O treime din cazurile de Alzheimer pot fi prevenite. Un simplu gest, de 20 de minute, ne protejeaza de aceasta boala

O treime din cazurile de Alzheimer pot fi prevenite. Un simplu gest, de 20 de minute, ne protejeaza de aceasta boala
O treime din cazurile de Alzheimer pot fi prevenite. Un simplu gest, de 20 de minute, ne protejeaza de aceasta boala

Plimbarile pe jos, cu durate de 20 de minute, de trei ori pe saptamana, reduc considerabil riscul de declansare a maladiei Alzheimer, au anuntat oamenii de stiinta de la Universitatea Cambridge.

Potrivit autorilor acestui studiu, simpla coborare din autobuz cu o statie mai devreme si mersul pe jos pana acasa ar putea preveni aceasta maladie cu efecte devastatoare.

O treime dintre cazurile de Alzheimer sunt cauzate de factori care tin de stilul de viata, precum sedentarism, obezitate, fumat, hipertensiune si educatie precara.

Insa, dintre toti acesti factori lipsa exercitiilor fizice este considerata cea mai importanta cauza de declansare a maladiei Alzheimer.

Oamenii de stiinta cred ca exercitiile fizice, atunci cand sunt practicate cu regularitate, asigura un flux constant de sange bogat in oxigen catre creier.

Astfel, se previne crearea placilor proteice- depozite de proteine din creier- care declanseaza boala.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Aproximativ 850.000

de britanici au fost diagnosticati cu dementa, inclusiv cu Alzheimer, insa numarul lor se va dubla pana in 2050 in contextul fenomenului de imbatranire a populatiei.

Nu exista deocamdata nici un tratament contra maladiei Alzheimer, iar boala genereaza, de asemenea, o serie de efecte negative si asupra familiilor pacientilor.

Adultii pot totusi sa isi reduca semnificativ riscul de imbolnavire daca aleg sa mearga pe jos la locul munca.

Medicii britanici recomanda adultilor sa practice exercitii fizice- inclusiv gradinarit si activitati casnice- cel putin doua ore si jumatate pe saptamana.

Insa peste doua treimi dintre adulti nu reusesc sa faca acest lucru, iar o cincime sunt inclusi in categoria "persoanelor inactive", care practica mai putin de 30 de minute de exercitii fizice pe saptamana.

Potrivit cercetatorilor britanici, daca o persoana incepe sa practice exercitii fizice cu regularitate, acea persoana devine mai inclinata sa manance sanatos si sa renunte la fumat, reducandu-si riscul de dementa.

Studiul, publicat in revista Lancet Neurology, a avut la baza 30 de studii anterioare care au cercetat legaturile dintre dementa si diversi factori de lifestyle.

Lipsa exercitiilor fizice a contribuit la aparitia a 22% din totalul cazurilor analizate, depasind de doua ori oricare alt factor de risc.

Statisticile arata ca un adult din trei, din randul persoanelor de peste 65 de ani, va dezvolta dementa.

Maladia Alzheimer este cea mai intalnita forma de dementa.
Sursa: www.descopera.ro



Citește și:

Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie

Claudia Ghițulescu, despre intervenția chirurgicală amânată până acum. Artista a ajuns pe masa de operație. “Mi s-a părut că asta a fost cumpăna vieții mele.”

Vedeta PRO TV regretă relația cu postul! Dezvăluiri neașteptate! EXCLUSIV

Minerva este condusă astăzi pe ultimul drum! Fratele Gabrielei Dima, detalii exclusive despre înmormântarea de la Arad: „Slujba va fi ținută de cinci preoți” | EXCLUSIV

Bilanțul victimelor incendiului puternic într-un club de noapte creşte dramatic. Rudele sunt disperate O caut pe nepoata mea. Telefonul ei sună, dar ea nu răspunde

Durere fără margini! Iubita lui Andrei Perneș, gest disperat la mormânt: „Iartă-mă că nu am rămas...”

Băiatul de 14 ani din București a fost găsit! A fost emis un mesaj RO-ALERT pentru dispariția sa

Sebi, tânărul ucis de Vlad Pascu în accidentul de la 2 Mai, ar fi împlinit 23 de ani. Tatăl, sfâșiat de durere, îl sărbătorește la mormânt: "Azi venim la tine în acest loc, a doua noastră casă"


Video
Clipul zilei pe kfetele.ro
Cookies