Iata care sunt  simptomele care pot indica o problema cu glanda tiroida. Ai grija de tine si nu neglija aceste simptome!

Iata care sunt  simptomele care pot indica o problema cu glanda tiroida. Ai grija de tine si nu neglija aceste simptome!

Persoanele care se plang de anxietate, lipsa de concentrare sau probleme cu greutatea corporala pot suferi de o tulburare a glandei tiroide.

Statisticile arata ca femeile peste 35 de ani au un risc mai mare cu 30% de a dezvolta o boala tiroidiana decat alte categorii de varsta.

Comparativ cu barbatii, problemele glandei tiroide au o incidenta mai mare de 10 ori la femei decat la barbati.

Ingrijorator este faptul ca la 50% din bolnavii de tiroida, afectiunea nu este diagnosticata.

Glanda tiroida, localizata la baza gatului, mai jos de laringe, influenteaza foarte multe functii ale corpului, printe care reglarea temperaturii corpului, metabolismul si a ritmului inimii.

Glanda tiroida produce hormoni si din acest motive are un impact dramatic asupra sanatatii. Atunci cand tiroida produce mai multi sau mai putini hormoni decat in mod normal, incep sa apara tot felul de tulburari.

Principalii vinovati pentru bolile tiroidiene sunt: genetica, un atac auto-imun din partea sistemului imunitar, sarcina, stresul, lipsa de vitamine, minerale si alte substante nutritive, toxinele din mediu. Acestea sunt doar cateva din cauzele care pot duce la aparitia problemelor tiroidiene.

Acordati mai multa atentie simptomelor prezentate mai jos si efectuati un test al glandei tiroide cat mai curand.

Oboseala accentuata – starea de oboseala sau epuizare care nu se datoreaza doar lipsei de odihna poate avea o legatura cu hipotiroidismul, o afectiune tiroidiana care apare atunci cand glanda tiroida produce prea putini hormoni. Daca va simtiti obositi si cand va treziti, dupa o noapte lunga de somn, poate fi un semn ca tiroida dumneavoastra nu functioneaza suficient de bine.

Citeste si: Urechi infundate: cauze si tratament

Citeste si: „Cum poate să mintă în halul ăsta?” George Burcea nu a mai suportat și a răbufnit în urma atacurilor Andreei Bălan- radioimpuls.ro

Apatie, anxietate, nervozitate – sentimentele de tristete si letargie pot fi asociate cu anumite simptome ale hipotiroidei. Hormonul tiroidian poate afecta nivelul serotoninei, numita si hormonul fericirii.

Anxietatea poate fi asociata cu hipertiroidismul, caz in care, din cauza producerii excesive de hormoni, intreg organismul este tensionat si nu se poate relaxa. Este o stare de hiperactivitate care impiedica si odihna.

Modificari in apetit si gust – pofta de mancare exagerata poate fi semnul unui hipertiroisidm. Sentimentul constant de foame se poate datora numarului prea mar de hormoni secretati de glanda tiroida. Pe de alta parte, o glanda tiroida inceata poate denatura gustul si aroma mancarurilor.

Schimbarea vocii – daca ati remarcat o anumita schimbare a vocii sau simtiti ca aveti un nod in gat, probabil aveti o problema cu glanda tiroida. Examinati-va gatul pentru a vedea daca glanda tiroida s-a umflat, in special atunci cand beti apa.

Confuzie – desi starea de confuzie poate fi cauzata de procesul natural de imbatranire, sau de lipsa de somn, functiile cognitive pot fi uneori afectate de o functionare deficitara a glandei tiroide. Prea multi hormoni tiroidieni pot duce la probleme de concentrare, in timp ce prea putini hormoni pot provoca “gauri” serioase in memorie, adica momente de uitare. Femeile cred in mod gresit ca aceste stari sunt cauzate de menopauza.

Piele uscata – pielea foarte uscata, cu tendinta de descuamare (decojire) poate indica hipotiroidie. Modificarile aspectului si texturii pielii sunt asociate de asemenea cu un metabolism lent, care poate reduce transpiratia. Atunci cand pielii ii lipseste umezeala necesara, se usuca repede. La fel si unghiile pot devein fragile si predispuse la rupere.

Caderea parului – parul subtire, fragil, care se rupe usor si cade in exces poate indica hipotiroidism. Numarul mic de hormoni tiroidieni poate afecta ciclul de crestere a parului, caz in care foliculii de par trec printr-o perioada de repaus. Acest lucru poate cauza caderea parului la nivelul intregului corp. Hipertiroidia poate afecta parul, insa doar cel de la nivelul capului.

Citeste si: Greșeala făcută de Ioana la „Bravo, ai stil” 2023: „Apelezi la niște lucruri iconice destul de periculoase”. Jurații i-au atras atenția- kanald.ro

Citeste si: Calendar ortodox 2 iunie 2023. Ce sărbătoare este vineri? Este dezlegare la pește!- stirilekanald.ro

Tulburari digestive – persoanele cu hipotiroidism se plang deseori de constipatie. Digestia lenta este unul din cele mai comune simptome ale hipotiroidismului. Pe de alta parte, productia excesiva de hormoni tiroidieni poate cauza diaree sau scaune dese.

Dureri musculare sau menbre dureroase – senzatia de furnicatura, durere sau amorteala in brate si picioare poate indica hipotiroidism. In timp, numarul mic de hormoni tiroidieni pot deteriora nervii care trimit semnale de la creier si maduva spinarii in corp. Astfel se justifica aparitia durerii inexplicabile si senzatia de ace in maini sau picioare.

Tensiune arterial si colesterol mare – conform unor statistici, persoanele cu hipotiroidie sunt de 2-3 ori mai predispusi la a dezvolta hipertensiune arteriala. Una din teorii explica faptul ca o tiroida care functioneaza slab incetineste ritmul inimii, afectand astfel puterea de pompare si flexibilitatea vaselor de sange. Rezultatul este hipertensiune arteriala. Un nivel mare de colesterol este adesea asociat cu gipotiroidism. Netratata la timp, boala poate cauza probleme cardiovasculare, inclusiv inima marita sau atac de cord.

Probleme cu somnul – daca  simtiti mereu nevoia de a dormi, puteti avea hipotiroidism. Aceasta afectiune incetineste aproape toate functiile corpului. Daca nu puteti dormi noaptea, poate fi vorba despre hipertiroidism, care produce anxietate si un ritm cardiac crescut.

Menstruatii neregulate – prelungirea duratei ciclului menstrual si durerile severe pot fi un semn de hipotiroidism. In acest caz, se poate sesiza si o scurtare a perioadei dintre ciclurile menstruale. In hipertiroidism, nivelurile mari de hormoni provoaca tulburari menstruale diferite. Sangerarea este redusa si ciclul menstrual dureaza mai putin decat in mod normal si intervalul dintre cicluri este mai mare.

Dificultatea de a concepe – atat hipotiroida cat si hipertiroida pot afecta ovulatia si fertilitatea.
Sursa: www.lataifas.ro


Abonează-te pe

Citește și:

Zodiac 2 iunie 2023. Află ce zodie întâmpină probleme în relația de cuplu

”Înțeleg că marele actor Florin Piersic l-a umplut de zoaie pe un amărât.” Ce a spus o cunoscută actriță despre Florin Piersic, după episodul cu omul străzii din Cluj-Napoca

Cu ce poți să înlocuiești zahărul în dulceață. Alternative simple de mare ajutor - ego.ro

Confesiunea pe care Andreea Antonescu i-a făcut-o fostului soț, când s-a cuplat cu Victor Vrînceanu - wowbiz.ro

Reacția Mariei Guardiola, fiica lui Pepe Guardiola în momentul când l-a văzut pe Julian Alvarez. Imaginile cu modelul au devenit virale - radioimpuls.ro

Maria, emoționată după jurizare! - kanald2.ro

Bianca, uluită de decizia lui Laurențiu! Concurenta a aflat că a fost aleasă de Laurențiu ca primă soție! „Aia mai bătrână care le pune pe celelalte la punct?” Iată ce s-a... - kanald.ro

Moșii de vară 2023. Ce este bine să dai de pomană? Tradiții și obiceiuri pentru Sâmbăta Morților! - stirilekanald.ro

Clipul zilei pe KFETELE.RO:
DISTRIBUIE
acest articol

Horoscop
Sfatul zilei din 2 iunie 2023. O zodie trebuie să se gândească de două ori înainte de a lua o decizie
Citește mai departe
Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri