Istoria trandafirului, floarea rasarita din lacrimile Afroditei si din sangele lui Adonis

Istoria trandafirului, floarea rasarita din lacrimile Afroditei si din sangele lui Adonis
Istoria trandafirului, floarea rasarita din lacrimile Afroditei si din sangele lui Adonis

“Un trandafir, oricum l-am fi numit, ar fi avut un parfum la fel de dulce”. Asa suna una dintre cele mai frumoase mentiuni despre trandafir, care se regaseste in opera lui Shakespeare, in Romeo si Julieta. Inca de atunci, trandafirii, in special cei de culoare rosie, reprezinta unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale iubirii. Ba mai mult, acestia au o istorie fascinanta, pe care merita sa o afli!

 

Mitul creatiei: Afrodita si trandafirii

In cultura occidentala, semnificatia trandafirului rosu isi regaseste originea in mitologia greceasca. Se crede ca trandafirul rosu a fost creat de Zeita Iubirii, Afrodita. Legenda spune ca floarea ar fi rasarit din pamantul udat cu lacrimile Afroditei si a sangelui iubitului sau, Adonis.

Cu toate acestea, exista si o alta interpretare a acestui mit.

Potrivit unor istorici greci, Cupidon a aruncat, complet accidental, sagetile intr-o gradina de trandafiri, dupa ce ar fi fost intepat de o albina, motiv pentru care se spune ca au aparut si spinii pe tulpina acestei flori.

Mai tarziu, cand Aphoridita se plimba prin aceasta gradina, spinii i-au intepat piciorul, iar picaturile de sange au colorat in rosu petalele acestei flori.

Trandafirul in cultura Romei Antice

Trandafirul a fost descoperit in urma cu 35 de ani, conform scrierilor istorice.

Conotatiile romantismului care ii sunt asociate acestei flori au fost adoptate imediat ce oamenii au inceput sa fie preocupati de cultura si de arta. Legenda trandafirului a fost marcata si de mitologia romana, unde zeita Venus i-a luat locul Afroditei.

Romanii bogati foloseau petalele de trandafiri pentru a umple suprafata patului, astfel incat sa creeze un cadru confortabil, propice intalnirilor lor amoroase.

Desi, in acest context, trandafirul avea o simbolistica romantica, mai apoi acesta a devenit un fel de floare a secretului, dupa ce Cupidon i-a oferit-o Zeului Tacerii, Harpocrate, pentru a pastra taina afecerilor lui Venus.

In acelasi timp, romanii foloseau trandafirii pentru a-si decora mesele, in cadrul evenimentelor in care incheiau diverse negocieri.

Conform mitului, orice se spunea in acele momente, era pecetluit sub semnul trandafirului, care a devenit, in acest mod, simbolul confidentialitatii.

Istoria trandafirului conform legendei arabe

Mai apoi, conform unei legende de origine araba, o privighetoare s-a indragostit de un trandafir alb. Dragostea lor a fost atat de intensa incat privighetoarea a cantat pentru prima data.

Coplesiti de emotii, trandafirul si privighetoarea s-au apropiat, iar spinii trandafirului au strapuns inima privighetorii. In acest fel, petalele de trandafir au capatat culoarea rosie. Din acel moment, trandafirul a ramas cunoscut drept simbolul iubirii si al pasiunii.

In crestinism, Sfantul Ambrozie credea ca Gradina Edenului era plina de trandafiri care si-au castigat spinii ca urmare a pacatului pe care l-a savarsit Eva.

 

Astazi, trandafirul continua sa ne surprinda prin farmecul si caracteristicile pe care le are. Mai noi, a aparut trendul superbilor trandafiri nemuritori sau trandafiri criogenati, care rezista pana la jumatate de secol! Ei arata precum trandafirii proaspeti, dar nu necesita ingrijiri speciale.

 



Citește și:

Codițele împletite, de la tradiție la trend

Horoscop Oana Hanganu pentru săptămâna 3-9 septembrie 2018. Toate zodiile sunt influentate de cateva evenimente astrale importante!

Cum arăta Gina Pistol până să își facă 4 operații la nas. Imagini ȘOC, e de nerecunoscut!

Cum a fost suprins Florin Piersic în ambulanță?! Starea lui este clară

"Pe moment am crezut că dă de pământ cu acordeonul". Marian Cozma, show de zile mari! Gestul la care nimeni nu s-ar fi așteptat - VIDEO

Miracol de Paște! Oana Roman a primit un semn divin de la mama ei: „Îmi trimite mesaje...”

În această seară, de la ora 20:00, în serialul “Vinovați de iubire”, noi provocări pentru Inci și Han

"Fata mea putrezește în mormânt, el..." - Mărturiile șocante ale mamei Monicăi, fata moartă în accidentul din Timiș


Cookies