Iata care este legatura periculoasa dintre cancerul mamar si greutatea corporala!


Femeile supraponderale si obeze prezinta un risc mai mare de cancer mamar dupa menopauza, in comparatie cu femeile cu o greutate corporala considerata normala si care fac parte din aceeasi categorie de varsta, potrivit unei analize stiintifice de amploare, informeaza Reuters.

Riscul de cancer mamar creste odata cu greutatea corporala, afirma autorii studiului, potrivit carora femeile cu cele mai grave forme de obezitate prezinta un risc cu 86% mai mare de a dezvolta tipul de cancer mamar cel mai frecvent intalnit si de a fi diagnosticate in acelasi timp cu alte forme de cancer in stare avansata.

Desi alte studii din trecut au vorbit despre o legatura intre greutatea corporala in exces si riscul de cancer mamar, confirmarea acestei legaturi reprezinta un element esential, mai ales prin prisma faptului ca acesta depinde de un factor care poate fi modificat, asa cum este greutatea. "Iar asta sugereaza ca femeile pot sa faca ceva in acest sens", a spus Marian Neuhouser, cercetatoare la Programul de Prevenire a Cancerului de la Fred Hutchinson Cancer Research Center din orasul Seattle, coordonatoarea studiului.

Pentru noul studiu, publicat in JAMA Oncology, oamenii de stiinta americani au analizat datele medicale provenind de la o cercetare stiintifica anterioara, realizata pe termen lung si pe un numar mare de paciente, intitulata "Women's Health Initiative".

Cercetatorii au analizat datele colectate de la 67.142 de femei aflate la menopauza, cu varste cuprinse intre 50 si 79 de ani, de pe intreg teritoriul american, care au fost monitorizate timp de 13 ani. In total, medicii au detectat in cadrul acestui esantion un numar de 3.388 de cazuri de cancer mamar, pana in 2010.

Pacientele au fost grupate in functie de indicele de masa corporala (IMC) al fiecareia dintre ele.
IMC reprezinta raportul dintre greutate si patratul inaltimii. Persoanele cu o greutate normala au un IMC cuprins in intervalul 18,5 si 24,9. Persoanele supraponderale au un IMC cuprins intre 25 si 29,9, iar persoanele obeze au un IMC de peste 30. Un IMC de peste 35 este caracteristic persoanelor diagnosticate cu obezitate severa.

Aproximativ 5 procente dintre femeile din fiecare grup - alcatuit pe baza greutatii - au fost diagnosticate cu o forma invaziva de cancer mamar in timpul perioadei de studiu, iar riscul de cancer mamar a crescut odata cu greutatea corporala.

Femeile din grupul cu IMC de peste 35 au prezentat un risc cu 56% mai mare de a fi diagnosticate cu orice tip de cancer mamar invaziv in perioada monitorizata, in comparatie cu persoanele cu o greutate corporala considerata normala.

Atunci cand cercetatorii au analizat anumite tipuri specifice de subtipuri de cancer, ei au descoperit ca femeile cu forme severe de obezitate prezinta un risc cu 86% mai mare decat femeile cu greutate normala de a fi diagnosticate cu tumori canceroase mamare care sunt alimentate de hormonii estrogen si progesteron.

Cancerele mamare denumite "receptor pozitiv de estrogen" si "receptor pozitiv de progresteron" reprezinta formele cel mai frecvent intalnite. Pana la acest studiu nu a existat o legatura stabilita intre IMC si tipurile de cancer din categoria "receptor hormonal negativ".
Citeste continuarea pe: www.descopera.ro


Citește și:

Bianca Rus, atac la adresa Cristinei Șișcanu, după eliminare! "Du-te acasă, vezi-ți de copiii tăi"

Horoscop zilnic joi, 22 octombrie 2020. Află ce zodie primeşte rezultatul unui test important!

Sfatul zilei de astăzi, miercuri 22 octombrie 2020. Scorpionii fac schimbări

Scapă de durerile de cap fără medicamente. Spune adio migrenelor

Nutriţionistul Vera Daghie, totul despre alimentele care ne cresc imunitatea! "Ne pot ajuta organismul în lupta împotriva infecțiilor"

Clipul zilei pe KFETELE.RO

DISTRIBUIE
acest articol

Divertisment

Marinescu și Andreea, noul cuplu de la Puterea Dragostei?! "Dacă ne apropiem noi doi, iau foc ambele case!”

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri