Folosit in medicina traditionala chineza inca din timpuri stravechi, acest condiment incredibil de parfumat la gust este un remediu natural cu puternice efecte antibacteriene, calmante, antioxidante si imunostimulatoare.
Anasonul stelat, cunoscut şi sub numele de anasonul chinezesc, este fructul unui arbore peren de mici dimensiuni originar din nord-estul Vietnamului si sud-vestul Chinei. Folosit in bucatarie pentru aromatizarea diverselor preparate dulci sau pentru imbogatirea gustului carnii, anasonul stelat este apreciat si in bauturile alcoolice, fiind un ingredient esential in prepararea unor bauturi ca sambuca sau absintul.
100 de grame de fructe contin intre 1,2 si 6 grame de ulei volatil compus in proportie de 80-90% din anetol. De asemenea, are cantitati mici de cetone si aldehide anisice si aldehida acetica, lipide (10-20%), protide (20%), zaharuri, amidon, substante minerale, vitamina A, complexul B, calciu, fosfor, sulf, fier si colina.
Previne bolile tractului intestinal- Ceaiul de anason este eficient in prevenirea si tratarea bolilor tractului gastro-intestinal. Este considerat un remediu perfect in combaterea unor afectiuni precum balonarea, crampele abdominale, flatulenta, indigestia, constipatia, gastrita sau viermii intestinali.
Trateaza infectiile- Anasonul are un puternic efect antibacterian, fiind un adjuvant de exceptie in tratarea infectiilor cu virsuri, bacterii sau fungi.
Combate infertilitatea la femei- Condimentul este in acelasi timp un stimulent uterin puternic, care ajuta la cresterea libidoului, fiind eficient in combaterea infertilitatii si imbunatatirea vietii sexuale la femei.
Intareste sistemul imunitar- Ceaiul de anason ajuta si la intarirea imunitatii naturale a organismului, datorita substantelor nutritive continute, ce creeaza o fortareata impotriva atacului radicalilor liberi sau a agentilor patogeni.
Printre celelalte indicatii terapeutice ale anasonului stelat se numara prevenirea cancerului gastric, intestinal si pulmonar, tratarea hepatitei virale, ameliorarea simptomelor de raceala si gripa, calmarea arsurilor stomacale si rectale si a durerii, stimularea secretiei salivare, gastrice, intestinale si pancreatice, excitarea peristaltismul intestinal si combaterea anorexiei.
Contraindicatii
Consumat aleatoriu, fara consultarea medicului, sau in doze necorespunzatoare, ceaiul de anason prezinta un risc de intoxicatii si efecte secundare nocive.
Sursa: www.dcnews.ro