Gradul de tărie alcoolică variază între 38% și 50%  iar culoarea specifică este galben-aurie, cu nuanțe de chihlimbar. Un coniac bun are un miros îmbietor, căruia e greu să-i reziști, cu arome discrete de vanilie.

 

Care sunt cele mai cunoscute mărci

Cum spuneam mai sus, coniacurile veritabile sunt doar cele produse în regiunea Cognac, unde se respectă cu strictețe proceduri folosite de sute de ani. Prin urmare, cele mai apreciate branduri sunt cele franțuzești, produse în distileriile din această regiune. Topul este condus de Courvoisier, Martell, Camus și Remy Matin, însă există și alte mărci apreciate de consumatori, chiar dacă nu sunt produse în renumita regiune viticolă din Franța.

Și România se numără printre țările în care se produc băuturi din această gamă,celebrul coniac Alexandrion fiind cea mai cunoscută marcă autohtonă. Are la bază o rețetă grecească și o tărie de 37,5 grade în varianta de 5 stele, în timp ce varianta de 7 stele are 40 de grade.

 

Cum se savurează un pahar de coniac

Coniacul se servește din pahare cu picior scurt și cupa rotundă sau în formă de lalea, iar băutura trebuie să fie la temperatura camerei. Se toarnă în pahar două-trei degete de coniac, însă acesta nu trebuie băut imediat. Băutura se încălzește câteva minute ținând cupa paharului în podul palmei, putând fi folosit în acest scop și un dispozitiv cu lumânare. În acest mod, vaporii de alcool se rarefiază, punând astfel mai bine în valoare aroma și miresmele coniacului.

Se bea cu sorbituri mici, iar înainte de a fi înghițită, băutura trebuie „plimbată” ușor pe cerul gurii pentru a o savura pe deplin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Abonează-te pe

Citește și:

Pacienții COVID, tratați pe holuri la Institutul "Matei Balș" din București!

Tragedie la Casa Regală! Meghan Markle a pierdut copilul

Bianca de la "Puterea Dragostei", în doliu! Pe cine a pierdut fosta concurentă?!

Sfatul zilei de astăzi, joi 26 noiembrie 2020. Peștii își deschid inima

Profesorul Alexandru Rafila solicită redeschiderea școlilor pentru clasele primare: „Nu putem ține un copil în fața unui ecran”

Clipul zilei pe KFETELE.RO

DISTRIBUIE
acest articol

Horoscop

Horoscop zilnic joi, 26 noiembrie 2020. Nativii zodiei Balanță sunt într-o etapă foarte bună a vieții lor!

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri