Minunatele beneficii ale Sparanghelului. Are efect anti-imbatranire, protejeaza impotriva cancerului si este un afrodisiac eficient!


Sparanghelul a inceput sa fie cultivat in anii 3000 i.Hr., in estul Mediteranei.

Metoda de preparare a sparanghelului se regaseste in cea mai veche carte de bucate, De re coquinaria, scrisa de gastronomul Marcus Gavius Apicius.

In prezent, sparanghelul creste in soluri nisipoase, in Europa, Africa, Asia si America de Nord si de Sud. In Europa, sezonul de recoltare dureaza din aprilie pana la finalul lunii iunie.

Sparanghelul - beneficii si preparare

Avand efect de anti-imbatranire, anti-inflamator si chiar afrodisiac, sparanghelul este cu adevarat un aliment deosebit.

Sparanghelul contine numerosi nutrienti, unii dintre ei avand proprietati anti-imbatranire si protejand impotriva cancerului, pietrelor la rinichi si durerilor articulare.

Provenind din familia Liliaceae (alaturi de ceapa, praz si usturoi), sparanghelul are un numar scazut de calorii si nu contine grasimi. Este o sursa importanta de vitamina C, K acid folic, potasiu si mangan.

Prepararea sparanghelului - Secretul prepararii perfecte a sparanghelului este gatirea cu abur (5-8 minute) sau prajirea usoara (3-5 minute in tigaie), nu fierberea. Astfel, sparanghelul va avea o textura mai ferma, dar isi va pastra si nutrientii.

Culoare: sparanghelul poate fi gasit in trei culori
Verde: Acesta este sortimentul cel mai des intalnit in supermarketuri. Sparanghelul cu lastari subtiri, verzi inchis, cu capetele inchise este cel mai bun.
Violet: Acesta este un alt sortiment de sparanghel, cultivat pentru prima oara in regiunea Albenga, din Italia. Acesta are un gust mai dulce decat cel verde si cel alb si o textura mai frageda.
Alb: Acest sortiment este considerat o delicatesa, in special in Germania. Diferenta dintre sparanghelul alb si cel verde este ca primul este cultivat intr-un mediu intunecat.

Cum se alege
Cauta tulpinile ferme, cu capetele verde inchis sau purpurii si cu lastarii inchisi. Partea inferioara taiata nu ar trebui sa fie prea lemnoasa, desi textura usor lemnoasa ajuta la
prevenirea uscarii.

Curatare si ruperea tulpinii lemnoase
Utilizati un curatator de legume pentru a indeparta partile lemnoase din jumatatea inferioara a fiecarui lastar. Apoi, rupe partea lemnoasa a tulpinii. Astfel, vei ramane doar cu partea gustoasa, care se va prepara uniform.

Depozitare
Depozitarea atenta a sparanghelului proaspat este foarte importanta. Pentru a pastra aromele si textura intacte, inveleste capetele in material textil sau in hartie si pastreaza-te in frigider. Consuma-l in 48 de ore.
Afla mai multe pe: www.csid.ro


Clipul zilei pe KANALD.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete

Andreea Oprică se întoarce la Puterea dragostei! Anunțul de ultimă oră al fostei concurente

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri