Nu toate fibrele sunt bune! Iata ce ar trebui sa consumi de fapt!

Nu toate fibrele sunt bune! Iata ce ar trebui sa consumi de fapt!
Nu toate fibrele sunt bune! Iata ce ar trebui sa consumi de fapt!

Cand vine vorba de fibre toata lumea are aceeasi atitudine: cu cat mai multe cu atat mai bine. Si nu intotdeauna e bine pentru ca fiecare le tolereaza diferit.

 

"Exista fibre solubile, care se umfla si se inmoaie la contactul cu apa. Sunt prezente mai ales in fructe si legume, dar si in amidonul din faina. In organism fac lucruri bune, scad absortia de grasimi din tubul digestiv si amelioreaza nivelul colesterolului. La capitolul digestie cresc senzatia de satietate, ca urmare baloneaza pe moment.
Apoi sunt fibrele insolubile, mai dure si mai agresive, care nu sufera modificari in organism si au doar rol de balast, sa accelereze tranzitul intestinal si sa previna constipatia.
Astfel de fibre exista in taratele din cereale, in faina integrala si in vegetalele mai lemnoase. La persoanele cu intestine sensibile aceste fibre sunt iritante si pot da blocaje intestinale cu durere si disconfort.
Daca vreti sa aveti un aport mare de fibre in dieta, cresteti cantitatea de fibre solubile si evitati excesul de tarate.
Si mai e un lucru de precizat: toate fibrele au aport caloric 0, ele nu pot fi digerate de organismul uman si nu aduc niciun fel de nutrient.
Singurul lor rol e sa dea volum bolului alimentar, sa avem impresia ca am mancat mult.", scrie medicul nutritionist Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

"Exista fibre solubile, care se umfla si se inmoaie la contactul cu apa. Sunt prezente mai ales in fructe si legume, dar si in amidonul din faina. In organism fac lucruri bune, scad absortia de grasimi din tubul digestiv si amelioreaza nivelul colesterolului.

La capitolul digestie cresc senzatia de satietate, ca urmare baloneaza pe moment. 

Apoi sunt fibrele insolubile, mai dure si mai agresive, care nu sufera modificari in organism si au doar rol de balast, sa accelereze tranzitul intestinal si sa previna constipatia. Astfel de fibre exista in taratele din cereale, in faina integrala si in vegetalele mai lemnoase. La persoanele cu intestine sensibile aceste fibre sunt iritante si pot da blocaje intestinale cu durere si disconfort. 


Daca vreti sa aveti un aport mare de fibre in dieta, cresteti cantitatea de fibre solubile si evitati excesul de tarate. Si mai e un lucru de precizat: toate fibrele au aport caloric 0, ele nu pot fi digerate de organismul uman si nu aduc niciun fel de nutrient. Singurul lor rol e sa dea volum bolului alimentar, sa avem impresia ca am mancat mult.", scrie medicul nutritionist Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

 



Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

FOTO Ana-Maria Barnoschi, imagini spectaculoase de la nuntă: „Am avut 4 rochii de mireasă.”

”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO

Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță

Mesajul dur în limba română al lui Michele Morrone după ce a vizitat o parte din atracțiile turistice din România

Chef Alexandru Sautner, impresionat de gestul unui angajat: „Le cunoșteam situația, era greu pentru toată lumea, însă am fost foarte impresionați.”

Andreea Mantea, anunț important pentru concurenți! „În această Gală, părăsește Casa iubirii...” Aflați ce reacții se vor stârni și ce se va întâmpla duminică, 8 septembrie, de la 16:00 și 19:00, la Kanal D

Atenție! Cum va fi vremea în decembrie 2024, ianuarie și februarie 2025


Cookies