Expert în sănătate publică, despre vaccinul AstraZeneca: "Eficacitatea este mai mare..."


Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică, spune că eficacitatea vaccinului anti-COVID-19 se majorează între cele două doze.


In articol:

Conform declarațiilor lui Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, eficacitatea vaccinului AstraZeneca se mărește după 90 de zile de la prima doză.

Răzvan Cherecheș, despre eficacitatea vaccinului AstraZeneca

Răzvan Cherecheș spusține că după prima doză, eficacitatea vaccinului produs de AstraZeneca crește până la 76% în primele 90 de zile, iar după a doua doză crește cu 82%.

Citeste si: Raed Arafat, despre noi măsuri de protecție împotriva pandemiei de coronavirus: "O să vedem cum sunt..."

Profesorul de la Universitatea din Cluj Napoca spune că Agenţia Europeană a Medicamentului a aprobat vaccinului AstraZeneca cu o eficacicate de 59,5%, deși studii ulterioare au arătat eficacitatea serului între cele două doze.

razvan chereches declaratii
Răzvan Cherecheș este profesor de sănătate publică la Universitatea din Cluj-Napoca[Sursa foto: Facebook Razvan Cherecheș]

De asemenea, Răzvan Cerecheș spune că nicio persoană care a fost vacccinată cu serul AstraZeneca nu a făcut forme grave ale bolii.

Citeste si: Dr. Valeriu Gheorghiță, despre cei care refuză vaccinul anti-COVID-19: "Nu vom mai înregistra..."

„Studii ulterioare au demonstrat că eficacitatea este mai mare: la 90 de zile de la prima doză, eficacitatea este de 76%. După ambele doze, eficacitatea este de 82.4%. 100% din persoanele vaccinate cu AstraZeneca nu au avut simptome severe, nu au avut nevoie de spitalizare şi nu au decedat ca urmare a infecţiei cu COVID19”, a declarat Răzvan Cherecheș.

Valeriu Gheorghiță, despre eficiența vaccinurilor

Valeriu Gheorghiță spune ce se întâmplă în cazul în care o persoană care s-a vaccinat cu prima doză, se îmbolnăvește de COVID-19.

„Chiar astăzi am emis o instrucţiune în acest sens. Dacă o persoană este depistată, dacă este diagnosticată cu infecţie SARS-CoV-2 după efectuarea primei doze, evident că se aşteaptă vindecarea bolii şi la un interval de circa o lună de zile se poate efectua rapelul sau se reia schema complet, dacă perioada dintre prima doză şi doza de rapel depăşeşte intervalul de 6 săptămâni, de 42 de zile.

vaccin anti covid razvan chereches
Răzvan Cherecheș vorbește despre vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca[Sursa foto: PixaBay]

În momentul de faţă, comisia ştiinţifică din România pledează pentru reluarea schemei complete, repet, dacă intervalul dintre prima doză şi următoarea depăşeşte cele 6 săptămâni.

La acest moment, lucrurile sunt în dezbatere, am cerut un punct de vedere oficial şi de la compania Pfizer, având în vedere că datele de eficacitate la acest moment sunt disponibile pentru administrarea celor 2 doze. Împreună cu compania Pfizer şi împreună cu comisia ştiinţifică vom lua decizia potrivită, dar, da, se recomandă cel puţin doza de rapel la aceste persoane”, a declarat medicul.


Abonează-te pe

Citește și:

Se instituie carantina într-un oraș din România! Se circulă doar cu declarație!

Despărțire bombă în showbiz!? Ce se întâmplă în relația lui Theo Rose din cauza certurilor

Raed Arafat, despre vaccinul obligatoriu: "Numărul de cazuri a scăzut..."

Dr. Virgil Musta despre vaccinarea anti-COVID-19: „Am avut persoane care aveau boala dovedită..."

COVID-19 România: Se impun restricții la intrarea în țară

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Pentru tine

Cum sa iti sporesti increderea in tine si sa fii mai fericita

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Informatiile zilei
Parteneri