Fisurile anale: de ce apar și cum se manifestă

Fisurile anale: de ce apar și cum se manifestă
Fisurile anale: de ce apar și cum se manifestă

Fisurile anale fac parte din categoria acelor probleme considerate jenante, pe care poți ezita să le discuți chiar și cu medicul tău.

Sunt însă mult mai comune decât ai putea crede și pot afecta pe oricine, bărbat sau femeie, adult sau copil. De fapt, se estimează că aproximativ 1 din 10 persoane se va confrunta cu această problemă la un moment dat în cursul vieții.[1] De ce apar ele și cum se manifestă vei descoperi în rândurile de mai jos.

Cauzele fisurilor anale

Prin fisură anală se înțelege o ruptură mică în mucoasa canalului anal. Ea poate apărea din mai multe posibile cauze. Cel mai adesea, de vină sunt constipația și scaunele tari și mari, dar la fel de comune sunt și:

· forțarea în timpul defecației;

· diareea cronică;

· sexul anal;

· inserția de obiecte străine în anus.

Există și cazuri în care fisurile anale apar pe fondul dezvoltării unor cicatrici în zona anorectală sau a existenței unor afecțiuni precum boala Crohn, colita ulcerativă, cancerul anal, leucemia, tuberculoza sau bolile cu transmitere sexuală. Atunci când este vorba de o astfel de afecțiune, pe lângă simptomele fisurilor anale, despre care vom vorbi mai jos, vor apărea însă și simptome caracteristice afecțiunii respective.

De vină pentru fisurile anale mai poate fi și scăderea fluxului sangvin în zona rectală. De asemenea, ele reprezintă o problemă cu care femeile se confruntă adesea în timpul sau după naștere.[2] De multe ori, cauza exactă care a dus la apariția acestei probleme nu va putea fi identificată.[1]

Ce simptome provoacă o fisură anală

Unul dintre cele mai comune simptome ale fisurilor anale este durerea care apare în timpul defecării și persistă un timp îndelungat după aceea, uneori chiar pentru mai multe ore. Durerea asociată cu eliminarea scaunului este adesea descrisă ca fiind una ascuțită, iar cea care persistă ulterior ca o senzație de arsură.[1][2]

Un alt simptom frecvent întâlnit al fisurilor anale este reprezentată de scaunul cu sânge sau prezența sângelui pe hârtia igienică sau în vasul de toaletă după defecare. Atenție însă! Acest simptom poate avea multe alte cauze, nu doar fisurile anale. Intra aici pentru mai multe informații despre afecțiunile pe care le poate indica scaunul cu sânge.

Fisurile anale se mai pot manifesta prin:

· rupturi vizibile la nivelul pielii din jurul anusului;

· arsuri și mâncărimi, uneori destul de dureroase;

· constipație;

· disconfort la urinare;

· nevoia de a urina frecvent;

· incapacitatea de a urina;

· secreții urât mirositoare.[2]

De regulă, o fisură anală se va vindeca de la sine în câteva săptămâni. Totuși, este indicat să mergi la medic dacă observi simptome precum cele menționate mai sus. Acestea pot avea multe alte posibile cauze, inclusiv afecțiuni mai grave, cum este cancerul. În plus, dacă într-adevăr este vorba de fisuri anale, medicul va știi cel mai bine ce soluții să-ți recomande pentru a ameliora durerea asociată cu această problemă și pentru a grăbi vindecarea sa. De multe ori, este vorba de soluții simple, precum băile de șezut, metode de prevenire a constipației, inclusiv prin modificarea dietei, sau evitarea statului pe toaletă timp îndelungat. Dacă este necesar, se poate apela și la supozitoare sau diverse creme și unguente.

Nu este indicat să ignori fisurile anale. În cazurile mai severe, când tratamentul nu funcționează și acestea nu se vindecă sau continuă să reapară, poate fi necesară efectuarea unei intervenții chirurgicale.[2] În orice caz, disconfortul provocat de ele poate fi suficient de sever pentru a-ți afecta calitatea vieții. Nu ezita să consulți un specialist dacă ai motive să crezi că ai putea avea această problemă. Este una destul de frecvent întâlnită și pe care medicii sunt obișnuiți să o trateze.

Bibliografie:

1. „Anal Fissure”, NHS, 2023, www.nhs.uk/conditions/anal-fissure/. Accessed 4 Apr. 2023.

2. „Anal Fissures: Causes, Symptoms, Treatment & Prevention”, Cleveland Clinic, 2019, my.clevelandclinic.org/health/diseases/13177-anal-fissures. Accessed 4 Apr. 2023.

 

Sursa foto: FreepikCitește și:

Ce semnifică cifrele de pe cutiile de vopsea de păr!

Sfatul zilei din 18 iulie 2024. O zodie are o zi prosperă

Simona Halep, la brațul unui bărbat special din viața ei. Sportiva a bifat o apariție de Oscar la nunta lui Ianis Hagi

Andreea Marin și Mihai Petre, filmați într-un hotel! Cum au fost surprinși cei doi?! Imaginile au ajuns pe internet

Beach, Please! 2024. Ce cantitate de substanțe interzise au găsit oamenii legii asupra rapperului Wiz Khalifa? Reacția artistului în fața anchetatorilor

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Gestul făcut de un suporter pentru Ianis Hagi, chiar în ziua nunții sale: „I-am lăsat un plic...”

Tată și fiică, morți în apele râului Buzău. A sărit să își salveze copila, dar s-au înecat amândoi: ”Se vedeau un cap și o mână, după nu s-au mai văzut”


Cookies