Maladia Parkinson este asociata cu 16 tipuri de cancer


Boala Parkinson poate fi asociata statistic cu 16 tipuri de cancer, potrivit unui studiu efectuat de cercetatorii din Taiwan, publicat in JAMA Oncology si citat de economictimes.indiatimes.com.

Cercetatorii au folosit baze de date a asigurarilor de sanatate din Taiwan pentru a construi un grup de studiu final format din 62.023 de pacienti nou diagnosticati cu Parkinson din anul 2004 pana in 2010 si 124.046 de participanti cuprinsi intr-un grup de control fara nici un caz de Parkinson.

A fost un efort de explicare a aceastei asocieri unei populatii din Asia de Est, deoarece cea mai mare parte din cercetarea prealabila a fost efectuata in randul populatiilor din Vest, precizeaza sursa citata.

“Pe baza acestui studiu la nivel national cu privire la asocierea dintre boala Parkinson si riscul de cancer, putem concluziona ca Parkinsonul este un factor de risc pentru cancer in Taiwan”, a declarat Pan-Chyr Yang de la National Taiwan University College of Medicine, Taipei.

In acest studiu, numai cancerul de san, cel ovarian si cel tiroidian nu sunt asociate cu boala Parkinson, este concluzia cercetatorilor.

Insa Parkinsonul a aparut asociat (prin rate crescute ale hazardului) cu 16 alte tipuri de cancer, inclusiv cu tumori maligne cerebrale, cancere ale tractului gastrointestinal, cancere pulmonare, unele forme de cancer hormonal, cancere ale tractului urinar, limfom/ leucemie, melanom si alte tipuri de cancer de piele.

Specialistii au declarat ca sunt necesare studii suplimentare pentru a clarifica daca constatarile lor pot fi aplicate si altor populatii din Asia de Est.

“Cele mai izbitoare diferente intre studiul nostru si cele anterioare, efectuate pe populatii din Vest, sugereaza importanta etnicitatii si expunerile de mediu in patogeneza bolii”, a precizat Yang, citat de economictimes.indiatimes.com.
Sursa: www.doctorulzilei.ro


Clipul zilei pe KANALD.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Divertisment

Cum arăta Alexandra de la Puterea dragostei înainte de operațiile estetice: „Se schimbă lumea, dar nici chiar așa”

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri