Femeile cu functii de conducere au mai des depresii decat subordonatele lor! Vezi motivatia psihologilor


Femeile cu functii de conducere au mai des depresii decat subordonatele lor! Vezi motivatia psihologilor

Mai multa putere, mai multe probleme! Femeile care au functii de conducere au tendinta sa sufere de depresii mai severe decat barbatii aflati in pozitii similare sau decat femeile aflate in subordinea lor.

La aceasta concluzie au ajuns specialistii de la Universitatea Penn din Iowa, care au realizat un studiu recent.  Ei sustin ca de obicei pozitiile de decizie duc la o sanatate mentala mai buna, cel putin in cazul barbatilor. Dar, in comparatie cu femeile care nu au nici un fel de puteri decizionale, cele care au ajuns in pozitii importante au cu 16% mai multe sanse sa sufere o depresie.

De ce se intampla asta? Tetyana Pudrowska sociologist la universitattea din Texas crede ca factorii sociali si normele culturale pun o presiune foarte mare pe femeile aflate in functiile de conducere.

Acestea sunt supuse discriminarii si sunt de multe ori hartuite ceea ce duce la stres cronic si poate minimaliza sau chiar inversa efectele psihologice benefice ale unei pozitii de conducere.

De la femei se asteapta, in acelasi timp, sa fie feminine (dragute, atente si grijulii) dar sa arate si calitatile unui lider (autoritate, competitivitate si incredere in fortele proprii). Pudrovska sustine ca femeilor aflate in pozitii de conducere le lipseste increderea in sine si nu pot fi lideri puternici, dar, in acelasi timp, atunci cand arata ca au aceste calitati sunt judecate negativ pentru ca nu mai sunt feminine, asta in timp ce barbatii

nu au parte de acest standard dublu.

Cum se rezolva problema? Pudrovska spune ca noile politici in marile companii si campaniile de educare ar putea ajuta la disparitia acestor standarde duble pentru femeile aflate in pozitii de conducere. Vestile bune sunt ca unele schimbari au inceput deja sa se simta. Dar pana cand situatia se va schimba radical pentru femeile aflate in posturi de conducere, cercetatorii spun ca depresia de la serviciu poate fi tratata cu un somn bun, cu exercitii la sala si, daca asta nu ajuta, o vizita la doctor ar fi binevenita.

Sursa: shape.com


Abonează-te pe

Citește și:

CITEȘTE: Cine este Mircea Cîmpeanu, soțul Mariei Ciobanu. Biografie: data nașterii, căsătorii, viață sportivă

Ambulanța chemată de URGENȚĂ acasă la Gabriela Cristea! Are COVID!

DESCOPERĂ: Casa de modă CHANEL. Cum a revoluționat Coco Chanel lumea modei

DESCOPERĂ: Casa de modă Schiaparelli. Cine a fost Elsa Schiaparelli, rivala lui Coco Chanel

DESCOPERĂ: Casa de modă YVES SAINT LAURENT. Povestea designerului care a revoluționat istoria modei

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete

CITEȘTE: Cine este MARIA CIOBANU. Data nașterii, nume real, căsătorii, copii, vârstă

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri