Gripa de anul acesta ar putea lovi mai puternic decat in alti ani. Iata ce recomanda specialistii?


Variatiile genetice in cazul a jumatate dintre virusurile dominante ale tulpinii H3N2, care provoaca gripa, ar putea slabi anul acesta eficacitatea vaccinului, au informat joi autoritatile medicale americane, potrivit AFP.

Tulpina H3N2 a virusului gripal a fost cel mai des intalnita in sezoanele 2012-2013, 2007-2008 si 2003-2004, marcate de cea mai ridicata mortalitate a acestor ultimi zece ani, au explicat reprezentantii Centrului american pentru controlul si prevenire bolilor (CDC).

In plus, riscurile privind severitatea simptomelor gripale sunt crescute anul acesta de descoperirea ca jumatate dintre virusurile H3N2 analizate au suferit mutatii in raport cu virusul utilizat pentru realizarea vaccinului antigripal, au mai spus expertii.

Acest lucru inseamna ca vaccinul ar putea avea o capacitate scazuta de protejare impotriva acestor tulpini mutante.

Pentru sezonul 2007-2008, virusul dominant H3N2 a fost o varianta, dar vaccinul a avut totusi o eficacitate de 37% pana la 42% contra virusurilor din gama H3N2, a precizat CDC, care si-a menţinut recomandarea ca populatia sa se vaccineze.

"Vaccinarea a aratat ca garanteaza o anumita protectie impotriva acestor virusuri mutante, dar si impotriva altor tulpini virale ale gripei, care ar putea fi prezente mai tarziu pe parcursul sezonului", a declarat Joseph Bresee, responsabil al diviziei de epidemiologie si preventie a gripei din cadrul CDC.

Virusul gripal se schimba permanent, au reamintit specialistii.

Mutatiile virusului H3N2 au fost descoperite la sfarsitul lunii martie, la putin timp dupa recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii privind selectionarea tulpinilor virale pentru pregatirea vaccinului antigripal pentru sezonul 2014-2015 in emisfera nordica.

La acel moment, un foarte mic numar dintre aceste virusuri mutante fusesera descoperite printre miile de specimene testate.

In fiecare an, expertii selectioneaza virusurile care vor fi utilizate pentru producerea vaccinului cu mai multe luni inainte, pentru ca laboratoarele sa poata produce si livra dozele de vaccin in timp util pentru urmatorul sezon gripal, au explicat specialistii CDC. Exista intotdeauna posibilitatea ca aceste virusuri sa sufere mutatii in aceasta perioada.

In prezent, numarul de cazuri de gripa inregistrate in Statele Unite este scazut.

"Ne aflam abia la inceputul sezonului si nu este prea tarziu pentru ca oamenii sa se vaccineze", a declarat Tom Frieden, director al CDC, care a precizat ca "este prea devreme pentru a spune cu certitudine daca acest sezon gripal va fi unul sever".

Expertul a subliniat importanţa protejarii in cazul persoanelor cu grad mare de risc, cum sunt copiii de varsta mica, femeile insarcinate si persoanele cu varsta peste 65 de ani.
Sursa : www.descopera.ro


Clipul zilei pe KANALD.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Divertisment

Sambata, de la ora 15:00, in “ROventura”.  Clisura Dunarii – frumusetea nepereche a fluviului

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri