Poetul Ion Horea a murit. Mesajul transmis de Uniunea Scriitorilor din România


Poetul Ion Horea a murit. Mesajul transmis de Uniunea Scriitorilor din România

Poetul Ion Horea a murit, vineri, la vârsta de 89 de ani.

Uniunea Scriitorilor din România și-a exprimat regretul pentru trecerea în neființă a unuia dintre cei mai dintre cei mai importanţi poeţi români postbelici.

Ion Horea s-a născut la Petea, în județul Mureș. El a fost admis la Liceul „Al. Papiu-Ilarian” din Târgu Mureş, în anii Dictatului de la Viena şi ai războiului învăţând la Aiud şi Turda, potrivit Agerpres.

A urmat Institutul de Arte Plastice „N. Grigorescu” din Bucureşti, întrerupându-şi studiile din cauza „dosarului” (părinţii i-au fost declaraţi „chiaburi”). În 1951 va intra la Şcoala de Literatură „M. Eminescu”, după ce debutase cu versuri în „Ardealul nou” şi publicase în „Almanahul literar” de la Cluj, „Contemporanul” şi „Flacăra” de la Bucureşti.

Citeste si: Avea o gâlmă în zona intimă! A mers la doctor pentru control. Ce avea acolo i-a şocat până şi pe medici

Ion Horea fost redactor la „Viaţa Românească” (1952 – 1964), secretar al Uniunii Scriitorilor (1964 – 1968) şi apoi redactor şef-adjunct la „România literară”, până în 1990.

După debutul editorial, cu Poezii (1956), s-a impus cu volume precum Coloană în amiază (1961), Umbra plopilor (1965), Calendar (1969), Încă nu (1972), Măslinul lui Platon (1977), Un cântec de dragoste pentru Transilvania (1983), Podul de vamă (1986), Cumpene (1991), Cartea sonetelor (2001), Până-ntr-o zi (2017), recompensate cu Premiul Uniunii Scriitorilor (în mai multe rânduri) şi Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti.

Potrivit reprezentanţilor Uniunii, sicriul cu trupul neînsufleţit al scriitorului va fi depus sâmbătă, de la ora 18:00, la capela Bisericii Dichiu din str. Icoanei.


Clipul zilei pe KFETELE.RO:
DISTRIBUIE
acest articol


Vedete

Irina Rimes, noi probleme de sănătate! Artista a făcut anunţul trist!

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...


Parteneri

Pentru tine

Din Lifestyle

Parteneri