Medicii avertizează! Bolile pe care le puteţi contracta la piscină, în saunele şi duşurile publice


Medicii avertizează! Bolile pe care le puteţi contracta la piscină, în saunele şi duşurile publice

Fie că mergem vara sau iarna la piscină, indiferent de antotimp, trebuie să avem grijă ca apa să fie curată, dezinfectată. O mare atenţie trebuie să o dăm şi duşurilor comune, dar şi saunelor.

În aceste locuri publice putem contracta diferite afecţiuni ale pielii care se pot extinde şi crea un disconfort pe o durată mai mare de timp. Medicul dermatolog Ina Sosoaca avertizează că în cazul în care mergem desculţi, folosim duşuri, saune şi prosoape la comun, riscul de îmbolnăvire este mult mai mare.

Medicul dermatolog specilizat în medicină estetică Ina Sosoaca a menţionat 8 dintre cele mai răspândite afecţiuni de care ne putem îmbolnăvi în locurile publice.

Cei mai mulţi oameni pot contracta aceste boli de piele vara, deoarece riscul de infectare este mai mare la piscine, însă şi în timpul ierii, toamnei sau primăverii se poate întâmpla să contactăm aceste bacterii.

Bolile pe care le puteţi contracta la piscină, în saunele şi duşurile publice

Micoza sau ciuperca dermatofita este o micoză provocată de o ciupercă microscBolile pe care le puteţi contacta la piscină, în saunele şi duşurile publiceopică care poate fi transmisă atunci când intri în contact cu zone afectate.

Spre exemplu, atunci când mergi desculţ pe marginea piscinei, la saună sau în duşurile comune. Afectează mai frecvent pielea şi spaţiile dintre degete, talpa sau unghiile. Boala este favorizată de transpiraţia abundentă şi se extinde în condiţiile în care încălămintea este incomodă şi nu lasă piciorul să respire. Nediagnosticată şi netratată, micoza evoluează şi astfel apar mâncărimile, înroşirea, descuamarea pielii şi pot fi afectate chiar şi unghiile, care devin mult mai groase, iar în timp poate apărea chiar şi un miros neplăcut în zona afectată.
Tratamentul este obligatriu şi este necesar să fie recomandat de către medicul specialist. Tratamentul poate dura chiar şi până la şase luni, iar acesta constă în medicamente anti-micotice. Evitaţi să staţi desculţi în preajma piscinelor publice sau duşurilor comune, nu împrumutaţi încălţăminte de la alte persoane, iar după după duş vă ştergeţi picioarele bine, chiar şi între degete. Pentru prevenirea acestei micoze, după duş folosiţi un spay anti-micotic din farmacie.

Veruca este contagioasă şi se poate contracta dacă aţi călcat cu picioarele într-o zonă în care a călcat şi o persoană care a avut această afecţiune. Dacă ai imunitaea scăzută poţi contracta mai rapid această afeciune. De altfel, dacă ai răni la picioare poţi conrtacta veruca, care se manifestă printr-o leziune pe talpă. Arată ca o bătătura, ca un neg. Poate dispărea dacă imunitatea creşte după o perioadă, ori poate fi scoasă cu laserul în maxim două şedinţe. Acest gen de afecţiuni pot apărea mai des la copii.

Molluscum contagiosum este o afecţiune virală de Proxivirus. Se manifestă printr-o leziune de culoare roşiatică care se extinde pe piele şi este foarte tare la apăsare. Trebuie diagnosticată de către medicul specialist şi tratată cu laserul.

Pitiriazis este o micoză a pielii produsă de o ciupercă microscopică (pitiriazis versicolor). Foarte multe persoane se îmbolnăvesc cel mai des vara de această afecţiune. Boala este caracterizată prin apariţia unei pete rotunzi, mici, de culoare cafenie-maro închis, cu scuame foarte fine, localizată, în general, la nivelul toracelui. Transmiterea bolii se face prin apa de piscină şi prin utilizarea şezlongului comun pe care nu se pune prosop personal. Trebuie să foloseşti numai prosoape personalizate, şezlong curat, duşuri multe. Dacă ai această boală trebuie să o tratezi prin recomandarea medicului specialist.

Acneea de clor poate să apară la paciente care suferă de acnee. Această afecţiune constă în agravarea acneei şi extinderea ei şi apar mai multe comedoane în zonele afectate.

Furuncul este afecţiunea foliculilor piloşi generată de bacterii precum sunt stafilococii prezenţi în apa piscinelor. Apar ca nişte bubiţe, roşii, dureroase, care central au o zonă purulentă. Şi de obicei apar pe gambe, coapse, regiunea genitală.

Trihomonioza este o boala cu localizare genitala manifestata prin secreţie genitală urât mirositoare, transmiterea paraziţiilor se face prin apa caldă a piscinelor dacă apa nu este dezinfectată, iar în apă a stat o persoană contaminată cu trihomonos vaginalis.

Granulomul de piscină poate apărea în locul unei mici leziuni cutanate ca o papula violacee care poate poate evolua spre ulceraţie, iar perioada de incubaţie poate fi de câteva săptămâni. Trebuie consultat un medic specialist

Alte boli pe care le putem contracta la piscină, în duşurile comune sau în saune sunt otita de piscină, conjuctivita de bazin,dizenteria şi leptospiroza.

Cum prevenim contactul cu aceste afecţiuni

Alegeţi piscine curate, duşuri saune şi locuri curate şi dezinfectate. Duşurui înainte şi după, prosop personalizat, fără împrumut. Ştergeţi foarte bine spaţiile între degete întotdeauna. Dacă aveţi predispoziţie luaţi un şprai antimiconic. Dacă sunteţi răcit şi aveţi imunitatea scăzută puteţi contacta aceaste afecţiuni.

Ina Sosoaca este medic specialist în dermatologie şi medicină estetică, doctor în Ştiinţe Medicale şi trainer internaţional pentru metode şi tratamente în medicina estetică. 


Abonează-te pe

Citește și:

Iti apar cosuri pe spate si brate? Mare atentie, ai putea suferi de aceasta boala

Nu mai arată deloc așa! Fiica lui Adrian Păunescu este de nerecunoscut

Care sunt simptomele depresiei, boala cumplita care a facut-o pe femeia cu trei copii sa se arunce in fata trenului!

Ce simptome are boala sangelui alb?

Organul parsiv fara de care nu putem trai si care da semne de boala doar cand este prea tarziu! Cancerul de pancreas, fatal in peste 90% dintre cazuri - simptome

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Horoscop

DESCOPERĂ: Cele mai frumoase zodii din zodiac. Cine sunt și de ce e bine să le ai prin preajmă

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri