Onicomicoza: cum tratezi infecția fungică a unghiei


Onicomicoza: cum tratezi infecția fungică a unghiei

Fungii, cunoscuți și sub denumirea de ciuperci, sunt organisme care se găsesc, în mod obișnuit, pe toată suprafața corpului, inclusiv pe unghii.


In articol:

Însă, când echilibrul microbiotic se strică, unii fungi se înmulțesc excesiv și afectează țesuturile pe care se dezvoltă. 

Onicomicoza este o infecție fungică a unghiilor de la mâini și, mai frecvent, picioare.

Infecția cu ciuperca unghiei se dezvoltă în timp, așa că persoanele afectate realizează că o au abia când aspectul unghiei se modifică. La unii oameni, onicomicoza are manifestări ușoare, însă, există și cazuri în care provoacă dureri puternice sau se extinde și la nivelul degetelor. Onicomicoza se poate dovedi o adevărată pacoste, fiindcă, de multe ori, se tratează greu. În acest articol, vei descoperi cum să tratezi eficient această infecție a unghiei.

Cum apare onicomicoza?

Ciupercile proliferează în medii umede și calde. Acest lucru explică de ce apar mai des la unghiile de la picioare decât la cele de la mâini. De asemenea, se dezvoltă în unghiile fisurate sau traumatizate din diverse motive, ca tăierea prea scurtă sau purtarea de încălțăminte cu vârf tare (unii bocanci de lucru sau pantofi de sport).  

Onicomicoza este contagioasă.

Mersul desculț pe marginea piscinelor, contactul cu persoane afectate, folosirea unor unelte de manichiură sau pedichiură nesterilizate pot transmite această afecțiune.

Anumite persoane, cum ar fi vârstnicii, suferinzii de diabet, de boli circulatorii sau cele cu imunitate scăzută au un risc mai mare de a dezvolta onicomicoză. 

Cum se manifestă onicomicoza?

Este posibil să ai onicomicoză dacă una sau mai multe unghii prezintă următoarele modificări:

Colorare în alb sau galben maroniu

Îngroșare

Deformare

Tendință de fărâmițare, casare sau rupere

Miros urât

Tratamentul onicomicozei

Pentru că există și alte infecții care provoacă simptomatologie asemănătoare cu onicomicoza, medicul recurge, uneori, la analiza microscopică a unui fragment de unghie. Odată confirmată infecția, recomandă tratamentul potrivit, care, de obicei, constă în: 

Antifungice orale. Acest tip de medicamente este preferat, deseori, tratamentelor topice, fiindcă rezultatele apar mai repede. Medicamentele administrate conțin agenți antimicotici, de mare în înlăturarea progresivă a ciupercii, odată cu creșterea unghiei. Substanțe de acest gen sunt fluoconazolul, itraconazolul, terbinafina, griseofulvina. Tratamentul cu aceste medicamente durează între 6 și 12 săptămâni. Există și cazuri care se vindecă după patru luni sau mai mult, în special la persoanele în vârstă. Antifungicele orale pot avea efecte negative. Acestea apar mai ales la ficat și sunt favorizate de administrarea în combinație cu alte medicamente care inhibă funcțiile hepatice. 

Unguente antifungice. Medicul îți poate prescrie un unguent care se folosește local. Pentru a pătrunde mai bine în unghie, acesta se aplică după înmuierea unghiilor în apă și subțierea zonei afectate cu o pilă.

Lac de unghii antimicotic. Aplicarea de lac zilnic pe unghie și pielea din jurul ei este o altă metodă de a îndepărta ciuperca. 

Terapia cu laser. Pulsurile laser inhibă dezvoltarea ciupercii. Dacă este asociată cu o igienă corespunzătoare și cu evitarea surselor de reinfectare, această terapie este eficientă.

De multe ori, medicul va combina tratamentele de mai sus, în funcție de specificul și gravitatea cazului. Uneori, pentru a trata direct infecția, medicul poate înlătura temporar unghia, prin metode chirurgicale. Dacă infecția este severă și foarte dureroasă, unghia se poate înlătura definitiv. 

O onicomicoză poate fi supărătoare și chiar dureroasă. De aceea, este indicat să te adresezi medicului și să respecți, cu strictețe, tratamentul prescris. Igiena corespunzătoare, evitarea mersului desculț în spații publice, pedichiura și manichiura doar cu instrumente sterilizate pot preveni apariția onicomicozei.

Referințe:

Dock, April Khan and Elly. Fungal Nail Infection: Overview, Causes & Treatments. 4 Aug. 2004, www.healthline.com/health/fungal-nail-infection.

“Nail Fungus.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 14 July 2020, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nail-fungus/diagnosis-treatment/drc-20353300.


Abonează-te pe

Citește și:

Theo Rose, din nou infectată cu noul Coronavirus! Cum se simte cântăreața?

Iulia Vântur, declarație ȘOC despre Salman Khan! Exclude total orice colaborare

Klaus Iohannis, anunț de ultimă oră! Vaccinul anti-covid, obligatoriu pentru categoriile esențiale?

Casa sau Apartament in Rate Fara Dobanda care se plateste singura

Vremea de joi, 23 septembrie 2021, anuntul ANM: vreme innorata!

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Divertisment

Viviana Sposub, declarații neașteptate după ce a intrat în competiția „Bravo, ai stil! Celebrities” „Sunt extenuată...”

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri