Deși cu toții avem anumite caracteristici fizice care determină o persoană să fie mai atractivă în ochii noștri, aceste atribute pot varia, iar părerile noastre se pot schimba foarte rapid. Se spune că gusturile nu se dscută și că toți oamenii au un anumit tipar care le captează privirea, dar haideți să vedem dacă este adevărat sau fals.
In articol:
- Trend-urile de pe internet pot schimba cu ușurință percepția oamenilor asupra idealului pe care îl au
- Frumusțea este o simplă percepție schimbătoare și influențabilă
Psihologii specializați în comportamentul uman, credeau că genetica determină o persoană ca fiind atractivă sau nu. Astfel, indiferent de statut, elementele pe care doi oameni le au în comun și aparențele fizice, ADN-ul fiecăruia ar fi decisiv în alegerea unui partener de viață.
Trend-urile de pe internet pot schimba cu ușurință percepția oamenilor asupra idealului pe care îl au
Cercetătorii francezi sunt de părere că internetul este unul din factorii care poate altera și modifica percepția fiecărei persoane asupra frumuseții și asupra caracteristicilor fizice pe care le considerăm atractive la o altă persoană.
Una dintre sugestii a fost barba: cercetătorii au explicat că pe măsură ce vedem mai mulți bărbați cu barbă, judecata frumuseții se poate schimba, iar bărboșii ne pot părea mult mai arătoși.
Este un mit faptul că te simți atrasă de același tip de persoană?
Citeste si: Urechi infundate: cauze si tratament
Citeste si: Cum să faci cumpărături inteligent, la reduceri!!! Tips & tricks!
Un alt exemplu poate fi constituit de tatuaje, care în prima decadă a secolului XXI, erau percepute într-o manieră negativă: în Franța anului 2010 doar 8% din populație avea cel puțin un tatuaj, în timp ce în 2016 proporția a crescut la 14% și în 2018 procentul era de 18%.
Este un mit faptul că te simți atrasă de același tip de persoană?
Frumusțea este o simplă percepție schimbătoare și influențabilă
Nathalie Lazaric, directorul Centrului Național de Cercetare Științifică din Franța a explicat pe larg acest subiect, meționând faptul că, în general, ceea ce noi considerăm frumos este influențat de copilăria avut-o și părerile persoanelor cu care ne înconjurăm. „Reprezentările noastre ale frumuseții sunt niște construcții, iar percepția noastră este deturnată de mai multe elemente. Avem niște perspective cognitive, numite perspective de ancorare. Percepția noastră despre frumusețt este legată de harta noastră mentală: ce s-a întâmplat pe parcursul vieții mele de-mi plac persoanele blonde (spre exemplu)? Iar ceea ce noi percepem drept „frumos” este, de multe ori, legat de copilăria noastră,” explică Nathalie.
„Mai mult decât atât, cercul social ne influențează mult judecata. Dacă anturajul meu îmi spune că ceva este frumos, voi ajunge să cred și eu că acel ceva este într-adevăr frumos. Vrem să trăim în normă și o parte dintre noi va adera la opinia majoritară. Asta se cheamă perspectiva de conformitate”, adaugă Nathalie Lazaric.