Pe ce dată se serbează Rusaliile în 2022. Ce semnifică această sărbătoare

Rusalii 2022 calendar ortodox
Pe ce dată se serbează Rusaliile în 2022. Ce semnifică această sărbătoare

Rusaliile reprezintă sărbătoarea dedicată Bisericii creștine. Însă știați pe ce dată se serbează această zi, în acest an?

Aflați din rândurile următoare ce semnifică mai exact sărbătoarea Rusaliilor, pe ce dată se serbează în anul 2022, dar și doar câteva dintre tradițiile și superstițiile existente de Rusalii. În plus, descoperiți și Sfânta rugăciune care este rostită în această sărbătoare.

 

Ce semnifică sărbătoarea Rusaliilor

Sărbătoarea de Rusalii a fost preluată din mitologia romană și este considerată ca fiind ziua de naștere a Bisericii creștine.

Aceasta este totodată, ziua în care Duhul Sfânt s-a pogorât asupra Sfinților Apostoli, moment în care acesta le-a dăruit cele necesare pentru propovăduirea Evangheliei în toate zonele lumii.

Conform credinței populare, Rusaliile s-ar spune că sunt ființe asemănătoare ielelor, care obișnuiesc să umble din ziua de Strat de Rusalii, provocând rău oamenilor, astfel: îi pocesc, îi schimonosesc și îi înnebunesc pe cei care nu le respectă zilele.

Acesta este și motivul pentru care femeile nu desfășoară niciun fel de muncă în zilele de miercuri, de la Stratul de Rusalii, până în Duminică Mare.

Pentru ca gospodăria să fie ferită de astfel de rele, dar și de invazia lor, în sâmbăta Rusaliilor, oamenii obișnuiesc să pună în porți, în foișoare, la intrările în casă și pe ganguri, ramuri verzi de tei.

Sâmbăta Rusaliilor reprezintă momentul în care sunt comemorate persoanele care au trecut în neființă. De Rusalii, se obișnuiește să se ofere de pomană vase de lut sau de porțelan, căni, strachini și vase de lemn împodobite cu flori și umplute cu lapte, vin sau apă.

pe ce data se serbeaza rusaliile in 2022

Citeste si: Când pică Constantin și Elena în anul 2022. Ce reprezintă această sărbătoare pentru români

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

 

Pe ce dată se serbează Rusaliile în 2022

La fix 50 de zile de la Sărbătoarea Paștelui, creștinii ortodocși sărbătoresc în fiecare an, Rusaliile. Prima zi de Rusalii, va pica în fiecare an, întotdeauna, într-o duminică, exact cum pică și Paștele, iar în a două zi de Rusalii, este sărbătorită Sfânta Treime.

Anul acesta, Rusaliile pică pe data de 12 iunie, iar prima și a doua zi de Rusalii, sunt considerate zile libere legale.

Conform Codului Muncii, aceste zile libere de Rusalii se vor acorda întotdeauna în funcție de data în care are loc această sărbătoare.

rugaciune de rusalii

Citeste si: Când pică Constantin și Elena în anul 2022. Ce reprezintă această sărbătoare pentru români

 

Tradiții și superstiții de Rusalii

  • Nu este bine să mergem pe câmp, în vie, pe lângă fântâni, râuri, lacuri sau pe lângă păduri, pentru că rişti să te întâlneşti cu spirite rele
  • Nu este bine să facem treburi în casă, nici în prima zi de Rusalii, nici în a doua zi, pentru că altfel, poţi fi pedepsit de puterea Ielelor
  • În cele două zile de Rusalii nu este bine să spălăm rufe
  • De Rusalii nu e bine să te cerţi cu familia, cu prietenii și nici cu oameni necunoscuți, pentru că poţi fi pedepsit de zânele rele
  • Nouă săptămâni după Rusalii, nu se culeg plante medicinale

traditii si superstitii de rusalii

Citeste si: Cum păstrezi Lumina Sfântă de Paște pentru mai mult timp

Citește și: Apar modificări la noua lege a pensiilor care intră în vigoare de la 1 septembrie 2024: Pensionarii români stabiliți în străinătate vor trebui să trimită certificatul de viață semestrial- kanald.ro

Citește și: A uitat că e în timpul programului și a mers la întâlnire! Un jandarm a fost prins în timp ce se săruta cu o minoră, chiar de fostul iubit al acesteia- stirilekanald.ro

 

Rugăciunea de Rusalii

”Preacurate, neîntinate, Cel ce ești fără de început, nevăzut, necuprins, de nepătruns cu mintea, neschimbat, neîntrecut, nemăsurat și fără de răutate, Doamne; Care singur ai nemurire, Cel ce locuiești întru lumina cea neapropiată, Cel ce ai făcut cerul și pământul, marea și toate cele zidite într-însele; Care mai înainte de cerere plinești tuturor cererile;

Ție ne rugăm și pe Tine Te chemăm, Stăpâne, Iubitorule de oameni, Tatăl Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Cristos, Care pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire s-a coborât din ceruri, și s-a întrupat din Spiritul Sfânt și din Maria cea pururea Fecioara și mărită Maică lui Dumnezeu;

Care, mai întâi în cuvinte învățând, iar mai pe urmă și cu fapte arătând, când a răbdat patimă Sa cea mântuitoare, ne-a învățat pe noi, umiliții și păcătoșii și nevrednicii robii Tăi, să aducem Ție rugăciuni, cu capetele și cu genunchii plecați, pentru păcatele noastre și pentru neștiințele poporului. 

Însuți, mult Îndurate și Iubitorule de oameni, auzi-ne pe noi în orice zi Te vom chema, dar mai ales în ziua aceasta a Cincizecimii, în care, după ce s-a înălțat Domnul nostru Isus Cristos la ceruri și a șezut de-a dreapta Ta, a lui Dumnezeu și Tatăl, a trimis pe Sfântul Spirit peste sfinții Săi Învățăcei și Apostoli, Care s-a și așezat peste fiecare dintr-înșii, și s-au umplut toți de darul Lui cel neîmpuținat, și au grăit în alte limbi mărețiile Tale și au proorocit. Deci, auzi-ne pe noi, care acum ne rugăm Ție, și adu-Ți aminte de noi, umiliții și osândiții, și alungă robia sufletelor noastre, Cel ce cu milostivirea Ta mijlocești pentru noi. Primește-ne pe noi, cei ce cădem înaintea Ta și strigăm: Greșit-am!”

ce semnifica sarbatoarea rusaliilor

Citeste si: Izvorul Tămăduirii 2022. Când pică Izvorul Tămăduirii în acest anCitește și:

Parodontoza. Cauze. Simptome și tratament

Ce se împarte de Moșii de Vară. Ce colaci poți pregăti pentru această sărbătoare

IMAGINILE HOT cu Nicoleta Luciu care au ridicat pulsul bărbaților! Vedeta arăta TOT cândva!

Andreea Marin și Mihai Petre, filmați într-un hotel! Cum au fost surprinși cei doi?! Imaginile au ajuns pe internet

De ce s-au certat, de fapt, Adda și CRBL: ”M-a durut foarte tare, am suferit mult”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Meserii căutate fără Bac. Ce joburi poți face, în 2024, dacă nu ai luat diploma de Bacalaureat

Închis pentru viol, un elev a luat 10 la BAC. Povestea tânărului care visează să dea la Drept după ce își ispășește pedeapsa: „Viitorul meu merită mai mult efort”


Cookies