Sistemul nostru digestiv gazduieste miliarde de bacterii vii, care alcatuiesc microflora intestinala.
Pentru mentinerea si imbunatatirea imunitatii este esential ca, la nivelul florei intestinale, sa existe un echilibru intre bacteriile „prietenoase”, numite probiotice, si cele patogene.
De ce este important acest echilibru? Pentru ca microflora echilibrata si diversificata are urmatoarele efecte:
• ne apara de infectii (raceli, gastroenterite) si de tulburari digestive (diaree, constipatie);
• stimuleaza apararea naturala a organismului;
• contribuie la digestie, la sinteza vitaminelor si a insulinei, putand reduce riscul de diabet si de obezitate;
• ne protejeaza de efectele adverse ale antibioticelor atunci cand suntem nevoiti sa urmam un astfel de tratament.
Pentru a beneficia de aceste proprietati trebuie sa ne asiguram un aport suficient de probiotice. Iata cateva sfaturi esentiale pentru a imbunatati apararea naturala a organismului.
Consuma fructe si legume la fiecare masa- Acestea abunda in fibre specifice, numite prebiotice, care raman nedigerate de enzimele digestive si ajung intacte in colon, unde hranesc bacteriile benefice – probioticele. Pentru a ne asigura necesarul de prebiotice trebuie sa mancam 2-3 fructe si 400-600 de grame de legume zilnic.
Dintre legume nu trebuie sa uitam prazul, varza, inclusiv varza murata, brocoli, sparanghelul, fasolea verde, sfecla, ceapa, usturoiul, recunoscute pentru cantitatea mare de prebiotice continute. Incearca sa mananci cat mai multe fructe si legume in stare cruda sau cat mai putin preparate termic.
Opteaza pentru cereale integrale- Produsele cerealiere ne asigura un aport semnificativ de fibre, cu conditia de a nu fi rafinate. De aceea, este bine sa alegem paine integrala, cu multicereale, paste integrale, orez brun, fara sa uitam de cerealele despre care nutritionistii vorbesc mult in ultima vreme: guinoa, hrisca, bulgur.
Un iaurt in fiecare zi- Laptele fermentat sub forma de iaurt, kefir, sana contine bacterii lactice si bifidobacterii, care nu sunt altceva decat principalele probiotice aflate la nivelul florei intestinale. Spre exemplu, kefirul contine cel putin 30 de specii de bacterii lactice.
Persoanele care manifesta intoleranta la lactoza pot consuma, fara grija, kefir, deoarece lactoza (zaharul din lapte) fermenteaza si este transformata in acid lactic chiar sub actiunea probioticelor.
Evita carnea rosie- Deoarece favorizeaza productia de toxine in timpul digestiei si genereaza procese de putrefactie, carnea rosie consumata in exces poate perturba echilibrul florei intestinale. Ca surse de proteine de calitate, nutritionistii recomanda pestele, carnea de pui, de curcan, dar si cele de origine vegetala din leguminoase (mazare, fasole, linte, soia).
Spune STOP factorilor care dezechilibreaza flora intestinala- Stresul, alimentatia nesanatoasa, abuzul de medicamente (in special antibioticele) cauzeaza dezechilibrul florei intestinale. Acest lucru are un impact serios asupra starii de sanatate, conducand la: infectii repetate, acnee, micoze, tulburari digestive (diaree, constipatie, sindromul intestinului iritabil), oboseala si stari depresive inexplicabile. Solutia? Probioticele te pot ajuta sa faci fata stilului actual de viata.
Protejeaza-ti flora intestinala daca iei antibiotice - Administrarea unui preparat probiotic este absolut necesara atat pentru prevenirea diareei asociate tratamentului cu antibiotice, cat si pentru tratarea diareei infectioase.
Sursa: www.csid.ro