Intoleranța la lactoză – un moft sau o alarmă?


5 semne că suferi de intoleranță la lactoză.

Suntem obișnuiți de mici să bem lapte și să mâncăm alte produse lactate, dar chiar ne fac bine?

În general, laptele cu cereale, spaghetele cu brânză sau o savarină cu frișcă ne încântă papilele gustative. Însă, toate acestea pot fi hrană pentru unele persoane sau pot fi un dușman pentru altele. De ce? Pentru că 40% din populația lumii nu are enzime care să digere lactoza, substanța glucidică din produsele lactate, iar acest lucru înseamnă intoleranță la lactoză.

Pentru a descompune lactoza corpul produce în intestinul subțire o enzimă, numită lactază. În cazul intoleranței, lactoza ajunge în colon nedigerată, unde este fermentată de bacteriile intestinale, rezultând diferiți acizi organici și gaze. Lactoza nedigerată depinde și de cantitatea produselor lactate consumate, de flora intestinală, de motilitatea gastro-intestinală, de suprapopularea cu bacterii a intestinului subțire și de sensibilitatea tractului instestinal.

După o masă în care ai consumat produse lactate ai observat următoarele simptome precum dureri abdominale, balonare și flatulență, diaree, greață și vărsături sau cefalee? Aceste simptome sunt mai accentuate în perioadele în care consumi lactate în zile consecutive.

Dacă ai avut simptome precum cele de mai sus, înseamnă că, după ce ai mâncat, corpul tău nu a procesat corect un aliment și ar trebui să investighezi cauza. Aceste simptome sunt cea mai ușoară manifestare a intoleranței la lactoză. La unele persoane, reacția poate fi sistemică și poate determina erupții cutanate, astm, infecții frecvente, dureri musculare și articulare, lipsa concentrării, putând duce în timp chiar la declanșarea unor boli autoimune, pe fondul unei inflamații generalizate de lungă durată.

Intoleranța la lactoză nu este un moft, este un semnal de alarmă al corpului.

Atunci când continui să mănânci ceea ce îi face rău organismului, îl obligi să reacționeze și pui sistemul imunitar în defensivă pe termen lung. Dacă vrei să știi exact ce nutrienți ai nevoie sau ce alimente trebuie să eviți, poți afla prin testul genetic de nutriție, prelevat din salivă, cu rezultate valabile toată viața.

Gena implicată în perenitatea lactazei este LCT, iar dacă ai genotipul C/C vei ști în mod sigur, o dată pentru totdeauna, că ar trebui să renunți la lactate pentru a-ți face bine corpului.

Acordă atenție și etichetelor produselor pe care le consumi. Lactoza poate fi prezentă în multe alimente în care nu ar trebui să se regăsească în mod normal, ca de exemplu în pâine și alte produse de patiserie, cereale procesate pentru micul dejun, cartofi instant, supe, margarină, carne procesată și mezeluri, sosuri de salată, bomboane și alte dulciuri.

Avem însă soluții. Iată o rețetă reinventată, fără lactoză: Quiche sau tartă cu somon.

Ingrediente pentru 6-8 porții, tavă rotundă de 30 cm:
Blat – aluat nisipos:
90 gr unt rece fără lactoză sau unt de cocos
1 ou mare rece
1/3 linguriță sare
½ linguriță oregano uscat
1 lingură apă rece
200 gr faină integrală spelta (alac)

Se pun toate ingredientele în robotul cu lamă S sau alt robot puternic. Se amestecă la viteză mare până se obține un aluat nisipos uniform. Aluatul se lasă la rece 30 de minute, pentru a se întinde mai ușor.
După răcire, aluatul se întinde cu degetele în tava acoperită cu hârtie de copt.

Umplutura:
500 gr spanac congelat bio – se sotează în ulei de măsline, până scade apa, se lasă la răcit
700 gr somon proaspăt file – 20 de minute la cuptor, la 230 gr C, cu puțină apă, acoperit, se lasă să se răcească. Se scot oasele și pielea.
5 ouă mari
8 roșii uscate la soare tăiate bucăți mici
5 căței de usturoi tăiați felii subțiri
½ linguiță sare sau mai multă, după gust
1 linguriță oregano
½ linguriță mărar uscat

Toate ingredientele de mai sus se amestecă în robot pe rotație inversă, fără tăiere sau cu mâna în bol.

Decor:
8 roșii cherry pentru ornat

Tava cu aluatul se dă la cuptor la 200 gr C pentru 10-15 minute, pentru a începe coacerea aluatului.
Se adaugă apoi umplutura, se ornează cu roșiile cherry și se lasă la cuptor la 220-230 grade până când se rumenește deasupra. Dacă nu coacem în cuptor cu convecție, rotim tava pentru coacere uniformă.

Tarta se servește caldă alături de legume proaspete stropite cu ulei de măsline și zeamă de lămăie sau condimente, după preferințe.

Descoperă pe nutritiecuroxi.ro și rețeta pentru Tiramisu de chia, desertul delicios, sănătos și fără lactoză.

În concluzie, intoleranța la lactoză este doar una dintre informațiile oferite de testul genetic de nutriție de precizie, test ale căror rezultate sunt punctul de plecare al unui plan alimentar individualizat și unic, așa cum este fiecare. Acesta îți furnizează dieta proprie, la care corpul tău răspunde fără niciun efort, într-o perioadă mult mai scurtă de timp.

Testul se face o singură dată în viață, iar rezultatele sunt valabile toată viața, indiferent de modificările care apar în stilul de trai.

 


Abonează-te pe

Citește și:

CITEȘTE: De ce toarce pisica atunci când o mângâi

Previziuni șocante! Ce vor păți, în curând, Prințul Harry și Meghan Markle

Viviana Sposub, pregătită să îngroape clasamentul „Bravo, ai stil! Celebrities”. Îi va lua locul Ralucăi Dumitru? „Vreau să fiu eu acolo!”

Bogdan Mocanu și Jador nu mai sunt prieteni! Ce a spus marele câștigător de la Puterea dragostei : „Jador a murit pentru mine”

Luca Reghecampf și Asiana Peng se gândesc la căsătorie? Gestul public făcut de fiul celebrului antrenor

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Cooking

Meniu rapid și ieftin pentru Revelion. Lista cu tot ce trebuie să cumperi 

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri