Painea si produsele de panificatie constituie alimentele de baza pentru foarte multe popoare intre care se remarca si romanii, probabil cei mai mari consumatori de paine din Europa per individ.
Care sunt motivele pentru care mancam atata paine?
In primul rand, painea este (inca) un aliment ieftin si accesibil. Costa mult mai putin decat carnea, pestele sau lactatele. Costa mai putin chiar decat multe soiuri de fructe si legume.
In al doilea rand, am fost obisnuiti si conditionati inca din copilarie sa mancam paine la fiecare masa a zilei, cel mai invocat motiv fiind acela ca „este satioasa si tine de foame”.
Citeste si: Urechi infundate: cauze si tratament
In al treilea rand, conform obiceiurilor noastre alimentare, painea poate fi alaturata oricaror feluri de mancare, mai putin cartofilor,
In al patrulea rand, painea a fost inca din vechime un aliment cu conotatii sacre. Este de altfel mentionata de mai multe ori in Biblie alaturi de alte alimente cu o incarcatura la fel de sacra precum laptele, mierea, pestele si vinul.
In al cincilea rand, conform studiilor si declaratiilor profesorului doctor Joseph Mercola din cadrul institutului american Natural Health Center, cand glutenul din cereale este digerat de organismul uman, se produc exorfine – substante care pot duce la dependente asemanatoare celor induse de heroina.
Conform estimarilor oficiale, un roman consuma in medie circa 97 kilograme de paine anual. Acum 25 de ani, un roman consuma aproximativ 130 kilograme de paine in acelasi interval de timp.
Sursa: www.descopera.ro