Lucrezi mult la calculator? Iată cum îți poți proteja ochii de lumina albaIn articol:

Dacă stai mai mult de 2 ore pe zi în fața unui ecran digital, sănătatea ochilor tăi poate fi afectată. Din păcate, mulți dintre noi trebuie să petrecem ore în șir în fața calculatorului, iar efecte precum durere de cap, vedere încețoșată sau senzația de ochi uscați sunt resimțite deseori, indiferent de cât de performante sunt monitoarele pe care le folosim.

Chiar dacă, momentan, nu te confrunți cu simptomele enumerate mai sus, tot trebuie să-ți protejezi ochii împotriva luminii albastre a ecranului calculatorului. Citește mai jos care sunt cele mai eficiente soluții! 

Poartă ochelari cu protecție

Purtarea unei perechi de ochelari cu protecție pentru calculator este cea mai eficientă măsură pe care o poți lua. Acești ochelari au lentile speciale, ce îți protejează ochii împotriva luminii albastre. Când vei începe să îi porți, vei observa o mare diferență în bine și te vei bucura de un plus de confort. Dacă porți ochelari de vedere, asigură-te că lentilele acestora sunt prevăzute cu filtru împotriva luminii albastre emise de laptopuri, calculatoare, televizoare, telefoane și tablete.

Alege luminozitatea potrivită

Disconfortul ochilor și problemele de vedere sunt cauzate de luminozitatea puternică a ecranelor pe care le folosim. Poți rezolva această problemă dacă găsești un echilibru între luminozitatea monitorului și cea a încăperii. Este recomandat să ai în birou ori în cameră becuri de intensitate mică, poziționate în părțile laterale ale calculatorului. Dacă lucrezi ore în șir la laptop sau la PC, încearcă să reduci lumina exterioară și pune o lampă de birou cu leduri sau halogen în lateralul ecranului. Lămpile a căror tip și intensitate de lumină se poate regla sunt ușor de găsit. Seara, pentru o lumina mai odihnitoare pentru ochi, poți seta Night Light (pentru dispozitivele cu sistem de operare Windows) sau Night Shift (pentru Mac).

Ajustează scaunul 

Ai grijă că distanța dintre tine și monitor să fie de circa 60-70 cm. Mai mult, ajustează scaunul pe care stai în fața calculatorului astfel încât ochii tăi să fie cu aproximativ 15 cm mai sus față de centrul ecranului. 

Mărește textul

Mărește textul de pe monitor astfel încât să îți fie mai ușor să citești atunci când păstrezi distanța de 60-70 cm menționată la punctul anterior. În caz contrar, vei fi tentat să te apleci spre calculator, iar distanța recomandată să se micșoreze.

Aplică regula 20-20-20

Regula 20-20-20 implică să iei o pauză la fiecare 20 de minute de lucru la calculator. În timpul acestei pauze, privește un lucru ce se află la o distanță de aproximativ 20 de pași de tine, timp de 20 de secunde.

În ziua de azi, când munca multora dintre noi depinde de lucrul la calculator, este practic imposibil să eviți să stai ore în șir cu privirea într-un ecran. Însă, cu ajutorul soluțiilor prezentate în acest articol, îți vei putea feri ochii de efectele nocive ale luminii albastre. În plus, un control oftalmologic periodic este recomandat pentru a îți menține sănătatea oculară.


Citește și:

Echinacea: planta care întărește sistemul imunitar

Mulți pacienți cu forme grave de Covid-19 nu mai răspund la tratament! Avertismentul medicilor

Cristina Şişcanu în lacrimi! "Aud mereu de la jurați că Deea și Alexandra Ungureanu sunt în finală! Așa manipulezi publicul!"

Andreea Pirui a ajuns la doctor! Ce operație și-a făcut

3 moduri ușoare de a face din casa ta un refugiu confortabil la care ai visat întotdeauna

Clipul zilei pe KFETELE.RO

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete

Emma Stone și Dave McCary s-au căsătorit în secret și vor avea un copil

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri