Iată ce nume se sărbătoresc de Sfântul Andrei, care este semnificația lor și ce rugăciune se citește în această zi.
Credincioșii se pregătesc să-l sărbătorească pe Sfântul Andrei, pe data de 30 noiembrie, fiind o sărbătoare importantă în calendar. Totodată, zeci de mii de persoane își serbează în această zi onomastica, fiind zi de rugăciune, motiv de reuniune și bucurii alături de toți cei dragi. Astăzi există și o serie de tradiții și superstiții de care se ține cont și ar trebui respectate.
Ce nume se sărbătoresc pe 30 noiembrie
Citește și: Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei 2024. Ce trebuie să facă femeile în această zi
Citește și: Ce trebuie să porți de Sfântul Andrei pentru a atrage bucurie și prosperitate
Sfântul Andrei este primul dintre apostolii care l-a făcut cunoscut pe Iisus Hristos, astfel că acestuia I se mai spune și Apostolul cel dintâi chemat al domnului.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Care este semnificația numelui Andrei/Andreea
Sfântul Andrei, sărbătorit pe data de 30 noiembrie, este trecut în calendarul bisericesc cu cruce roșie, fiind printre sfinții mari ai ortodoxiei. În 1997, Sfântul Apostol Andrei a fost proclamat Ocrotitorul României, iar acesta a fost ales și drept ocrotitorul Catedrale Naționale, fiind o zi de tradiții și obiceiuri, dar și de rugăciune, în multe zone ale țării.
Numele de Andrei derivă din grecescul Andreas, care înseamnă “viteaz”, “bărbătesc”. O altă semnificație acceptată a numelui Andrei este acela de obicei “al făcutului de ursit”, ceea ce înseamnă că în noaptea de 30 noiembrie, tinerele fete care încearcă să-și găsească sufletul pereche sau viitorul soț, au posibilitatea să-l viseze pe cel alături lângă care va sta toată viața.De unde provine numele Andrei
Acesta este un nume grecesc, deși Sfântul Apostol Andrei era iudeu. Mai este considerat de marinari și pescari drept ocrotitorul lor, iar în țara noastră este socotit cel care a propovăduit Evanghelia pe meleagurile noastre. Acest nume a pătruns și în latină, prin Andreas sau Andrea și chiar în ebraică, iar acesta se răspândește rapid în lumea creștină datorită faimei unuia dintre cei 12 Apostoli ai lui Iisus Hristos.
Rugăciunea Sfântului Andrei
Există și o rugăciune specială care poate fi rostită în ziua de 30 noiembrie, pentru iertarea păcatelor, pentru îndepărtarea durerilor și relelor, iar persoanele aflate într-un obstacol fizic sau sufletesc pot cere sfântului să le dăruiască sănătate și viață ferită de toată răutatea celor din jur. Totodată, oamenii trebuie să știe că azi nu se muncește nici măcar în gospodărie sau în casă, altfel se spune că locuința lor va fi pătrunsă de spiritele care umblă libere în această noapte.
„Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis şi s-a făcut făptura, nu întoarce dumnezeiasca Ta faţă de la noi cei păcătoşi, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică şi înfricoşătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre pe care în toată ziua, cu nesocotinţă, în chip nenumărat le săvârşim. Noi suntem păcătoşi şi pătimaşi, netrebnici şi plini de răutate, iar Tu eşti izvorul vieţii şi al milostivirii; nu ne lăsa, Doamne; nu trece rugăciunea noastră, a păcătoşilor, nici nu răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci, pentru că nu suntem vrednici a câştiga prin sârguinţa cea de toate zilele milostivirea Ta, dăruieşte-ne-o Tu, Doamne, ca un preamilostiv. Pentru rugăciunile Apostolului Tău Andrei, dăruieşte-ne nouă sănătate şi viaţă ferită de toată răutatea. Pentru pomenirea lui cea de azi ne întăreşte cu darul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor noastre, cu bucurie să lăudăm prăznuirea lui şi să slăvim preasfânt numele Tău, în vecii vecilor. Amin”.