Legume ale caror valori nutritionale cresc cand sunt gatite! Sigur nu le stiai!

Legume ale caror valori nutritionale cresc cand sunt gatite! Sigur nu le stiai!

Regula potrivit careia este bine ca legumele si fructele sa fie consumate crude nu este una general valabila, anumite vegetale, precum rosiile si morcovii, devenind mult mai nutritive daca sunt gatite.

 

Rosiile, spanacul, morcovii, sparanghelul si ciupercile sunt cinci dintre alimentele care aduc beneficii mult mai mari organismului daca sunt gatite, potrivit dailymail.co.uk.
"Multi dintre nutrientii din plante sunt adeseori mult mai greu de absorbit de organism, comparativ cu cei derivati din produse animale. Fibrele din plante sunt legate de multe ori de minerale, ceea ce le face pe acestea mult mai greu de accesat de organism", a declarat Mel Wakeman, experta in nutritie si lector in domeniul fiziologiei aplicate la Birmingham City University, scrie MEDIAFAX.
"Caldura poate ajuta la descompunerea unora dintre fibre, ceea ce duce la eliberarea unor minerale, care devin disponibile procesului de absorbtie din sistemul digestiv si pot, de multe ori, sa imbunatateasca continutul fitochimic al plantelor, care poate aduce beneficii ce nu au legatura cu nutritia", a spus Wakeman.
Potrivit nutritionistei, gatirea rosiilor creste nivelul de licopen din acest aliment, substanta despre care studiile au aratat ca ajuta la reducerea riscului de cancer la prostata.
Totusi, Wakeman spune ca nu este recomandat consumul exclusiv de rosii gatite, pentru ca procesul de preparare a hranei duce la distrugerea altor vitamine din acestea.
"Rosiile sunt bogate in multi nutrienti, dar unul este de interes mai ales pentru sanatatea barbatilor. Licopenul are un efect benefic legat de riscul de cancer la prostata", a spus experta britanica.
"Desi, in prezent, datele sunt neconcludente, exista indicii ca licopenul ar fi benefic si pentru sanatatea inimii.
Rosiile gatite sunt mai bogate in licopen. Nu recomand consumul exclusiv de rosii gatite, pentru ca vitaminele, precum C, sunt distruse de cresterea temperaturii din timpul procesului de gatire, asa ca este bine sa consumati si rosii crude", a spus Mel Wakeman.
Spanacul este bogat in oxalati, substante care se leaga de minerale importante precum fierul si calciul.
Atat fibrele, cat si oxalatii pot face ca fierul sa fie greu de absorbit de sistemul digestiv, organismul reusind sa asimileze doar 5% din continutul de fier al frunzelor acestei plante.
"Gatirea spanacului poate ajuta, dar diferenta nu va fi foarte mare, cel mai probabil, nivelul de oxalati reducandu-se cu 15%", a explicat Wakeman.
Totusi, este important ca spanacul sa nu fie gatit timp indelungat, pentru ca alti nutrienti sunt pierduti in acest fel.
"Gatirea usoara este mai buna decat fierberea, mai ales de lunga durata, cand nutrientii se pierd, mai ales cand se scurge lichidul in care spanacul a fost fiert", a mai spus nutritionista britanica.
Morcovii sunt bogati in carotenoizi, substante care confera acestei radacinoase culoare portocalie. Încalzirea morcovilor poate creste continutul de astfel de substante, care sunt benefice datorita proprietatilor antioxidante.
"Evitati gatirea indelungata. Gatirea la microunde si la aburi poate ajuta de multe ori la mentinerea mai multor nutrienti disponibili, comparativ cu fierberea morcovilor. De asemenea, este indicat consumul de morcovi atat cruzi, cat si gatiti", a spus Mel Wakeman.
Gatirea sparanghelului poate ajuta la cresterea disponibilitatii spre absorbtie a nutrientilor si continutului de polifenoli ai acestei legume.
"Polifenolii, care se gasesc si in ceai, vin rosu si ciocolata, au puternice proprietati antioxidante si sunt benefice in ceea ce priveste efectele asupra riscului de boli cardiovasculare si cancer", a mai declarat experta in nutritie.
"Gatirea sparanghelului imbunatateste valoarea nutritiva, dar, avand in vedere ca absoarbe grasimea ca un burete, aveti grija la cantitatea de grasime folosita cand preparati aceasta leguma", a explicat specialista in nutritie Mel Wakeman.

Rosiile, spanacul, morcovii, sparanghelul si ciupercile sunt cinci dintre alimentele care aduc beneficii mult mai mari organismului daca sunt gatite, potrivit dailymail.co.uk.

"Multi dintre nutrientii din plante sunt adeseori mult mai greu de absorbit de organism, comparativ cu cei derivati din produse animale. Fibrele din plante sunt legate de multe ori de minerale, ceea ce le face pe acestea mult mai greu de accesat de organism", a declarat Mel Wakeman, experta in nutritie si lector in domeniul fiziologiei aplicate la Birmingham City University, scrie MEDIAFAX.

"Caldura poate ajuta la descompunerea unora dintre fibre, ceea ce duce la eliberarea unor minerale, care devin disponibile procesului de absorbtie din sistemul digestiv si pot, de multe ori, sa imbunatateasca continutul fitochimic al plantelor, care poate aduce beneficii ce nu au legatura cu nutritia"
, a spus Wakeman.

Potrivit nutritionistei, gatirea rosiilor creste nivelul de licopen din acest aliment, substanta despre care studiile au aratat ca ajuta la reducerea riscului de cancer la prostata. Totusi, Wakeman spune ca nu este recomandat consumul exclusiv de rosii gatite, pentru ca procesul de preparare a hranei duce la distrugerea altor vitamine din acestea.

"Rosiile sunt bogate in multi nutrienti, dar unul este de interes mai ales pentru sanatatea barbatilor. Licopenul are un efect benefic legat de riscul de cancer la prostata", a spus experta britanica.

"Desi, in prezent, datele sunt neconcludente, exista indicii ca licopenul ar fi benefic si pentru sanatatea inimii. Rosiile gatite sunt mai bogate in licopen. Nu recomand consumul exclusiv de rosii gatite, pentru ca vitaminele, precum C, sunt distruse de cresterea temperaturii din timpul procesului de gatire, asa ca este bine sa consumati si rosii crude", a spus Mel Wakeman.

Spanacul este bogat in oxalati, substante care se leaga de minerale importante precum fierul si calciul.

Atat fibrele, cat si oxalatii pot face ca fierul sa fie greu de absorbit de sistemul digestiv, organismul reusind sa asimileze doar 5% din continutul de fier al frunzelor acestei plante.

"Gatirea spanacului poate ajuta, dar diferenta nu va fi foarte mare, cel mai probabil, nivelul de oxalati reducandu-se cu 15%", a explicat Wakeman.

Totusi, este important ca spanacul sa nu fie gatit timp indelungat, pentru ca alti nutrienti sunt pierduti in acest fel.

"Gatirea usoara este mai buna decat fierberea, mai ales de lunga durata, cand nutrientii se pierd, mai ales cand se scurge lichidul in care spanacul a fost fiert", a mai spus nutritionista britanica.

Morcovii sunt bogati in carotenoizi, substante care confera acestei radacinoase culoare portocalie. Încalzirea morcovilor poate creste continutul de astfel de substante, care sunt benefice datorita proprietatilor antioxidante.

"Evitati gatirea indelungata. Gatirea la microunde si la aburi poate ajuta de multe ori la mentinerea mai multor nutrienti disponibili, comparativ cu fierberea morcovilor. De asemenea, este indicat consumul de morcovi atat cruzi, cat si gatiti", a spus Mel Wakeman.

Gatirea sparanghelului poate ajuta la cresterea disponibilitatii spre absorbtie a nutrientilor si continutului de polifenoli ai acestei legume.

"Polifenolii, care se gasesc si in ceai, vin rosu si ciocolata, au puternice proprietati antioxidante si sunt benefice in ceea ce priveste efectele asupra riscului de boli cardiovasculare si cancer", a mai declarat experta in nutritie.

"Gatirea sparanghelului imbunatateste valoarea nutritiva, dar, avand in vedere ca absoarbe grasimea ca un burete, aveti grija la cantitatea de grasime folosita cand preparati aceasta leguma", a explicat specialista in nutritie Mel Wakeman.

Citeste si: Urechi infundate: cauze si tratament

Citeste si: Zi neagră în lumea modei din România! Stephan Pelger a murit la 43 de ani. Celebrul designer a fost găsit spânzurat- radioimpuls.ro

 

Citeste si: Alexandra a încins atmosfera la „Bravo, ai stil”! Jurații i-au dat trei steluțe fără să clipească: „Cel mai bun look din această seară, este și preferatul meu”- kanald.ro

Citeste si: VIDEO- EXCLUSIV- Designerul Stephan Pelger a fost găsit spânzurat. Acesta ar fi suferit de depresie. Primele detalii oferite de autorități- stirilekanald.ro


Abonează-te pe

Citește și:

Cine este Daniel Balaciu, soțul Danei Roba. „Binecuvântarea de la Dumnezeu o primește cel care le crește, și nu doar cel care se laudă cu ele!"

Cine a fost designerul Stephan Pelger. “Sunt înfiat de la vârsta de un an şi cred că este un dar şi o şansă în viaţă pe care o ai o dată într-o viaţă!"

DOLIU uriaș în România. A murit Stephan Pelger. Avea doar 44 de ani - ego.ro

Luminița Anghel a reacționat, după ce David Pușcaș s-a întâlnit cu Măriuca. Ce i-a povestit fata despre artistă - wowbiz.ro

Starea de sănătate a Danei Roba este una critică. Sora make-up artistului, Lidia, a făcut un apel disperat prin intermediul rețelelor sociale: "Este foarte grav. Să se... - radioimpuls.ro

Theo Rose poate să devină mamă din moment în moment! Mesajul pe care l-a postat pe rețelele de socializare i-a emoționat pe fanii artistei: „Nici nu vă mai zic” - kanald2.ro

Stephan Pelger și-a luat viața. Designer-ul, care s-ar fi aflat în depresie, a fost găsit de un vecin - kanald.ro

Calendar ortodox 9 iunie 2023. Ce sfânt este cinstit vineri? - stirilekanald.ro

Clipul zilei pe KFETELE.RO:
DISTRIBUIE
acest articol

Vedete
Sean Bean și Miranda Richardson se alătură lui John Malkovich în distribuția filmului ”Cravata galbenă”
Citește mai departe
Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri