Gonartroza: ce este si cum se trateaza?

Gonartroza: ce este si cum se trateaza?
Gonartroza: ce este si cum se trateaza?

Gonartroza, numita si osteoartrita articulatiei genunchiului este o conditie medicala ce afecteaza articulatiile, fiind provocata de degenerarea cartilajului pana cand acesta se distruge complet. In acest fel, articulatia se deformeaza.

Atunci cand un genunchi este afectat de gonartroza, in mai mult de jumatate din cazuri si al doilea va incepe sa aiba probleme.

Gonartroza. Care sunt cauzele si factorii de risc

Greutatea in exces este unul dintre factori. Este suficient ca riscul de masa corporala sa fie peste 27 pentru ca riscul de a face gonartroza sa creasca de pana la trei ori.

De asemenea, practicarea sporturilor reprezinta un alt factor care poate declansa boala, in special fotbalul si rugby-ul.

De asemenea, cauze pentru gonartroza pot fi dezechilibrele hormonale, tulburarile metabolice, leziunile genunchilor, bolile inflamatorii, sarcina fizica prelungita, tulburari ale glandelor endocrine sau anomalii genetice prezente in tesuturi.

Gonartroza. Simptome

In general, durerea apare in timpul miscarii, ducand la restrangerea mobilitatii in articulatie.

Atunci cand boala este avansata, durerea apare si atunci cand persoana in cauza nu face nicio miscare.

In stadiile incipiente de gonartroza pot sa nu apara simptome si disfunctii, insa sunt cateva semne usoare care ar putea trece neobservate:

- greutate in efecturarea flexiei si imposibilitatea de a extinde genunchiul.
- umflarea usoara a zonei cu probleme.
- inrosirea zonei si cresterea temperaturii in zona articulatiei genunchilor, in special dupa efort.


- se aude un trosnit caracteristic in timpul miscarii
- rigiditate in special dimineata, la trezire.

Atunci cand ai gonartroza in stadiu avansat, durerea este primul simptom care apare si care il trimite pe pacient direct la medic. Durerea incepe sa creasca atunci cand persoana afectata merge mult, sta mai mult in picioare, se apleaca, se ridica de pe scaun, coboara scarile si trasporta obiecte grele.

Gonartroza. Tratament

In functie de cat de avansata este gonartroza, se poate stabili schema de tratament adecvata. Scopul tratamentului este ameliorarea durerii si imbunatatirea functiilor piciorului.

Tratamentul medicamentos pentru gonartroza dureaza o perioada mai lunga de timp, insa are efecte secundare. Amelioreaza durerea si inflamatiile, insa nu si starea genunchiului. Se poate face masaj pentru a imbunatati circulatia sanguina din zona si se pot folosi suplimente alimentare de condroitina si acid hialuronica.

Daca medicamentele nu isi fac efectul, se apeleaza la interventia chirughicala pentru gonartroza. Aceasta metoda reface mobilitatea articulatiilor si este o metoda sigura.

Exista si un tratament naturist pentru gonartroza. Tratamentul cu gelatina trebuie tinut timp de 30 de zile, apoi trebuie facuta pauza timp de sase luni.  Trebuie inclusa in alimentatie, in cantitate de 10 grame pe zi.

De asemenea, compresa cu argila si lamaie face minuni in cazurile de gonartroza.

Se macina semintele de la doua lamai si se amesteca bine cu patru linguri de argila si un albus de ou. Pasta obtinuta se pune pe un tifon care se aplica pe genunchi. Se lasa sa actioneze peste noapte, scrie CentroKinetic.ro 



Citește și:

Bazofile crescute în testele de sânge – semnificații și implicații clinice

Boala dureroasa care afecteaza milioane de femei. Nu vorbeste nimeni despre ea

Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO

Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune

Mesajul transmis de Laura Cosoi celor care o criticată că are prea mulți copii: ”Gata, s-a terminat!”

Ultima intervenţie a Israelei în direct, la TV! Se întâmpla în urmă cu o lună de zile: ”Am o boală cronică...”

Ezgi Mola, actrița care joacă rolul Safiye în serialul “Vinovați de iubire”, nuntă de poveste cu alesul inimii sale! Iată cum au strălucit cei doi miri în cea mai fericită din viața lor

Filmul complet al măcelului din Padina! 'Băi, omule, îl omori!''- Ultimele clipe din viața lui Sorin Anghel


Cookies