How to: cum economisești timp când faci curățenie 


How to: cum economisești timp când faci curățenie 

Toți iubim sa ne desfășurăm activitatea într-un spațiu curat, nu-i așa?


In articol:

Cu toate acestea, în fiecare sâmbătă în care faci curățenie, realizezi că nu mai ai timp de altceva, pentru că să cureți, să ștergi, să speli îți ocupă tot timpul.

Și știm cu toții că timpul e resursa pe care o valorificăm cel mai mult: dacă l-am putea cumpăra, probabil am face-o.  

 

Și deși nu putem cumpăra timp, îl putem economisi dacă alegem să curățăm mai inteligent și mai eficient. Ți-am pregătit un ghid de sfaturi care te va ajuta să economisești timp de fiecare dată când faci curățenie.  

 

1. Setează-ți o rutină  

 

Dacă și tu ești genul care face curățenie generală sâmbăta, probabil că întreaga zi îți e ocupată de curățenie- poți schimba asta. Cum ar fi dacă ai aloca câte 15-20 de minute pentru curățenie în fiecare zi? Într-o zi poți șterge praful, apoi poți aspira cu  aspirator cu aburi, în altă zi îți poți organiza lucrurile în dulap.  

 

Ideea este că trebuie să păstrezi curățenia din scurt: dacă faci câte puțin zilnic, sâmbăta nu vei mai irosi toată ziua făcând curat- pentru că multe dintre lucruri vor fi deja puse la punct. O rutină în care acorzi câte 15-20 de minute zilnic pentru curățenie este nu doar foarte realistă, ci și ușor de implementat și cu rezultate garantate pe termen lung. 

 

2. Nu face multitasking  

 

Oricât de greu ar fi, trebuie să faci lucrurile pas cu pas: poate crezi că dacă încerci să faci două lucruri în același timp, vei salva timp. De fapt, nu vei face decât să te agiți prea mult și să nu fii productiv: deci, doar vei pierde timp și vei fi mai stresat.  

 

Dacă ți-ai propus să ștergi praful, nu te opri din 3 în 3 minute să aranjezi decorațiunile pe noptieră. Doar șterge praful. Și aranjezi de-abia după decorațiunile. 

 

3. Setează-ți un timer 

 

Dacă ai doar un timp limitat pentru a face curățenie, te vei mișca mai rapid- pentru că vei ști că ești sub presiune. Și asta merge de minune cu primul sfat- setează-ți zilnic un timer de 10-15 minute și vezi câte reușești să faci în acel interval de timp: poate vei aspira două camere, vei călca rufele cu un  aparat de calcat vertical, poate vei reuși să dai cu mopul și să ștergi praful- vei fi surprins de cât de multe reușești să faci atunci când știi că ești cronometrat.  

 

4. Fă din curățenie o activitate de grup  

 

Dacă tu ești singurul/ singura din casă care face curățenie și restul stau pe canapea așteptând să termini treaba, ceva nu e în regulă- fă curățenia o activitate de grup în care îi implici pe toți. Există mai multe variante de a face asta: poți aloca sarcini fixe (cineva duce gunoiul, altcineva șterge praful) sau poți aloca câte o cameră- mai pe scurt, fiecare face curățenie în camera sa, iar spațiile comune le curățați împreună.  

 

E important inclusiv pe cei mici să îi înveți așa cât mai din timp, pentru a învăța cât de greu se face curățenia, dar și ce frumos arată totul atunci când e gata.  

 

5. Fă un program 

 

Dacă alegi să faci curățenie doar într-o zi din săptămână, asigură-te neapărat că urmezi un program cu o ordine clară a etapelor pe care le urmezi. Dacă vei lăsa totul la voia întâmplării, sunt șanse mari să îți amintești de-abia după ce ai dat cu mopul că...ai uitat să ștergi praful.  

 

6. Automatizează  

 

E ușor să-ți faci treaba mai ușoară: investește în unelte care să te ajute. În aspiratoare, mopuri, ustensile inteligente care să facă, mai mult sau mai puțin, treaba în locul tău. Vei vedea că nu câștigi doar timp, ci și un spațiu mult mai curat.  

 

Într-o eră a vitezei, în care suntem în permanentă mișcare, e important să ne simplificăm viețile: dacă putem face să ne fie mai ușor, de ce să nu? Orice pas care contribuie la simplificarea vieții contribuie, indirect, și la o stare de spirit mai bună, și deci o mai bună calitate a vieții: cum ar fi să vii mereu acasă într-un spațiu permanent curat, pentru că îl ții zilnic din scurt? Probabil te-ai bucura- și nu e nimic greu de implementat în asta.  


Abonează-te pe

Citește și:

CITEŞTE: Horoscop zilnic 24 ianuarie 2022. O zodie are probleme mari cu banii.

Scandal monstru! Sebastian Dobrincu, de la PRO TV, și-a înșelat iubita cu o cântăreață celebră!

Celia a dezvăluit numele fetiței ei! Când va naște artista pentru a doua oară

CV: Cine este AMALIA BELLANTONI. Biografie: vârsta, căsătorie, soţ, copii, afacere

DESCOPERĂ: Cine este MARIAN DRĂGULESCU. Biografie: data naşterii, căsătorii, divorţuri, copii, campion

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Horoscop

CITEŞTE: Horoscop zilnic 25 ianuarie 2022. O zodie va afla care îi sunt prietenii adevărați.

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri