Iata noi abordari pentru tuberculoza, o problema de sanatate majora in Romania!


Iata noi abordari pentru tuberculoza, o problema de sanatate majora in Romania!

Una dintre problemele majore de sanatate publica din Romania este tuberculoza. Anual, peste 1.000 de romani mor din cauza tuberculozei.

Romania raporteaza aproximativ 13.000 de cazuri noi de tuberculoza in fiecare an. O parte dintre provocarile cu care pacientii si potentialii pacienti se confrunta sunt legate de lipsa testelor rapide pentru tuberculoza multidrog rezistenta (TB MDR) care sa asigure un diagnostic corect si rapid, sau spitalizarea indelungata.

Sistemul sanitar nu detine suficient personal nou, format in domeniul tratarii tuberculozei. Persoanele calificate din prezent devin varstnice si nu sunt inlocuite, nu exista epidemiologi special instruiti, capabili sa realizeze sau sa conduca activitati importante de cercetare asupra tendintelor bolii sau sa conduca investigatii in focar.

Din cauza numarului redus de laboratoare, volumul mare de munca este o piedica in asigurarea calitatii diagnosticului.

Diagnosticarea si tratarea tuberculozei sunt gratuite, insa testele si si medicamentele pentru diagnostic auxiliare sunt suportate si de pacient, astfel se descurajeaza depistarea bolii, iar Romania se afla intr-un impas. De asemenea, numarul mic de centre pentru diagnostic si perioada mare de spitalizare (6 luni) reprezinta piedici in tratarea eficienta a bolilor.

„Politicile de sanatate publica trebuie sa vina in sprijinul pacientilor si sa incurajeze aderenta lor la tratament, unul dificil de urmat in contextul actual din cauza duratei, costurilor aditionale asociate si efectelor secundare. Medicamentele inovatoare, in schimb, ii pot ajuta sa revina mult mai repede la viata si activitatile de dinaintea diagnosticului, intrucat reduc considerabil perioada de tratament. De ceva timp, suntem parteneri activi ai pacientilor, ai profesionistilor din domeniul sanatatii si ai autoritatilor.

Credem cu adevarat in colaborarea dintre toate partile implicate, deoarece cu siguranta cu totii intelegem dimensiunea socio-economica a tuberculozei. Avem toata increderea ca angajamentul tuturor va fi unul real si de durata, tratand astfel cu seriozitate aceasta afectiune.” a declarat Jacopo Murzi – Managing Director, Janssen Romania.

Pentru acest lucru, specialistii in domeniu au propus urmatoarele solutii

– implicarea activa a medicilor de familie in descoperirea cazurilor si supravegherea lor in sistem ambulatoriu, sub observarea directa (masura propusa de in cadrul prezentarii raportului „Sa tratam cu seriozitate: Romania si tuberculoza!”)

– accesul la tratamente cu medicamente de linia a

doua, care grabesc vindecarea si scurteaza timpul petrecut in spital

Tuberculoza multidrog rezistenta

Doar 16-26% dintre pacientii cu TB MDR sunt vindecati

Potrivit raportului, actuala rata de vindecare a pacientilor cu tuberculoza multidrog rezistenta este la jumatatea mediei globale, si nu difera cu mult fata de rata de vindecare spontana, adica a pacientilor carora nu li se administreaza niciun tratament.
Afla mai multe pe: www.doctorulzilei.ro


Abonează-te pe

Citește și:

DESCOPERĂ: De ce se poartă verigheta pe mâna stângă

Bătaie la Asia Express! Mihai Petre și-a ieșit din minți, iar soția a încercat să-l oprească

Horoscop BALANȚĂ Noiembrie 2021. Nativii BALANȚĂ

DESCOPERĂ: Câte operații estetice are Loredana Chivu

CITEȘTE: Ponturi pentru o relație minunată. Dacă faceţi aceste lucruri, veţi fi fericiţi!

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete

ELIZA NATANTICU: Cine este, cu ce se ocupă și ce vârstă are soția lui Cosmin Natanticu

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri