Lupta cu zaharul! Antrenorul Florin Neby iti spune cu ce il poti inlocui


Lupta cu zaharul! Antrenorul Florin Neby iti spune cu ce il poti inlocui

Cu totii stim ca zaharul alb este unul dintre cei mai mari dusmani ai sanatatii si ai siluetei.

Diabetul, bolile cardiovasculare si obezitatea sunt numai cateva dintre afectiunile pe care acesta le provoaca. Insa renuntarea la deserturi poate fi una dintre cele mai mari provocari in materie de alimentatie, o adevarata victorie.

Din fericire, exista numeroase alternative pentru inlocuirea zaharului, ne spune Florin Neby, si nu se refera doar la indulcitorii naturali, ci si la fructele uscate, piureurile si sucurile de fructe sau condimentele. Antrenorul ne sfatuieste sa evitam consumul indulcitorilor artificiali (zaharina, sucraloza, maltitol, sorbitol, xilitol, aspartame), deoarece aceste substante cauzeaza neplaceri gastrice, alergii si favorizeaza dezvoltarea celulelor canceroase.

Iata cu ce ne spune Florin Neby ca putem inlocui zaharul din prajituri fara sa ne prejudiciem sanatatea si forma fizica:

Indulcitori naturali. Mierea, siropul de artar, melasa, zaharul din nuca de cocos, siropul de agave, extractul de stevia, toate acestea sunt mai putin procesate decat zaharul rafinat, ceea ce inseamna ca au si nutrienti folositori organismului. Mierea si siropul de artar sunt bogate in antioxidanti, melasa contine fier, calciu, potasiu, magneziu, iar zaharul din nuca de cocos este o sursa foarte buna de aminoacizi.

In plus, toate au indicele glicemic mai scazut decat zaharul alb, iar extractul de stevia are zero calorii.

Sucuri si piureuri de fructe. Iata o alternativa care va da un plus de aroma prajiturilor tale. Bananele, merele, portocalele, ananasul si piersicile sunt fructe care se preteaza foarte bine acestui procedeu.
Fructe proaspete. Coaja de lamaie si de portocala, fructele de padure (murele, zmeura, capsune), dovleacul, rubarba sunt doar cateva dintre variantele pe care le poti folosi.

Acestea dau aroma si consistenta prajiturilor, fiind surse de zaharuri naturale.

Fructe uscate. Cand vine vorba de fructe uscate, ai o multime de optiuni. Cele mai folosite sunt curmalele, prunele uscate, stafidele, feliile de banana si mar, insa nu trebuie sa subapreciezi nici caisele, smochinele, merisoarele, ananasul, mango sau papaya. Toate acestea au un aport ridicat de fier, calciu, cupru, magneziu, potasiu. Tot ce trebuie sa faci este sa le pui la hidratat cu o zi inainte si apoi sa le amesteci intr-un mixer.

De asemenea, poti folosi cocosul uscat, fulgi sau cuburi. Evita fructele confiate deoarece au cantitati foarte mari de zahar.

Condimente. Chiar daca iti suna ciudat, unele condimente sunt dulci, desi sunt folosite in preparatele sarate. Semintele de fenicul sunt foarte dulci, insa s-ar putea sa nu se potriveasca foarte bine in prajituri. In schimb, iti recomand sa folosesti scortisoara, nucsoara, anason stelat, cuisoare, extract de vanilie, pudra de roscove. Vestea buna e ca acestea dau savoare deserturilor, fara sa adauge extracalorii.
Sursa: www.doctorulzilei.ro


Abonează-te pe

Citește și:

Cine este Naomi Hedman, iubita lui Florin Ristei. "Câștigă în două zile, cât câștig eu într-o lună și gata"

Detalii șocante! Ce au descoperit medicii pe corpul lui Alexandru Arșinel

Zodiac 19 august 2022. Află ce zodie depășește o perioadă mai grea

Calendar ortodox 26 august 2022. Ce sărbătoare este vineri?

Câte operații estetice are Andreea Berecleanu

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete
Ce sumă de bani plătește Carla’s dreams într-un an pentru machiajul pe care îl are
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri