Radacina de turmeric este utilizata ca si condiment si in medicina de mii de ani si este in continuare un component important in bucataria asiatica.
Consumul unui singur gram de turmeric in fiecare zi poate imbunatati memoria pe termen scurt la persoanele predispuse la pierderea memoriei, conform unui studiu efectuat de cercetatorii de la Universitatea Monash din Melbourne, Australia, si cateva institute de cercetare din Taiwan,
publicat in Revista de nutritie clinica din Asia Pacific.
“Descoperirile noastre legate de turmeric confirma aceste pareri, acestea par sa influenteze functia cognitiva acolo unde exista un metabolism energetic deficitar si rezistent la insulina,” spune cercetatorul Mark Wahlqvist.
Acea culoare galbena vine de la un trio de substante chimice denumite “curcuminoide,” dintre care cea mai cunoscuta este curcumina. In ultimii ani au fost facute multe cercetari in ideea promovarii beneficiilor antioxidante, antiinflamatorii si altor beneficii pentru sanatate a curcuminei.
Cercetarile au asociat turmericul si curcumina in mod direct si cu un risc redus de dementa. De exemplu, un studiu din 2009 efectuat de cercetatorii de la Universitatea Duke au descoperit ca curcumina a generat modificari ale creierului care au contracarat unele efecte ale bolii Alzheimer. Substanta a actionat in mod specific asupra placilor de amiloid, considerate cauza principala a deteriorarii creierului (si, deci, simptome).
Studiile arata si multe alte beneficii furnizate de turmeric si curcumina, inclusiv prevenirea cancerului si imbunatatirea prognozei cancerului, ameliorarea artritei, imbunatatirea afectiunilor cardiace si chiar si reducerea grasimii corporale.
Sursa: Viataverdeviu.ro
Citeste si: Adela Popescu, de urgență la spital cu fiul ei cel mic! S-a speriat când l-a văzut așa- wowbiz.ro