Multa lume ar putea crede ca nu se poate dona sange, in perioada postului, din cauza regimului alimentar strict.
Irina Dumitru crede ca hrana vegetariana are, de fapt, o influenta pozitiva asupra calitatii sangelui si nivelului de energie. Ea consuma multa sfecla rosie si alte legume cu un continut mare de fier care regleaza hemoglobina si ii ofera o stare generala buna.
"Doi ani la rand am testat lucrul asta. Mi-am facut hemoglobina inainte de post si dupa post, din pura curiozitate si rezultatele au fost neasteptate.
Ma axez ami mult pe legume si pe fructe ca astea imi plac, le mananc cu multa placere. Şi totusi imi iau fierul de aici, hemoglobina mea creste. Explicatia: carnea multa nu face bine.", a spus Irina Dumitru, asistenta.
Teoria este sustinuta si de specialisti in domeniul sanatatii. Unii medici spun ca exita suficiente alimente vegetale din care organismul isi poate lua nutrientii necesari. Lipsa consumului de carne nu ar produce astfel, anemie, iar donatorul ar fi in deplina siguranta.
"Probabil la asta se gandesc dumneralor, ca daca doneaza, scade cantitatea de hemoglobina, deci devin anemici. Nu este... Putem sa repunem hemoglobina sau, ma rog, cantitatea de sange pe care am donat-o, cantitativ, cu un pahar de apa. Calitativ, se reface in 90 de zile sau, ma rog, peste 72 de zile si in conditiile in care mancam proteina vegetala, deci este acelasi lucru", spune Bran Sevastia, Medic director al Centrului de Transfuzie, Craiova.
Sursa: realitatea.net