În cât timp se eliberează certificatul de atestare fiscală


Certificatul de atestare fiscală reprezintă documentul care arată modul în care au fost îndeplinite obligațiile de plată. Însă știați în cât timp se poate elibera?


In articol:

Aflați din rândurile următoare ce este mai exact un certificat de atestare fiscală, dar și care este procedura care trebuie urmată, pentru a intra în posesia unui astfel de certificat. În plus, descoperiți și în cât timp poate avea loc eliberarea acestuia.

 

Ce este certificatul de atestare fiscală

Certificatul de atestare fiscală reprezintă documentul care arată modul în care au fost îndeplinite obligațiile de plată. Mai exact, este vorba despre cele ale impozitelor, taxelor, contribuțiilor și a altor astfel de venituri care contribuie la bugetul general al statului.

Atunci când vine vorba despre eliberarea unui astfel de certificat, cel de atestare fiscală, aceasta are loc doar la solicitarea contribuabililor și doar pe bază de cerere. Bineînțeles că acest certificat de atestare fiscală se poate elibera și la solicitarea altor autorități publice sau din oficiu. Însă această situație are loc numai în momentul în care se schimbă competența de administrare a creanțelor fiscale.

Aceasta din urmă are loc după ce v-ați schimbat domiciliului fiscal sau alte astfel de situații, prevăzute de lege.

care este procedura eliberarii certificatului de atestare fiscala

In cat timp se elibereaza certificatul de atestare fiscala

[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: Alexandru Arșinel este cazat la un azil de lux. Ce facilități are actorul

 

Care este procedura eliberării   certificatului de atestare fiscală

Atunci când vine vorba despre cum are loc, mai exact, procedura eliberării unui astfel de certificat, de atestare fiscală, primul pas care trebui făcut ține de depunerea respectivei cereri, la registratura organului fiscal

competent. Aceasta se poate comunica prin poștă (cu confirmare de primire) sau prin alte mijloace de transmitere la distanță. Pe de altă parte, în ceea ce privește persoanele fizice care realizează activități economice în mod independent sau profesii libere, cererea respectivă se va depune la organul fiscal în zona în care contribuabilul își are domiciliul fiscal (domiciliul sau adresa unde locuiește, în cazul în care este una diferită). De menționat este faptul că, dacă sunteți contribuabili persoane fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere, exact cum s-a menționat anterior, trebuie să menționați în cererea de eliberare a certificatului de atestare fiscală, inclusiv sediul activității sau locul unde se desfășoară această activitate.

În ceea ce privește eliberarea propriu-zisă a certificatului de atestare fiscal, aceasta este supusă unor taxe, denumite extrajudiciare, de timbru. Excepție de la acest aspect fac doar certificatele de atestare fiscală care sunt eliberate la solicitarea autorităților publice sau din oficiu. Astfel, certificatul se va elibera pe baza datelor existente în evidență, pe plătitor a organului fiscal competent. Acestea cuprind creanțele fiscale exigibile, aflate în sold chiar în ultima zi a lunii anterioare din momentul depunerii cererii, dar și cele neachitate până la data eliberării acestuia. Pentru ca eliberarea certificatului de atestare fiscală să aibă loc, organul fiscal competent trebuie să verifice următoarele:

  • dosarul fiscal al contribuabilului
  • fișa pentru evidența analitică pe plătitori a contribuabilului
  • existența sumelor de restituit sau rambursat pentru care nu au fost emise decizii de restituire sau rambursare până la data depunerii cererii de eliberare a certificatului
  • existența deciziilor de rambursare sau a documentației aprobate pentru soluționarea cererii de restituire pentru care nu au fost emise și înregistrate în evidența fiscală, note de compensare sau restituire

certificat de atestare fiscala

In cat timp se elibereaza certificatul de atestare fiscala

[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: Semne că sunteți pregătiți să spuneți „DA”

 

În cât timp se eliberează certificatul de atestare fiscală

Certificatul de atestare fiscală se poate elibera în termen de 5 zile lucrătoare, din momentul în care a avut loc depunerea cererii respective. Acesta poate să fie utilizat de către o persoană juridică, cu până la 30 de zile de la data eliberării, iar de către persoanelor fizice, cu până la 90 de zile de la data eliberării. În momentele în care este utilizat, certificatul de atestare fiscală poate să fie prezentat de către persoana în cauză, fie în original, fie în copie legalizată. De menționat este faptul că întocmirea acestuia are loc în două exemplare originale, dintre care:

  • un exemplar se înmânează persoanei care l-a solicitat sau noului organ fiscal competent
  • un exemplar este păstrat la organul fiscal emitent și se arhivează la dosarul fiscal al contribuabilului

ce este certificatul de atestare fiscala

In cat timp se elibereaza certificatul de atestare fiscala

[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: Ce sumă de bani câștigă un jandarm în România


Abonează-te pe

Citește și:

Alexandru Arșinel este cazat la un azil de lux. Ce facilități are actorul

O mai recunoști?? Cântăreața e de nerecunoscut din cauza unei boli incurabile

Lista de cumpărături pentru bebeluș

Semne că sunteți pregătiți să spuneți „DA”

La ce risc expunem copiii dacă îi sărutăm pe gură

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete
Cine este Răzvan Fodor. "Și atunci mi-am zis că ea trebuie să fie nevasta mea”
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri